
Te straduiesti din rasputeri sa fii cea mai buna mama. Dar, chiar si atunci cand faci totul bine, fara sa vrei, tot mai ai cate o scapare. Micile greseli pe care le faci, te pot costa… cam scump si pe termen lung. Iata care sunt 10 dintre cele mai dese greseli pe care le fac parintii in cresterea si educatia copilului.
Dormi in pat cu copilul.
Alaptatul la ora 3 dimineata este mult mai simplu cand bebe e langa tine. Adevarat. Dar ai grija, pentru ca bebelusul nu este in siguranta atunci cand doarme in pat cu adultii. Statisticile arata ca micutii care dorm cu parintii sunt supusi riscului de a se sufoca de 40 de ori mai mult decat copiii care dorm singuri. Pot fi acoperiti de asternut, de perne ori parintii se pot rostogoli involuntar, in somn, peste ei. Copilul poate dormi in siguranta in patutul lui asezat langa patul vostru. Salteaua din patut trebuie sa fie una speciala, cu asternut potrivit si fara perna sau animalute de plus.
Lasi copilul sa doarma cu biberonul langa el.
Cand copiii iau cate o gurita de ceai, lapte sau suc la intervale scurte de-a lungul zilei sau chiar pe timpul noptii, bacteriile care cauzeaza cariile dintisorilor transforma zaharurile din lichide intr-un acid care ataca dintii. Limiteaza laptele si sucul pentru mesele principale sau gustari cand fluxul de saliva este suficient pentru a curat a si a neutraliza acizii din gurita bebelusului. Intre mese si pe timpul noptii, saliva nu este suficienta, iar acizii ataca dintii in liniste. Pe langa pericolul dezvoltarii cariilor, exista sI acela ca micutul sa se inece in timp ce bea si tu sa nu fii langa el.
Il incurajezi sa se uite la DVD-uri educationale.
Crezi ca daca il lasi sa se uite la DVD-uri create special pentru copii, raul nu e chiar asa de mare, deoarece aceste programe contribuie la educatia copilului. Studiile arata insa contrariul. In loc sa ii imbogateasca limbajul, programele de acest gen inhiba abilitatea de a comunica. Un studio realizat la Universitatea Washington in 2007 a ajuns la concluzia ca micutii care vizionau o ora pe zi astfel de DVD-uri stiau in medie cu 6-8 cuvinte mai putin decat copiii care nu aveau acces la ele. In plus, parintii relationeaza mult mai putin cu copiii atunci cand televizorul este pornit. Asa ca inchide televizorul sI invata-l pe micut sa se joace cu cuburi, puzzle-uri sI carticele. Stai langa el si vorbeste-i. Vocabularul lui va fi mai dezvoltat cu 15% decat al celorlalti copii.
Asezi copilul in scaunul caruciorului pentru cumparaturi.
Carucioarele din supermarketuri nu par periculoase. Dar o multime de copii ajung la urgenta in fiecare an pentru ca au cazut din ele. Scaunul pentru copii al caruciorului de cumparaturi este cel mai rau loc pentru nazdravan. O modalitate mai sigura de a transporta copilul in timpul cumparaturilor o reprezinta carucioarele prevazute cu loc special in partea de jos – cum sunt cele care au in fata forma de masinuta.
Probabilitatea ca micutul sa cada e mai mica, sI oricum e mai aproape de pamant. Cand nu ai la dispozitie asa ceva, nu-l scapa nicio clipa din ochi.
Imparti tacamuri sau alte obiecte cu copilul.
Probabil ca nu exista mama care sa nu fi gustat piureul micutului pentru a verifica daca nu este prea fierbinte pentru ca apoi sa-l hraneasca cu aceeasi lingurita. Bine, poti spune ca oricum copilul este „obisnuit“ cu microbii tai. Specialistii sunt insa de alta parere. Folosirea in comun a tacamurilor sI a altor obiecte este modul perfect de a transmite bacteriile care cauzeaza cariile dentare (pe langa alti germeni) din gura ta in gurita bebelusului. Asa ca, indiferent de cat de sanatoasa este dantura ta, mai bine folosesti o lingurita pentru a gusta si alta pentru a hrani bebelusul.
Amani sau eviti vaccinarea.
Unii parinti refuza sa le administreze copiilor lor vaccinurile contra pojarului sau rujeolei, oreionului sI rubeolei (ROR) deoarece cred ca acestea ar avea anumite efecte secundare neplacute. Altii ignora schema obligatorie de vaccinare si folosesc o varianta proprie alternativa, considerand ca asa este mai sigur. Nu numai ca nu este deloc mai sigur, dar a nu-l vaccina reprezinta o greseala care poate ameninta viata copilului. De asemenea, refuzul administrarii vaccinului ROR creste cu pana la 35% sansele ca prichindelul sa dezvolte pojar – boala care inca se afla in fruntea maladiilor care ucid copii in toata lumea. Te temi ca administrarea mai multor vaccinuri simultan este in defavoarea sistemului imunitar al copilului? Sa stii ca teoria nu este sustinuta de stiinta.
Ceea ce se introduce in organismul micutului in timpul vaccinarii paleste in comparatie cu cantitatea de microorganisme si impuritati din mediul inconjurator care ajung in gurita lui in fiecare zi.
Lasi copilul singur in masina „pentru o clipa“.
Copilul tocmai a adormit in masina, dar trebuie sa te opresti sa iei paine. Ti-e mila sa-l trezesti si oricum te vei misca repede si te vei intoarce imediat la masina. Care e problema? Problema este mult mai grava. Statisticile arata ca aproximativ 35-40 de copii mor anual pentru ca au fost lasati singuri in masini supraincalzite. Chiar si cand afara este moderat de cald, temperatura din interiorul masinii o poate depasi pe cea de afara cu 19-20 de grade in doar 10 minute. In 20 de minute, masina se transforma intr-un adevarat cuptor. Deoarece corpul unui copil se incalzeste cam de trei ori mai repede decat cel al unui adult, nu este nevoie de mult timp pentru ca micutul sa fie grav afectat de caldura. Lucru care de multe ori e fatal.
Il lasi sa mearga pe tricicleta fara casca.
O cadere de la 1 – 1,20 m poate cauza rani grave. Nu conteaza ca are bicicleta cu sau fara roti ajutatoare. Obiceiurile bune se invata de mic. Copiii care poarta casca inca de cand se dau cu tricicleta vor fi mult mai dispusi sa o poarte si atunci cand vor creste si vor face tot felul de smecherii pe bicicleta sau pe skate-board.
Lasi copilul singur in cada sau la dus.
Aproximativ 100 de copii sub 5 ani se ineaca in cada in cele cateva minute in care au fost lasatI singuri. Supravegheaza-l permanent cand este in sau langa apa. Stai atat de aproape de el incat sa-l poti apuca imediat.
Vrei sa vada lumea prin ochii tai.
Lasa copilul sa fie copil. Doar pentru ca tu ai visat sa faci anumite lucruri cand erai copil, nu inseamna ca si micutul tau trebuie sa viseze la fel. Lasa-l sa aiba propriile lui vise. Tu ti-ai facut mai multe gauri in urechi. E alegerea ta, nu a fetitei tale. Tati e pasionat de fotbal? Poate ca baiatul e pasionat de pictura. E minunat sa-i inveti ce inseamna pasiunea, dar trebuie sa le permiti sa-si dezvolte propriile pasiuni. E destul de greu pentru un copil sa-si dea seama cine e pe lumea asta fara ca parintii sa incerce sa-l transforme in ceea ce ei nu au putut fi.