Esti aici
Femeia.ro > Modă > Sfaturi de shoppping pentru o garderoba eco

Sfaturi de shoppping pentru o garderoba eco

Daca vrei sa te alaturi si tu celor care iubesc natura, schimbarile din alimentatie si utilizarea unor produse cosmetice nu sunt suficiente. Si garderoba ta trebuie sa urmeze trendul eco! Iata cum sa iti reorganizezi hainele din sifonier si la ce sa fii atenta cand mergi la cumparaturi.

  • Arunca o privire in sifonier si vezi ce poti sa modifici. Unele haine merita purtate in continuare, mai ales daca le faci mici ajustari. Poti sa cosi un nasture colorat pe bluza primita anul trecut de Craciun sau poti sa iti scurtezi perechea de pantaloni pe care ai agatat-o intr-un cui. Orice schimbare te va face sa mai porti macar o data acel articol.
  • Nu arunca hainele vechi la gunoi. Chiar daca nu iti mai place, nu mai este la moda sau nu te mai incape un articol de imbracaminte, incearca sa il donezi la un centru impreuna cu alte haine pe care nu le mai folosesti. Cu siguranta, cineva are nevoie de ele. In cazul articolelor mult prea uzate, poti sa le tai si sa le folosesti pentru curatenie in casa.
  • Oricat ar fi de tentant un tricou ieftin de la reduceri, verifica mai intai materialul din care este facut. In general, pretul mic inseamna si unica folosinta. Asigura-te ca nu arunci banii pe o bluza sau o fusta pe care o vei purta doar o data.
  • Ar fi ideal daca ai putea sa achizitionezi cat mai multe haine de producatori locali. Cum insa e destul de greu sa gasesti imbracaminte care sa nu vina din import, viziteaza targurile de sezon atunci cand acestea poposesc la tine in oras. De obicei, producatorii vin din diferite colturi ale tarii pentru a-si vinde produsele si poti chiar obtine reduceri mari.
  • Verifica si eticheta inainte de a achizitiona un articol de imbracaminte. Vezi daca trebuie dus la curatatorie sau poate fi pus in masina de spalat. Este cazul rochiilor, paltoanelor, jachetelor sau costumelor din stofa.

  • Curatatoria chimica e periculoasa nu doar pentru tesaturi si pentru mediul inconjurator, dar si pentru sanatatea ta. S-a descoperit ca in aceste locuri se foloseste un solvent cancerigen pentru pielea omului, care intra in tesatura si apoi in piele. Acesta poate cauza depresii la nivelul sistemului nervos central, probleme de ficat si rinichi, greata, ameteli, dureri de cap sau iritatii in gat.
  • Alege stilul clasic pentru vestimentatia ta. Nu doar este mult mai practic, insa merita sa investesti in ceva care nu se demodeaza. In plus, imbracamintea „noului val” este confectionata mai mult pentru aspect, decat pentru calitate. Odata ce trece moda, nu mai poti utiliza nici hainele, pentru ca deja prezinta urme de uzura. Evita fermoarele din plastic, strasurile, cusaturile insailate si nasturii aplicati neglijent.
  • Fara indoiala ca o maxima atentie trebuie sa o acorzi materialului. Calitatea unui articol vestimentar vine in primul rand din material, mai ales ca pielea noastra intra in contact direct cu el. Panza, canepa, inul, bumbacul, lana si matasea sunt fibre naturale care favorizeaza „respiratia” porilor si uneori ofera chiar protectie UV, deci trebuie sa se afle pe lista preferintelor. Fibrele organice sunt adeseori mai putin accesibile, dar poti cel putin sa alegi materiale care sa nu iti afecteze corpul.
  • Ce zici de reciclare? Moda vintage a revenit, asa ca poti sa cauti prin haine vechi sau poti sa te opresti la un magazin de tip second hand. Ai grija sa le speli dupa ce le cumperi si inainte sa le porti! Cu acelasi scop, poti sa faci schimb de haine cu prietenele tale sau sa donezi ceea ce nu mai porti.

Comments

comments

Lasă un răspuns