Esti aici
Femeia.ro > Promo > 3 lucruri despre forceps

3 lucruri despre forceps

Pana cand operatiile de cezariana au devenit rutina, forcepsul era singura modalitate prin care un copil blocat pe canalul de nastere era adus pe lume in siguranta, motiv pentru care i se datoreaza multe vieti. In zilele noastre, forcepsul este mai rar folosit intrucat cezariana este special conceputa pentru a face fata acestor situatii.

Ce trebuie sa stii despre forceps

Ce este: forcepsul este un instrument medical precum un foarfece mare cu capetele in forma de lingura. Cu ajutorul lui, medicii ajuta fatul in momentul expulziei, prinzandu-i capul si tragandu-l afara. Este o manevra benefica atat pentru mama obosita, cat si pentru fatul care nu mai poate aluneca pe canalul nasterii.

Cand se foloseste: specialistii ne spun ca acest instrument e folosit la sfarsitul travaliului doar daca dilatatia colului este maxima, iar fatul – mai exact, capul lui – este angajat pe canalul nasterii. Este extrem de util atunci cand mama si fatul au fost supusi unei suferinte indelungate in timpul travaliului sau cand capul micutului e prea mare. In cazul fatului in prezentatie pelviana, forcepsul ii va proteja capul de presiunea din canalul vaginal. De asemenea, e folosit in cazul copiilor care se nasc prematur.

Ce efecte are: desi este util in timpul sarcinii, folosirea forcepsului nu este lipsita de semne. Aplicat pe partile laterale ale capului, forcepsul poate provoca vanatai sau lasa urme, care, spun specialistii, vor disparea dupa cateva zile. Exista insa si efecte de durata, cum ar fi afectarea nervilor faciali sau deformarea cutiei craniene. De asemenea, au fost semnalate cazuri de deplasare a claviculei la fat din cauza aplicarii forcepsului. Poate fi si o manevra periculoasa pentru mame, daca forcepsul e folosit mai devreme de dilatatia maxima, semnalandu-se rupturi de tesut sau afectarea muschilor din jurul anusului.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns