Esti aici
Femeia.ro > Promo > 3 plante pentru probleme de sezon

3 plante pentru probleme de sezon

În fiecare sezon rece, același scenariu: guturai, tuse, dureri în gât, febră, oboseală. Te gândești că nici anul acesta nu vei scăpa de atacul perfidelor virusuri? Atunci, pregătește din timp arsenalul terapeutic natural, ca să acționezi de la primele semne de boală.

Nimic de zis, găsești în farmacii zeci de preparate care te ajută să suporți ușor simptomele neplăcute ale răcelii sau gripei. Știai însă că există plante medicinale care, grație proprietăților antivirale și antiinflamatoare, alină rapid virozele respiratorii și grăbesc însănătoșirea? Așadar, dacă te numeri printre persoanele care vor să evite pastilele ori de câte ori e posibil, apelează cu încredere la doctoriile pe care ți le oferă cu infinită generozitate natura, care au cel puțin două mari avantaje: sunt blânde cu organismul și lipsite de efectele secundare ale medicamentelor.

Iată trei plante care nu trebuie să lipsească din mica ta farmacie vegetală, mai ales în sezonul rece, când te amenință tot felul de viroze.

Crețușcă împotriva febrei

Odată cu sosirea iernii, au început să te supere articulațiile? Ori poate ai febră și te doare în gât? Crețușca e planta de care ai nevoie.

Numită popular aglică, barba-caprei sau teișor, crețușca e prezentă în zăvoaie, pe pajiștile umede cu vegetație înaltă, la marginea pâraielor, în zonele forestiere cu fag. Florile ei parfumate, care amintesc de mirosul delicat al migdalelor, sunt albe și grupate în ciorchini, asemenea florilor de soc.

În Antichitate, era folosită pentru hidropizie (acumulare de apă în țesuturi), iar în Renaștere, ca remediu contra dizenteriei. Abia în secolul al XIX-lea chimiștii au reușit să aducă la lumină principiile active ale plantei, în special acidul salicilic, precursorul acidului acetilsalicilic pe care îl găsim într-unul dintre cele mai des utilizate medicamente din lume: aspirina.

Substanțele active din crețușcă o transformă într-o adevărată aspirină vegetală, dar care, spre deosebire de surata vândută în farmacii, e bine tolerată de organism și nu irită stomacul.

* La ce ajută. Grație efectului antiinflamator/antalgic, crețușca e remediul numărul unu contra artritei, gutei și a altor reumatisme articulare. Planta e de mare ajutor inclusiv în stările gripale, întrucât scade febra, calmează durerile de cap și iritația gâtului. În plus, studii recente dovedesc că ea întărește imunitatea.

* Sub ce formă. Infuzia se prepară din 1-2 linguri de flori uscate (cel puțin un an) la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul și se lasă la infuzat 7-10 minute. Se beau 3-4 căni pe zi. Atenție, nu fierbe niciodată planta ca să nu se distrugă salicilații.

Cimbrul, leac de tuse

Gustul lui se potrivește perfect cu multe alimente – usturoi, măsline, legume, pui, miel, pește, fără a uita, desigur, salatele, pe care le împrospătează și aromatizează cu multă subtilitate. Dincolo de savoarea pe care o adaugă mâncărurilor, cimbrul este recunoscut pentru efectele lui benefice asupra organismului. Substanțele din el au virtuți antiseptice, antibiotice, antiinflamatoare, cicatrizante, întăritoare.

* La ce ajută. Dacă te sâcâie tusea ori ai gâtul iritat, cimbrul îți dă o mână de ajutor datorită acțiunii antiseptice. Mai mult, el combate tulburările digestive și intestinale, grețurile, crampele stomacale, infecțiile urinare, oboseala, anemia, insomnia și ajută organismul să învingă virusurile ce stau la originea răcelii, bronșitei, gripei.

* Sub ce formă. Infuzii, comprese, inhalații. Cimbrul e un leac folosit în multe forme. Infuzia se prepară din 1-2 lingurițe de cimbru uscat la 200 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 5-10 minute. Bea 3-4 căni pe zi, ultima înainte de culcare, dacă tusea te supără și noaptea. Vei simți efectele calmante ale cimbrului chiar de la primele înghițituri. Inhalația cu infuzie fierbinte eliberează căile respiratorii și împiedică bacteriile să se prindă de mucoasa nazală, în timp ce gargara cu infuzie este excelentă contra durerilor în gât, a gingivitei, aftelor și halitozei.

Ghimbirul, spaima virozelor

De la neplăcuta senzație de greață la supărătoarea gripă ce se dă greu bătută, rădăcina de ghimbir vine de hac multor probleme de sănătate. Faptul că e bună de leac de mii de ani pe întreg globul e o dovadă de netăgăduit a puterilor ei vindecătoare.

În afară de faptul că este un excelent tonic natural grație bogăției în vitamine B și C, ghimbirul conține cantități foarte mari de fitonutrienți, substanțe care îi conferă multe și diverse proprietăți terapeutice: antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene, antivirale, analgezice, expectorante, antitusive, anticancerigene.

Un remediu mai bun în afecțiunile de sezon nici că găsești! În plus, savurând un ceai de ghimbir, te vei simți imediat revigorată, încălzită și mai bine dispusă.

* La ce ajută. Alină inflamația gâtului și congestia căilor respiratorii, reduce febra, favorizează eliminarea mucusului, grăbește vindecarea răcelii sau a gripei. Activează circulația periferică și înlătură neplăcuta senzație de mâini și picioare reci, previne formarea cheagurilor de sânge (reduce astfel riscul unui atac de cord), dinamizează arderea grăsimilor, scade colesterolul, reglează tensiunea arterială. 
* Sub ce formă. Infuzia este cea mai simplă și plăcută modalitate de a profita de avantajele ghimbirului. Cum o prepari? Ia o rădăcină mică de ghimbir (maximum 40 g), spal-o bine și da-o pe răzătoare sau tai-o în bucățele. Pune pe foc un litru de apă. Când începe să clocotească, adaugă ghimbirul și fierbe-l cinci minute. Oprește focul, acoperă vasul, lasă la infuzat o jumătate de de oră, apoi strecoară. Bea trei căni pe zi, sorbind puțin câte puțin, pe parcursul întregii zilei. Nu bea ceai de ghimbir înainte de culcare fiindcă este energizant și nu te va lăsa să adormi!

Citește și:

Dieta vindeca raceala

Trateaza raceala la minut

Remedii naturiste pentru raceala

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.01/7.01.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns