
Ca mamica incepatoare s-ar putea sa nu stii exact cum I le poti da bebelusului tau. De aceea ne-am gandit ca iti vor fi de mare ajutor informatiile oferite de un specialist.
Banana
Cum i-o dai: Cea mai simpla reteta este sa adaugi in sucul de mere, treptat, pulpa de banana facuta piure. Daca ati ajuns la para, banana merge de minune si cu pulpa de para, date impreuna prin blender
Raspunsul specialistului: Este adevarat ca banana constipa?
Banana are un continut ridicat de fibre si poate ajuta organismul sa-si recapete functionarea normala a sistemului digestive.
Cartoful dulce
Cum sa-l gatesti: Poti face un piure, pe care il amesteci fie cu alte legume (morcov, dovlecel, albitura), fie cu carnita de pui fiarta separate.
Raspunsul specialistului: Ce are in plus cartoful dulce fata de cartofii nostril clasici?
Cartoful dulce are un continut mai mare in zaharuri, calciu, fibre, vitamina A si betacaroten. Continutul bogat in zaharuri ii confera si o valoare caloric mai mare.
Carnea de vita
Cum o gatesti: Fierbe un cubulet de carne in doua ape. Separat, fierbe un cartof, un morcov, un patrunjel alb si ceapa. Cand legumele au fiert, scurge-le, paseaza-le in blender (mai putin ceapa) cu carnita si adauga din supa de zarzavat.
Raspunsul specialistului: Ce are in plus carnea de vita fata de cea de pui?
Contine mai mult fier, find recomandata pentru prevederea anemiei. Are o calitate mai mare de vitamina D care impiedica aparitia problemelor osoase la copii.
Dovlecelul
Cum sa-l gatesti: Fierbe in apa (sau mai bine la abur) un dovlecel mic, un cartof si un morcov. Pastreaza-le si adauga putin lapte – de san sau formula – si putin de masline.
Raspunsul specialistului: Partea cu seminte de la dovlecel poate provoca alergii la copii?
Dovelcelul, care se consuma in intregime – inclusiv coaja si semintele, nu este cunoscut ca un aliment cu potential allergic crescut, dar practic, orice aliment poate proveca reacii de acest fel.
Avocado
Acest fructexotic, bogat in grasimi bune, este un aliat de nadejde in diversificare, incepand cu varsta de sase luni. Nu incerca sa i-l dai simplu, are un gust pe care multi bebei il gasesc anost. Dar, in combinatiile potrivite, este minunat! Cand il cumperi, verifica-I consitenta: sa fie tare, dar cand il presezi trebuie sa cedeze destul de usor.
Cum sa-l servesti: Avocado nu se prepara termic. Taie-l pe diagonal, apoi scoate miezul si pastreaza-l. Amesteca-l cu pulpa rasa de mar sau para. Reprezinta o masa mai consistent decat alte fructe.
Raspunsul specialistului: avocado este un fruct destul de scump. Isi merita pretul?
Avocado merita inclus in meniu cat mai des. Are un continut mare de grasimi “bune”, are un continut crescut de potesiu (cu 35% mai mult decat banana) si ajuta la o mai buna functinare a aparatului digestive ca efect al continutului mare in fibre.