
Eşti o gospodină adevărată? Atunci cu siguranţă ştii câte provocări implică pregătirea unei mese festive! Începătoare într-ale gătitului? Atunci cu atât mai mult ai nevoie de câteva sfaturi!
1. Lista de bucate. Fie că vrei să le faci o surpriză şi o ţii doar pentru tine, fie că o lipeşti cu un magnet de frigider, ca să o vadă toată familia (poate se gândesc să-ţi sară în ajutor), lista cu meniul festiv este mai mult decât necesară. În euforia Sărbătorilor, poţi lesne uita ce ai de făcut sau de cumpărat. Cum ar fi, de exemplu, să serveşti la masă sarmale fără smântână? Sau cozonac fără vin roşu?
2. Să faci curat în frigider. Înainte de a te apuca de treabă, scapă de resturile de mâncare din frigider. Nu le arunca direct la gunoi, vezi dacă nu le poţi încorpora în reţetele pe care urmează să le prepari, sau pregăteşte o masă copioasă pentru pisica ori căţelul familiei. Vorbim de alimentele nealterate, desigur!
3. Fruntaşă la cumpărături. Nu aştepta să cumperi produsele necesare în ajunul mesei festive. Este bine să faci tot posibilul şi mergi la magazin cu o săptămână mai devreme, când lumea e preocupată să-şi termine proiectele la serviciu. Aşa fentezi aglomeraţia, câştigi timp şi intri relaxată în atmosfera de sărbătoare.
4. Fură startul. Nu este musai să faci şi sarmalele, şi friptura, şi cozonacii în aceeaşi zi. Prepară sarmalele cu două-trei zile mai devreme şi congelează-le. La fel şi cozonacii: dacă sunt înveliţi în ţiplă şi ţinuţi la răcoare, nu se vor usca. Singura ta grijă trebuie să fie să nu daţi iama (nici adulţii, nici copiii), în mâncarea preparată. Nu doar că vă puteţi trezi că nu aveţi ce pune pe masă în ziua cea mare, dar veţi strica bucuria aşteptării.
5. Legume la congelator. Dacă nu eşti adepta legumelor gata congelate, poţi face altceva. Decojeşte şi taie toate legumele de care ai nevoie, cu două zile înainte. Morcovii şi cartofii pot fi păstraţi la frigider, acoperiţi cu apă şi cuburi de gheaţă. Ceapa, ţelina şi alte legume trebuie înfăşurate bine şi păstrate uscate.
6. Calde şi proaspete. Pentru ca totul să se păstreze cald până la sosirea oaspeţilor, ţine sarmalele în cuptor, iar peste legume aşază un prosop curat de bucătărie. Vor rămâne calde timp de 30 de minute şi vor avea timp să se frăgezească.
7. Ţine burtica ştrengarilor ocupată. Ca să le păcăleşti foamea şi pofta, oferă-le din când în când mici platouri cu fructe proaspete: vor deborda de energie şi seara vor mai avea loc în burtică şi pentru bunătăţile preparate de tine peste zi.
8. Soluţia de urgenţă. Deşi nu este indicată şi nu are acelaşi efect asupra celor dragi, mâncarea gata preparată de la magazin sau comandată la o firmă de catering poate fi uneori o soluţie salvatoare. Nu dispera dacă friptura s-a făcut scrum, iar prăjiturile au gust de cauciuc. Mai ales dacă eşti o mămică tânără, ai putea să treci prin această experienţă. Pentru că te iubeşte, familia ta o să te susţină şi o să-ţi aprecieze intenţia.
9. Fiecare cu ce poate. Dacă nu ai avut timp de pregătiri minuţioase, iată un truc: cere-le invitaţilor să vină fiecare cu un fel de mâncare. Stabiliţi ce să aducă fiecare, ca să nu mâncaţi salată de boeuf la cele trei feluri principale şi la desert!
10. Trăieşte clipa. Să nu îţi faci griji că porţiile sunt prea mici. De obicei, ochii sunt mai mari decât burţile. Şi sigur oaspeţii tăi nu s-au putut abţine şi au ciugulit ceva înainte de a pleca de acasă: cu toţii facem la fel. Nu te supăra nici dacă a mai rămas mâncare. Depoziteaz-o la congelator sau fă pacheţele şi du-le la un cămin de bătrâni sau copii orfani. Şi, una peste alta, nu te lăsa dezamăgită dacă nu a ieşit totul ca la carte. Până la urmă, să fii împreună cu cei dragi ţine şi de foame, şi de sete!