Esti aici
Femeia.ro > Promo > 12 noiembrie, Ziua Mondiala a Pneumoniei

12 noiembrie, Ziua Mondiala a Pneumoniei

  • Romania inregistreaza cea mai mare rata de mortalitate infantila din cauza pneumoniei, la nivel mondial: 29% (mai mare decat in India, Bangladesh, Nigeria) ;
  • Pneumonia este principala cauza a mortalitatii infantile in Romania;
  • In 2011, 1,3 milioane de copii sub 5 ani au murit in intreaga lume din cauza acestei boli prevenibile si tratabile.

In cadrul campaniei “Sa protejam impreuna copilaria”, Societatea Romana de Pediatrie marcheaza pe 12 noiembrie Ziua Mondiala a Pneumoniei, cu scopul de a atrage atentia asupra acestei boli prevenibile care ramane principala cauza de deces la copiii sub 5 ani, atat la nivel international, cat si in Romania, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Cu aceasta ocazie, Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarma asupra incidentei ridicate a acestei boli in Romania. Tara noastra se afla pe primul loc in lume ca rata de decese provocate de pneumonie, in categoria de varsta 0-5 ani: in anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantila au fost cauzate de aceasta boala prevenibila.

Desi 99% dintre decesele din cauza pneumoniei se inregistreaza in tarile in curs de dezvoltare, Romania ramane pe primul loc ca numar de decese in UE, tinand cont ca are in continuare cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din zona .
Se estimeaza ca 50% dintre cazurile de pneumonie care pun in pericol viata copiilor sunt provocate de bacteriile Hib (Haemophilus influenzae tip b) si pneumoccoc, boli care pot fi prevenite prin vaccinare. In ghidul sau, “Recomandari de vaccinare in pediatrie”, Societatea Romana de Pediatrie mentioneaza vaccinarea impotriva pneumoccocului si Haemophilus Influenzae tip B (Hib), ca fiind cea mai eficienta metoda de prevenire .

“Bolile respiratorii reprezinta prima cauza de morbiditate si mortalitate infantila, iar dintre acestea pneumonia este responsabila de majoritatea deceselor. In afara de cauzele infectioase legate de virulenta microbiana, un rol important il au reactivitatea scazuta a sugarului si copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adauga aglomeratiile urbane, institutionalizarea (crese, gradinite) si disfunctiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum si informarea insuficienta a familiilor. De asemenea un factor important il reprezinta si handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia si malformatiile”, explica Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Pneumoniei, SRPED se alatura organismelor internationale pentru a sublinia importanta respectarii unor reguli simple si accesibile pentru prevenirea sau tratarea bolii precum si necesitatea ca parintii sa poata recunoaste semnele de pericol ale bolii.

„Inca din 2006, OMS si UNICEF, prin lansarea raportului Pneumonia, ucigasul uitat al copiilor, atrageau atentia ca in lume doar unul din 5 parinti (sau ingrijitori ai copiilor) cunosc semnele de pericol ale pneumoniei (respiratie dificila, tuse, febra, dureri de cap, frison, pierderea poftei de mancare, convulsii etc.) si doar jumatate dintre copiii bolnavi de pneumonie primesc ingrijiri medicale. Interventii eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei sunt disponibile dar ajung la prea putini copii. Ca raspuns la aceasta situatie a fost elaborat Planul Global de Actiune pentru Prevenirea si Controlul Pneumoniei ale carui tinte pana in 2015 sunt: 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzator, 90% acoperire cu alimentatie exclusiva prin alaptare la san in primele 6 luni de viata. Speram ca prin aceasta campanie sa imbunatatim cunostintele despre aceasta boala neglijata pentru a reduce decesele copiilor prin pneumonie”, declara Victor Olsavsky, reprezentatul Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.

Astfel, Societatea Romana de Pediatrie recomanda parintilor ca masuri de protectie:

  • Alaptarea exclusiva in primele sase luni si o alimentatie echilibrata pana la varsta de cinci ani;
  • Spalarea regulata pe maini si accesul la apa curata si mijloace sanitare;
  • Eliminarea poluarii aerului din case, in special a fumului provocat de masini de gaz sau sobe nesigure – aceasta masura elimina riscul de pneumonie severa.

Vaccinarea ramane cea mai eficienta metoda de preventie. Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea in vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei (aprobarea fiind diferita de la tara la tara, in functie de opinia agentiilor de reglementare) la sugari si copii, de la 6 saptamani de viata pana la 5 ani . In Romania, vaccinarea anti-pneumococ este disponibila de mai mult timp pentru a creste protectia impotriva bolilor pneumococice invazive si non-invazive – cateva zeci de mii de copii fiind imunizati pana acum impotriva efectelor pneumococului. In Romania, costul vaccinarii impotriva pneumococului este suportat insa de catre parinti, in timp ce multe dintre tarile din vecinatatea Romaniei, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ in programele nationale.

Conform raportului epidemiologic al OMS, publicat in ianuarie 2012, introducerea vaccinarii impotriva infectiei cu pneumococ a dus la un declin al bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningita, bacteriemie) la copiii sub 5 ani, precum si cei de peste 5 ani, in toate centrele in care s-a desfasurat analiza.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns