Esti aici
Femeia.ro > Promo > 10 metode de contraceptie dupa nastere

10 metode de contraceptie dupa nastere

Amenoreea de lactatie

Alaptarea este unul dintre cele mai minunate daruri pe care le poti oferi puiului tau. Dar, pe langa faptul ca ii asiguri bebelusului o nutritie echilibrata si il protejezi impotriva  bolilor si alergiilor, alaptarea iti aduce si tie un avantaj: te poate feri de o posibila sarcina in aceasta perioada, lasand timp corpului sa se refaca dupa lungul parcurs al maternitatii.

EXPLICATIA:
Desi alaptarea in sine nu constituie o metoda contraceptiva, nivelul ridicat de prolactina, hormon secretat de hipofiza, cu rol in stimularea secretiei de lapte, are o importanta deosebita in inducerea unei infertilitati temporare. Prolactina inhiba doi hormoni necesari ovulatiei: FSH (hormon de stimulare foliculara) si GnRH (hormon de eliberare a gonadotropinei). Ambii sunt responsabili de dezvoltarea si maturarea ovulului. Asadar, in  hiperprolactinemie, ovulatia nu se mai declanseaza, conferindu-ti, pe termen scurt, protectie naturala impotriva sarcinii. Totusi, ca sa beneficiezi de aceasta infertilitate fiziologica, este nevoie sa respecti cativa factori: sa alaptezi exclusiv, adica sa nu-i oferi copilului tau niciun alt supliment de hrana (lapte-formula, sucuri), sa alaptezi la intervale regulate (la 3-4 ore in timpul zilei si la 4-6 ore noaptea), varsta micutului tau sa nu fie mai mare de 6 luni (pentru ca nivelul de prolactina incepe sa scada, chiar daca vei alapta in continuare) si, evident, sa nu fi avut inca menstruatie. Daca nu intrunesti toti acesti factori, trebuie sa te orientezi spre alte metode anticonceptionale.

Contraceptivele de bariera

Sunt cele care actioneaza local, impiedicand migrarea lichidului seminal inspre uter. Prezervativul este cea mai uzuala metoda de contraceptie, preferata in special de tineri si cei care nu au un partener stabil, indeosebi pentru calitatea lui de a proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Are o multitudine de avantaje: fiind din latex, nu este nociv; rareori s-au inregistrat cazuri de alergie la acest material. Mai mult, poate fi folosit la orice varsta si nu interfereaza cu medicatia curenta. Este destul de comod de folosit si are eficienta de aproximativ 95% in prevenirea unei sarcini. Totusi, prezervativul nu este indicat in primele doua luni dupa nastere, din cauza posibilelor infectii – nu uita ca nasterea a constituit, pentru organele tale genitale, o trauma, si leziunile se pot infecta usor.

Diafragma

Este un disc din cauciuc, care trebuie introdus adanc in vagin, inaintea actului sexual, formand o bariera in fata colului uterin. Este o metoda greoaie, inconfortabila, nu are eficienta prea mare si sigur nu o poti folosi mai devreme de doua luni de la nastere, din acelasi motiv ca mai sus: posibilele infectii.

Spermicidul

Este un contraceptiv local, care se prezinta sub forma de tablete vaginale, creme, pelicule dizolvabile, ovule, spray. Este destinat introducerii in vagin, unde are loc o schimbare a pH-ului (care se micsoreaza, devenind acid) cu scopul de a inactiva spermatozoizii. Iti confera protectie imediata, dar trebuie sa tii cont de cateva tabuuri legate de acesta: spermicidul se introduce vaginal cu 15 minute inainte de contactul sexual, substanta devenind activa numai dupa dizolvare, in prezenta caldurii corporale; nu ai voie sa-ti faci toaleta aproximativ sase ore dupa contact, pentru ca efectul contraceptiv este anulat de folosirea agentilor de spalare; doza de spermicid trebuie reinnoita inaintea fiecarui contact sexual; gelurile si cremele din aceasta categorie se folosesc numai in asociere cu alta metoda contraceptiva locala, prezervativ sau diafragma.

Contraceptivele hormonale

Sunt preparate medicamentoase, ce contin substante hormonale sintetice, in combinatii avand diferite proportii, cu rol in a impiedica ovulatia (expulzarea ovulului), a modifica consistenta endometrului.

Contraceptivele orale

combinate contin estrogen si progesteron si au o eficacitate foarte mare in prevenirea sarcinii, de aproximativ 99%, atunci cand sunt administrate corect. Pe langa efectul de inhibare a ovulatiei, aceste pastile ingroasa mucusul colului uterin, ingreunand migrarea lichidului seminal inspre cavitatea uterina. Au avantajul ca nu este necesara o masura suplimentara de prevenire a sarcinii, efectul lor este reversibil, menstruatiile devin regulate, sangerarea este redusa, la fel si durerile care insotesc hemoragia fiziologica. Oricum, nu lua pilule fara recomandarea medicului ginecolog. Important ar fi sa tii cont si de parerea unui endocrinolog, datorita efectelor adverse. Nu vei putea folosi aceasta metoda contraceptiva daca alaptezi, esti fumatoare, ai peste 35 de ani, ai in antecedente tromboza vasculara, infarct miocardic, accident vascular. Pastilele hormonale cresc riscul aparitiei cancerului mamar si determina cresterea tensiunii arteriale. Tot ca efecte adverse, dar mai putin grave, sunt: greata, durerile de cap, crampele abdominale, cresterea in greutate. Contraceptivele combinate interfereaza cu antiastmaticele, barbituricele, antituberculoasele, antifungicele, dar si cu unele antibiotice, de exemplu, eritromicina.

Contraceptivele orale monohormonale

contin doar progesteron. Spre deosebire de pilulele combinate, acestea nu impiedica ovulatia, ci doar determina modificari ale mucoasei colului uterin, impiedicand implantarea oului fertilizat. Eficienta contraceptiva este mai scazuta, de doar 96%, iar metoda de administrare este foarte drastica: pastilele trebuie luate zilnic, exact la aceeasi ora! Poti apela la aceasta metoda contraceptiva daca alaptezi, dar ea devine total contraindicate daca fumezi, ai peste 40 de ani, ai risc de aparitie a unor afectiuni cardiovasculare. In timpul tratamentului exista riscul formarii chisturilor ovariene, pot aparea menstruatii prelungite si abundente sau, dimpotriva, amenoree.

Implanturile subdermice

Constituie una dintre cele mai sigure metode contraceptive! Continand progesteron, implanturile se insereaza sub piele, de regula deasupra cotului, fiind active inca din primele 24 de ore de la implantare. Efectul este de suprimare a ovulatiei, de subtiere a endometrului, de ingrosare a mucusului.
Implanturile au forma unor betisoare subtiri, cu o lungime de aproximativ 4 cm, si iti ofera protectie pe parcursul a 3-5 ani, depinde de firma producatoare. Oricum, avantajul este ca poti oricand sa ceri medicului sa ti le extraga, fertilitatea revenind in numai cateva zile. Nu trebuie sa te mai ingrijesti sa le iei la ore fixe, nu sunt legate de momentul actului sexual, nu au efectele secundare legate de estrogen si le poti folosi cand alaptezi. Au
si contraindicatii, ca orice produs hormonal: nu se administreaza femeilor care sufera de boli ale ficatului, de tulburari de coagulare a sangelui, cancer. Pot avea aceleasi efecte adverse ca si pilulele: dureri de cap, greturi, crestere in greutate.

Anticonceptionalele injectabile

Combinate sau monohormonale au aceleasi efecte ca si cele de mai sus, cu beneficiul ca se administreaza o data la cateva saptamani. Se adreseaza femeilor trecute de 40 de ani, dar si celor aflate la menopauza. Daca alaptezi, ti se potriveste doar varianta monohormonala!

Steriletul, dispozitivul intrauterin – DIU

Este metoda contraceptiva de electie pentru femeile care tocmai au nascut! Poti spune ca am lasat desertul la urma, dar, da, aceasta este metoda contraceptiva care ti se potriveste daca esti o femeie tanara, activa sexual si ai nascut. Steriletul are dimensiuni infime: 3 cm, se introduce in cavitatea uterina si… gata! Ani la rand nu-ti vei mai bate capul cu preventia. Sunt disponibile doua tipuri de dispozitive: ambele impiedica lichidul seminal sa ajunga in uter; in plus, dispozitivul care actioneaza cu eliberare de ioni de cupru inhiba si fertilizarea, iar cel cu eliberare de hormoni ingroasa mucusul cervical. Medicul este cel care fixeaza steriletul in uter si tot el este cel care il extrage. Steriletul poate ramane in organism 5 ani (in cazul celui cu eliberare de hormoni) si 10 ani (in cazul celui cu eliberare de ioni de Cu), in tot acest timp tu fiind pe deplin protejata. Este potrivit si pentru femeile care alapteaza, putandu-se introduce dupa 6 saptamani de la o nastere fara complicatii.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns