De aceea, ai nevoie de ajutorul celor din jur pentru a a avea grija de tine in aceasta etapa unica din viata ta.
Sarcina te poate face mai vulnerabila la schimbarile emotionale. Poti plange mai usor, chiar si numai gandindu-te la un anumit lucru. Mai mult, poate aparea depresia prenatala.
Aceasta depinde in mare masura si de modul in care accepti schimbarile corpului tau, de cat de mare este suportul celor din jur si cat de mult esti dispusa sa ai grija de tine fizic si psihic.
Iata 6 strategii care te vor ajuta sa eviti depresia prenatala.
1. Esti pregatita sa devii mamica?
Vei deveni mamica si vei capata o noua identitate. Vei fi mami si va trebuie sa ai grija de o fiinta neajutorata. Va trebui sa o iveti, sa o pregatesti pentru viata. Uneori nu vei mai avea timp pentru tine.
Gaseste raspuns la urmatoarele intrebari: Cat de pregatita esti pentru „meseria” de mamica? Ce fel de parinte crezi ca vei fi?
2. Gandeste-te la istoricul familial
Relatia mama-fiica, cea cu sora sau fratele si relatia cu partenerul de viata, toate vor avea un rol important in pregatirea ta psihologica pentru rolul de mamica. Depresia postnatala este adesea precedata de cea prenatala.
Gaseste raspuns la urmatoarele intrebari: Cum este/a fost relatia cu mama ta? Cum vrei sa fii tu ca mama? La fel ca mama ta? De ce iti este teama?
Te poate ajuta sa anticipezi nevoile pe care le vei avea in meseria de mamica. Ai grija de tine cerand ajutorul atunci cand este cazul, fie ca este vorba despre munca in casa sau probleme de familie care apar in timpul sarcinii.
Gaseste raspuns la urmatoarele intrebari: Ce nevoie ai si ce nevoie are copilul pe care le poate indeplini si cineva apropiat. La ce renunti ca sa ai un copil?
4. Partenerul trebuie sa iti fie alaturi!
Factorii cheie care determina depresia postnatala sunt prezenti si in timpul sarcinii. Certurile cu partenerul si o sarcina nedorita contribuie fac ca viitoarea mamica sa fie stresata. Daca sotul nu ii este alaturi, criza prenatala se poate accentua, fiind nevoie de ajutorul unui psiholog.
Gaseste raspuns la urmatoarele intrebari: Partenerul iti este alaturi in aceasta perioada? Ce fel de parinte crezi ca va fi?
5. Cere ajutorul persoanelor calificate!
Nu trece cu vederea depresia prenatala zicand: „Lasa, de vina sunt hormonii. Cum a venit asa va pleca”. A fi mamica presupune o schimbare majora in viata ta. De aceea, consilierea unui psiholog poate fi binevenita pentru a trece cu bine peste aceasta perioada.
6. Bebelusul inseamna schimbare!
Discuta cu partenerul despre schimbarile pe care le va aduce bebelusul in viata voastra. Este momentul potrivit sa va aduceti aminte de copilaria voastra. Ce v-a deranjat la atitudinea parintilor, la modul in care v-au crescut. Creeati-va familia perfecta, pe care amandoi v-o doriti!