Esti aici
Femeia.ro > Organizarea nunții > Actele necesare pentru cununia civila

Actele necesare pentru cununia civila

Știai că vârsta legală pentru femei la care se pot căsători este de 16 ani, deși vârsta majoratului este abia la 18 ani? Parcă aceste 2 principii se bat cap în cap, nu-i așa? La 16 ani ai destulă minte să te căsătorești și să faci copii, dar nu ești considerată aptă să votezi, să îți iei permis de conducere sau să iei alte hotărâri pentru tine însăți.

[Cele mai raspandite traditii si superstitii de nunta][1]

Dosarul cu actele necesare cununiei civile trebuie să fie depus la oficiul stării civile cu ninimum 10 zile înainte de eveniment și trebuie să conțină următoarele:

*Actele de identitate ale mirilor valabile la data depunerii dosarului dar și la data oficierii cununiei civile. Cel puțin unul dintre vi doi trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care vreți să vă căsătoriți.

*Certificatele de naștere în original și copie.

*Certificatele medicale prenupțiale care conțin mențiunea expresă că vă puteți căsători și care sunt valabile doar 14 zile de la data emiterii lor. Trebuie, așadar, ca evenimentul să aibă loc cândva între a 10-a și a 14-a zi de la depunerea dosarului.

*Declarația de căsătorie (se completează în fața ofiâerului de stare civilă) care trebuie să cuprindă în scris dorința celor doi de a se căsători, faptul că au luat la cunoștință de starea de sănătate a celuilalt, cunosc și ce nume vor purta în timpul căsătoriei.

*Timbre fiscale.

[*7 traditii de import pentru nunta ta*][2]

*Mențiune. După căsătorie, actul de identitate al celui care își va schimba numele va fi invalidar, așa că trebuie să îți rezervi timp să îți faci buletin nou.*

Dacă unul dintre voi nu este la prima căsătorie, dosarul de acte necesare pentru cununia civilă mai trebuie să conțină, după caz:

*Copia sentintei de divorț sau a hotărârii de anulare a unei căsătorii anterioare în original și copie.

*Certificatul de deces al fostului soț în original și copie.

[*Nunta traditionala: planificare, avantaje și dezavantaje*][3]

După ce te asiguri că și nașii voștri, respectiv martorii au buletinele la ei, puteți merge către oficiul stării civile pentru a spune un ”DA” hotărât.

Gata, primul pas este făcut! Revenim și cu detalii organizatorice pentru cununia religioasă în curând.

[1]: https://www.miresici.ro/articole/cele-mai-raspandite-traditii-si-superstitii-de-nunta
[2]: https://www.miresici.ro/articole/7-traditii-de-import-pentru-nunta-ta
[3]: https://www.miresici.ro/articole/nunta-traditionala-planificare-avantaje-si-dezavantaje

Comments

comments

Leave a Reply