
Cât timp petreci în fiecare dimineață în fața șifonierului, întrebându-te cu ce te-ai putea îmbrăca? Cel mai probabil ți se pare că ai o grămadă de haine, dar parcă nimic nu-ți face cu ochiul sau poate cauți 20 de minute o piesă care pare că a dispărut într-o gaură neagră.
Soluția este o mai bună organizare a șifonierului – nu te teme, nu durează atât de multe precum crezi, mai ales dacă ții cont de aceste sfaturi!
Plan de atac
Nu te grăbi, ci rezervă-ți 1-3 ore pentru această activitate. Pregătește-ți un playlist cu muzică care te binedispune, eventual cheamă în vizită o prietenă care te poate sfătui: cu ce îți stă mai bine, la ce să renunți? Vei mai avea nevoie și de 2 cutii sau sacose.
Sortarea hainelor
Împarte hainele în 3 categorii: de păstrat, de donat și de aruncat.
Haine de aruncat
În această cutie sau sacoșă intră acele haine prea uzate, pătate sau decolorate, pe care nu le-ai putea dona. În funcție de materialul din care sunt confecționate, poți păstra câteva dintre ele pentru a le transforma în cârpe pentru curățenie.
Citește și: Pericole ascunse în garderoba ta
Haine de donat
Cu siguranță și tu ai în șifonier haine care nu te reprezintă, nu ți se mai potrivesc, în culori care nu te prind sau în care pur și simplu nu te simți confortabil. Totuși, dacă sunt în stare bună, le poți dona, fie unor prietene, fie persoanelor cu situație materială proastă.
Haine de păstrat
Păstrează doar haine în care te simți cu adevărat bine, care te fac să te simți de milioane de fiecare dată când le îmbraci. Asigură-te că se potrivesc cu minim 3 alte piese din garderoba ta, și ca stil, și ca nuanțe.
Bineînțeles, poți păstra și haine care au nevoie de mici ajustări, cât timp chiar le vei duce la croitorie. Dacă amâni acest lucru de câteva luni bune, e clar că nu o vei face nici în curând. Același lucru este valabil și pentru piesele care ți-au rămas puțin mici: păstrează-le doar dacă ești sigură că vei slăbi suficient în următoare luni.
Citește și: Garderoba capsulă. Ce este, care îi sunt beneficiile și cum poți avea una
Organizarea hainelor în șifonier
Aranjează cât mai multe haine pe umerașe, pentru a te asigura că sunt mereu la îndemână și nu se șifonează. Pune pe rafturi doar hainele pe care le poți mai rar sau care nu au nevoie să stea întinse, precum blugii.
Lenjeria intimă și șosetele se depozitează cel mai bine în cutii de dimensiuni mici. Pentru sutiene, folosește o altă cutie, mai ales dacă ai multe.
Hainele „de casă” și pijamalele nu se vor supăra dacă vor ajunge pe rafturi, nici hanoracele sau puloverele.
Sursă foto: iStock