
Nu vreau sa stau dezbracata in fata strainilor
Tine minte ca tu esti cea care are controlul absolut asupra celor care urmeaza sa fie prezenti in sala de nastere. Poti cere oricui sa iasa, in orice moment.
In plus, poti fi acoperita atat cat iti doresti, astfel incat sa te simti confortabil. Nimeni nu este acceptat in sala de nastere fara permisiunea viitoarei mamici.
Nu vreau sa pierd controlul
Daca esti de felul tau linistita si relaxata, gandul ca ai putea sa-ti pierzi calmul si sa strigi obscenitati care l-ar face sa roseasca si pe un marinar beat probabil ca te sperie. Nu te teme! Medicii sunt de parere ca femeile care nasc trebuie sa fie lipsite de prejudecati. Asadar, sa rostesti cateva injuraturi nu e mare lucru, chiar iti face bine.
Mi-e teama ca nu voi suporta durerea
Sigur, nasterea nu este un simplu gadilat, dar incearca sa constientizezi ceea ce ti se intampla. Medicii spun ca nu trebuie sa te gandesti ca la o durere negativa, ci ca la o durere normala. In plus, tine minte ca exista mijloace de diminuare a durerii daca ai nevoie. O anestezie epidurala inlatura complet disconfortul nasterii.
Mi-e teama ca gatul copilului va fi strangulat de cordonul ombilical
Este cea mai obisnuita teama a gravidelor. Astfel de cazuri sunt des intalnite. Nu este un lucru iesit din comun. Medicii dau asigurari ca este foarte usor sa faci sa alunece cordonul peste capul fatului inainte ca el sa iasa. Probleme apar doar daca cordonul este scurt sau daca este infasurat de mai multe ori, dar orice problema este anticipata cand se urmareste ritmul cardiac al copilului.
Urasc sa mi se rupa apa in public
De obicei, nasterea incepe inainte sa se rupa apa; asadar, esti avertizata din timp. Oricum, e vorba despte un mic saculet cu lichid inaintea capului micutului, cu aproximativ 20 de mililitri de lichid. Asa ca, daca se rupe apa, e vorba doar de cateva picaturi…
As muri de rusine daca as avea scaun in timpul nasterii
Moasele sunt obisnuite: vad asa ceva mereu, e semnul iminentei nasteri. Face parte din procesul aducerii pe lume a copilului, asa ca acopera discret „problema” si o inlatura cu un servetel. Daca ti-e teama sa n-o patesti, gandeste-te ca in cele mai multe spitale exista proceduri speciale pentru aceste cazuri.
Mi-e frica de… rupere
Cele mai multe femei nu au parte de ruperi. De cele mai multe ori, sunt doar mici fisuri care se vindeca in maxim sase saptamani. Cand este nevoie de o epiziotomie, medicii fac mai intai o anestezie locala, iar daca se recurge la anestezie epidurala, femeia chiar nu simte nimic.