Esti aici
Femeia.ro > Promo > 5 lucruri obligatorii în agenda familiei

5 lucruri obligatorii în agenda familiei

Încă de la primele ore ale diminieţii şi până seara, când pui capul pe pernă, totul pare să se desfăşoare pe repede înainte. Nici nu e de mirare dacă ţii cont de iureşul zilnic în care suntem prinşi cu toţii. Însă câteodată e bine să încetineşti ritmul, dacă nu vrei să pierzi momente importante.

1. Mâncaţi împreună

Una dintre cele mai uşoare şi eficiente modalităţi de a ţine unită o familie este necesitatea de a lua masa împreună cel puţin o dată pe zi. Cina este un moment excelent pentru a împărtăşi experienţe şi a vă deconecta după o zi extenuantă. Este momentul perfect pentru a le arăta copiilor că sunt prioritari. În plus, este mult mai probabil că în acest fel veţi consuma şi voi, adulţii, produse mai sănătoase.

Tradiţiile care spun că masa este momentul în care tăcerea ar trebui să fie deplină nu mai sunt valabile. Cum timpul avut la dispoziţie pentru comunicare de-a lungul zilei este scurt, momentele în care familia este reunită în jurul mesei sunt extrem de preţioase.

Despre ce ar trebui să vorbiţi? Iată câteva idei:

• Cere fiecărui membru al familiei să vorbească despre momentul favorit din zi.
• Planificaţi şi lăsaţi copiii să aleagă ce doresc să aibă ziua următoare în meniu.
• Rememoraţi amintiri de familie.
• Discutaţi despre activităţile pe care doriţi să le faceţi împreună şi treceţi-le în calendar.
• Vorbiţi cu copiii despre un film pe care l-au văzut, o carte citită sau, dacă este mic, despre ce poveste doreşte să i se citească. Întreabă-i despre grădiniţă, şcoală, teme, profesori şi ce urmează în program.

2. Citiţi împreună

În familiile în care copiii sunt mici, părinţii le citesc destul de mult, însă, pe măsură ce cresc, acest obicei este uitat. Dragostea pentru cărţi poate fi insuflată copiilor prin această metodă, chiar dacă sunt aproape adolescenţi.

Încercaţi să citiţi frecvent şi când copiii mai cresc. Poţi chiar să strângi laolaltă întreaga familie pentru a citi o carte de literatură sau una favorită a copiilor. Dacă micuţii ştiu deja să citească, implică-i şi pe ei, citind pe rând câte o pagină sau un întreg capitol.

3. Controale medicale şi imunizări la timp

Examenele de rutină făcute copilului te ajută să previi, să identifici şi să tratezi problemele de sănătate, iar vaccinurile din schema obligatorie ţin departe bolile infecţioase. Copilul trebuie examinat atent de medicul de familie imediat ce a ajuns acasă, după externarea din spital. Apoi, controalele la medic se fac la fiecare două luni, o dată cu vaccinările.

După vârsta de un an se pot rări, însă la orice răceală, gripă, tuse care durează prea mult, nu ezita să ceri sfatul unui doctor. Dacă eşti nemulţumită de medicul de familie sau dacă vezi că micuţul tău are probleme care necesită opinia unui specialist, nu ezita să cauţi cât mai repede unul.

4. Vacanţe în formulă completă

Este mai bine să laşi copilul acasă ca să te poţi şi tu, în sfârşit, relaxa în concediu? Este de spus că nimic nu conferă copilului mai multă siguranţă şi echilibru emoţional ca atunci cînd se află în compania părinţilor. Este de preferat ca familia să petreacă vacanţele în formulă completă, măcar până când copiii devin adolescenţi.

În concedii, părinţii nu mai sunt preocupaţi de serviciu ori de gătit, aşa că sunt mult mai relaxaţi. Momentele de evadare în cuplu (o ieşire la masă sau la sfârşit de săptămână) nu trebuie însă să lipsească, pentru a elibera tensiunile care se acumulează.

5. Plimbări şi activităţi zilnice

Activitatea fizică regulată din copilărie şi adolescenţă îl vor ajuta să-ţi întărească muşchii şi oasele, să aibă o greutate normală, să reducă anxietatea şi stresul şi să-şi dezvolte încrederea în sine (ajută foarte mult sporturile de echipă). Sportul practicat din copilărie este o metodă bună de a preveni obezitatea şi diabetul.

Înotul este unul dintre sporturile cele mai recomandate, însă nici plimbările cu bicicleta şi bătăile în zăpadă nu trebuie uitate, pentru că au rolul lor în păstrarea sănătăţii.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns