Esti aici
Femeia.ro > Promo > 3 intrebari despre diversificarea alimentatiei

3 intrebari despre diversificarea alimentatiei

În primele şase luni, laptele de mamă este cel mai bun pentru puiul tău. Dar bebeluşul creşte mult şi repede, şi vine momentul în care acesta nu mai este suficient. De acum, pe lângă laptele matern are nevoie de resurse noi şi trebuie să începi diversificarea alimentaţiei. Reţine, pediatrii insistă ca alimentaţia cu solide să meargă în paralel cu alaptarea, spuneam în articolul Când opreşti alăptarea.

Ce faci când sfaturile pentru diversificare alimentaţiei vin din toate părţile

Este posibil ca, în acest moment, să fii asaltată de o grămadă de sfaturi: mătuşi, bunici, alte mămici se vor întrece să-ţi spună cum au procedat, şi iată – ce sănătoşi şi voinici le-au crescut copiii sau nepoţii. E posibil să fii sfătuită (aici vorbesc din proprie experienţă) chiar să-i dai puiului tău de câteva luni să mănânce din ceea ce aveţi la masă – adică sa-i ungi buzele cu puţin sos sau alte mâncăruri pe care le aveţi în faţă… şi să vezi ce mult o să-i placă! Nu este uşor să fii mămică în prag de diversificare alimentară, mai ales dacă eşti la primul copil, şi toată lumea te crede nepricepută!

"Te miri că nu mai mănâncă cel mic?", mi s-a spus la un moment dat. "S-o fi săturat de brânzica aia pe care i-o faci în casă şi i-o tot dai. Mai dă-i brânză topită, să vezi ce bine o va mânca!". Ei bine, când auzi sfaturi din acestea, ignoră-le. Diversificarea alimentaţiei are regulile ei, trebuie făcută treptat, cu răbdare şi unele alimente nu doar că nu sunt recomandate, ele chiar nu sunt sănătoase.

Sfatul meu este să discuţi cu pediatrul, să-i asculţi recomandările şi să urmezi planul pentru diversificarea alimentaţiei pe care ţi-l face. Dacă întâmpini dificultăţi, tot medicul pediatru este persoana ce mai indicată ca să-i ceri ajutor. 

Dar, până la urmă, are voie brânză topită? Are voie perişoare? Fructe sau legumele – care să fie primele? Acestea sunt doar câteva dileme cu care se confruntă toate mămicile şi pentru care am găsit răspuns în revista Mami (august 2014).

3 întrebări care apar în diversificarea alimentaţiei

Să-i dau brânză topită?

"Nici să nu te gândeşti Ştim cu toţii că brânza topită este gustoasă, dar nu-i bună din punctul de vedere al calităţii. Nu conţine calciu, este făcută din resturi de brânză şi conţine săruri de topire. Fă-i în casă brânzica de vaci şi iaurt".

Perişoare pot să-i dau?

"Îi poţi pune perişoare în ciorbiţă (să nu fie din carne de porc), cu condiţia să fie cu carne tocată de tine, în casă. În niciun caz să nu-i dai copilaşului carne gata tocată în magazin." O cititoare ne-a trimis o reţeta foarte gustoasă de ciorbiţă de perişoare, pe care te invităm să o încerci. Citeşte cum se prepară ciorba cu perişoare de pui.

Care să fie primele: fructele sau legumele?

"Părerile sunt împărţite, dar, indiferent de ce variantă alegi, nu greşeşti. În principiu, primul se introduce sucul limpede de fructe. Începi de la câteva linguriţe şi creşti cantitatea progresiv, până la 30 ml/ pe zi. Urmează legumele, sub formă de supe şi piureuri. Asta, deoarece micuţii preferă fructele şi, după ce le simt gustul, e posibil ca apoi să accepte mai greu legumele. Acesta este însă un reper general şi, ca întotdeauna, cel mai bine este să te adaptezi în fucţie de cerinţele copilului. De exemplu, daca din start nu acceptă legumele, renunţă pentru moment, dă-i fructe şi apoi foloseşte-te de ele pentru a ascunde legumele în diverse reţete cu frunze."

Comments

comments

Lasă un răspuns