
Cu ocazia Zilei Internationale a bolii Parkinson, Asociatia de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania, in parteneriat cu Societatea de Neurologie din Romania, organizeaza o actiune prin care ofera 72.000 de lalele rosii romanilor din toata tara, in semn de solidaritate cu cei diagnosticati cu aceasta afectiune.
Lalele rosii de Ziua Internationala a bolii Parkinson
Laleaua rosie reprezinta simbolul acestei afectiuni. Persoanele afectate sunt preponderent varstnice – bunici, bunice si parinti care au nevoie de sprijinul nostru, de dragostea si pretuirea noastra.
“Pentru fiecare pacient diagnosticat cu boala Parkinson in Romania, un alt roman va primi o lalea rosie, simbol al acestei boli. Acest gest este incarcat de o deosebita emotie, simbolizand atat boala, cat si recunostinta celor 72.000 de pacienti fata de cei din jur, avand in vedere ca in stadii avansate de boala, acestia devin din ce in ce mai mult dependenti de ajutorul si sustinerea lor. Cu cat se cunosc mai multe despre aceasta afectiune, cu atat mai mult poate fi imbunatatita calitatea vietii pacientului. Actiunile de informare sunt imperative, in contextul in care Parkinson va fi din ce in ce mai raspandita”, declara Dan Raican, Presedintele Asociatiei de Lupta Impotriva Bolii Parkinson Romania. Lalele rosii vor fi impartite in Bucuresti, Iasi si Timisoara.
In Romania sunt mai multe cazuri de boala Parkinson decat indica datele oficiale
Numarul celor care sufera de aceasta boala in Romania este in realitate mai mare decat cel mentionat anterior. O alta problema este diagnosticarea intarziata. Acest fapt se datoreaza si lipsei de informare a populatiei care nu cunoaste sau ignora primele simptome, boala fiind confirmata uneori in stadii avansate, scazand astfel calitatea si speranta de viata a celor diagnosticati
Cateva cifre despre boala Parkinson
Datele la nivel mondial arata ca 1 din 500 de oameni sufera de boala Parkinson Conform estimarilor actuale, pana in anul 2030, numarul pacientilor afectati de boala Parkinson se va dubla , ajungand la 8,7 milioane de persoane afectate la nivel mondial.
In fiecare an, prevalenta bolii Parkinson creste cu 2% la nivel mondial. In 5-10% din cazuri, boala incepe sa se manifeste chiar inainte de varsta de 40 de ani.
Afecteaza atat femeile cat si barbatii, dar se pare ca se manifesta mai mult la acestia din urma. Riscul de aparitie al acestei boli creste odata cu varsta,ea aparand, in medie, la 65 de ani.
Potrivit datelor epidemiologice, riscul de aparitie al bolii este semnificativ crescut in randul persoanelor care traiesc in mediul rural, a agricultorilor si a persoanelor expuse la substante chimice agricole, precum pesticide, ierbicide, insecticide si anumiti solventi organici.
Un alt factor de risc este reprezentat si de traumatismele cranio-cerebrale. Cu toate acestea, cauzele propriu-zise ale acestei boli raman inca necunoscute.