
Ecografia transvaginala reprezinta un test care utilizeaza fascicule de ultrasunete reflectate prin introducerea unei microcamere in canalul vaginal. Acesta este un instrument foarte util pentru a realiza o poza clara a fatului, a placentei si fl uidului amniotic, cu detalii mult marite fata de alte metode de investigare.
1 De ce este necesara
Ecografi a transvaginala este metoda cea mai sigura de a detecta eventualele afectiuni ale fatului si de a obtine informatii despre acesta, cum ar fi marimea si pozitia. In investigatie nu se folosesc raze X sau alte tipuri de radiatii care ar putea dauna celui mic.
2 Cum se realizeaza
Se introduce in vagin o sonda ecografica numita transductor, acoperita cu un manson de latex (asemanator prezervativului) si un lubrifi ant vaginal si se roteste succesiv pana la obtinerea rezultatelor dorite. Ecografia in sine dureaza maxim 30 de minute.
3 Cum te pregatesti
Nu este nevoie ca viitoarea mamica sa aiba vezica plina, ba, dimpotriva, este posibil sa fie rugata sa urineze inainte de ecografia transvaginala. De cele mai multe ori nu este necesara indepartarea completa a hainelor, doar fusta sau pantalonul. Daca porti rochie, atunci aceasta va fi acoperita cu hartie sau material.
4 Cate ecografii sunt necesare in sarcina
Nu exista un numar de ecografi i prestabilit pe care o femeie insarcinata trebuie sa-l respecte. Prima este recomandata in saptamana a saptea de sarcina. Foarte utila se dovedeste a fi in timpul trimestrului al doilea de sarcina, pentru a examina in detaliu colul uterin, eventuale malformatii sau daca este o sarcina multipla. Unii medici mai recomanda o ultima ecografie chiar inainte de nastere.
5 Nu are riscuri asociate
Nu se cunosc riscuri asociate cu efectuarea ecografiei fetale, atat la mama, cat si la fat. Totusi, pot aparea simptome de anxietate daca se depisteaza o afectare a sarcinii sau o malformatie la nivelul fatului.
Atentie!
Anunta medicul inainte de investigatie daca ai alergie la latex. Ecografia transvaginala nu este utilizata doar in sarcina. Aceasta este foarte importanta in stabilirea din timp a diagnosticului de cancer ovarian.