Esti aici
Femeia.ro > Modă > Valentino – un atelier de moda devenit imperiu

Valentino – un atelier de moda devenit imperiu

Flamboaiant si opulent – cam asa s-ar descrie simplu stilul de viata al unuia dintre cei mai cunoscuti creatori de moda ai lumii, Valentino. Iar acest stil de viata se oglindeste in colectiile sale magnifice de aproape 50 de ani. Gustul pentru extravagant si elitist si l-a cultivat in Franta la Scoala de Arte Frumoase, unde a inceput studiul la 17 ani, si pe parcursul a cativa ani de ucenicie la casele de moda Jean Desses si Guy Laroche.

Acum un an, onorat de Jaques Chirac cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare, Valentino Clemente Ludovico Garavani isi incheia teoretic sclipitoarea cariera in locul unde o incepuse.

Practic, italianul se va retrage la inceputul anului 2008, iar startul remarcabilului sau traseu in moda este mult mai vizibil in perioada Dolce Vita din Roma. Pe vremea aceea, la finele anilor ’50, Valentino isi deschidea propriul atelier de moda couture sustinut de tatal sau si de un asociat al acestuia.

Despre Valentino s-a raspandit repede vestea ca este un rafinat artizan al modei, din mainile lui iesind vesminte extrem de sofisticate, insa si usturator de scumpe. Pentru ca investitiile nu se intorceau de nicaieri, asociatul tatalui sau s-a retras din afacere.

Valentino a fost readus pe linia de plutire de catre Giancarlo Giammetti, tanarul student la arhitectura, cu un creier de bancher, care a transformat treptat harul creativ al lui Valentino intr-un imperiu. Giammetti a ramas partenerul de afaceri al creatorului din acel moment pana in 1998, cand au vandut casa de moda pentru 300 de milioane de dolari.

Valentino s-a facut remarcat aproape instantaneu. In 1962, a debutat pe plan international la Florenta, cu o colectie care a cucerit inimile criticilor si a clientilor de clasa. In 1966, faimoasa lui colectie alba face inconjurul lumii, iar in 1967, in agenda lui de clienti, dar si in anturajul apropiat, se regaseau nume precum: Farah Diba – imparateasa a Iranului, Jackie Kennedy Onasis, Elizabeth Taylor sau Printesa Margareta de Windsor.

De altfel, majoritatea figurilor alese care i-au trecut pragul au si ramas in familia Valentino, un grup de oameni alesi care i-au fost mereu alaturi de-a lungul vremii. Anul acesta, in luna iulie, lumea modei a celebrat cei 45 de ani de cariera Valentino. Italianul este singurul care s-a incapatanat sa pastreze intact un stil glamour specific anilor ’30-’40, deservind artistic un concept larg si abstract de feminitate reprezentat invariabil de o societate exclusivista si, intr-un fel, intangibila.

Alti creatori au imprumutat cate ceva din spiritul vremurilor pe care le-au traversat, au indraznit sa impleteasca mesaje sociale si transformatoare in creatiile lor. Valentino, in schimb, a ramas tributar unei exprimari conservatoare si chiar anacronice. Asa judeca ochii critici avizati care privesc retrospectiv viata maestrului italian de haute couture.

Comments

comments

Leave a Reply