
La tara
- Grupa de varsta: 1–6 ani.
- Unde: la tara.
- Bagaj: haine de schimb pentru cate zile stati (lenjerie de corp, tricouri, sosete, pijama), sepcuta/palariuta de soare, pulovaras subtire, haina de ploaie, incaltaminte de rezerva, aparat de fotografiat.
Exista, in momentul de fata, pensiuni care organizeaza tabere tematice pentru copii. E bine sa mergi cu copilul in astfel de locuri: pentru cateva zile, va veti afla intr-un loc inedit, departe de zgomotul orasului, iar cel mic va avea ocazia sa vada de aproape animalele domestice.
Nu e suficient sa stie, in teorie, ca vaca face „muu” si cocosul „cucurigu”, e important pentru orice copil sa patrunda intr-o ferma, unde totul e real. Va vedea cat de mari sunt animalele, le va putea atinge, va invata ritualul de ingrijire al fiecareia, va intelege ca vaca trebuie mulsa si calul tesalat, ca animalele fac parte din viata noastra de zi cu zi.
Daca pustiul e destul de mare si ai curaj, poti sa-l lasi sa ia lectii de calarie, sau macar urca-l pe magarus. Faceti drumetii, respirati aerul curat, mancati sanatos si nu va dati in laturi de la munca. Gustul laptelui va fi cu atat mai bun cu cat veti fi participat la recoltarea lui. Nu uitati sa faceti poze!
La gradina zoologica
- Grupa de varsta: 3–6 ani.
- Unde: la Zoo.
- Bagaj: apa plata, sandviciuri, sepcuta/palariuta de soare, pulovaras subtire, aparat de fotografiat.
Animalele salbatice impresioneaza prin aspectul neobisnuit si comportamentul ciudat. Orice copil se indragosteste de simpaticii ursuleti, de gratioasa lebada sau de strengarele maimute. Periplul va fi un succes atat pentru vizitatorul mic, dar si pentru tine, mami. Doar sa ai in vedere cateva ponturi: cele mai indicate zile pentru a merge la Zoo sunt martea sau miercurea.
Lunea e, de obicei, inchis, iar la sfarsit de saptamana locul e atat de aglomerat incat adevaratul scop al calatoriei voastre poate fi denaturat. Nu tari copilul dupa tine prin toata gradina in ideea ca, daca tot ai platit bilet, e cazul sa vedeti tot. Lasa mai bine copilul sa decida ce-i place: daca vrea sa zaboveasca la ursi, nu-l grabi. Poate e bine sa ocolesti unele zone, daca banuiesti ca micutului i s-ar putea face frica.
Odata ajunsi acasa, nu lasa amintirile sa paleasca: uitati-va din cand in cand la pozele facute, cumpara-i carti cu animalele salbatice vazute si antreneaza-l in discutii despre acestea.
In casa
- Grupa de varsta: 1–6 ani.
- Unde: in casa.
- Bagaj: casetofon, creioane colorate, hartie glasata, hainele bunicii. Daca ploua si trebuie sa stati in casa, nu inseamna ca nu va puteti distra.
Cel mai haios joc e karaoke. Poti sa descarci de pe internet negative ale cantecelor voastre preferate si sa faceti un adevarat concurs cu tema „cine canta mai bine”. Ca totul sa fie mai incitant, pune la bataie si niste premii. Oricum, indiferent de cine castiga, toata lumea primeste aplauze.
„Pune coada magarului” este un joc de tot rasul! Decupeaza, dintr-o carte cu povesti, un magarus si agata-l pe usa de la camera. Apoi, legati la ochi cu o esarfa, incercati, pe rand, sa-i atasati magarusului codita. Evident, castiga cel care a nimerit mai bine locul cu pricina.
Origami sau un fel de… Nu trebuie sa fiti specialisti, tot ce aveti nevoie este hartie glasata, foarfeca (atentie!, doar mami are voie cu instrumentul ascutit) si… imaginatie! Confectionati papusi, pasari, catei si orice va mai trece prin cap. La sfarsit, lipiti figurinele pe o hartie alba si agatati tabloul la loc de cinste, in sufragerie!
Bowling cu sticle de plastic goale (asta merge si afara, in curte sau in parc). Pastreaza din timp sase-zece peturi de 0,5 litri. Asaza-le in formatie de bowling si, cu ajutorul unei mingiute din carpe, incercati sa le daramati.
Piscina indoor (potrivit si pentru picii de la sase luni in sus, singura conditie e sa sada bine in fundulet). Cumpara o piscine gonflabila pentru copii. Umfl-o, dar nu o umple cu apa, ci cu cateva mingiute. Lasa copilul inauntru si jucati-va cu mingile.
Gatiti. Sub atenta ta supraveghere, fara sa folositi focul, orice copil de la 2 ani in sus poate prepara gustari savuroase. Shake cu banane sau capsuni (intr-o jumatate de cana cu lapte rece, micutul toarna cateva felii dintr-un fruct si amesteca), prajitura racoroasa (cumpara din alimentara blat de tort, taie-l cubulete, iar pustiul le orneaza cu fructe si frisca), sandviciuri vesele, salata, limonada.
Poate preferatul tuturor fetitelor – deghizarea! Permite-I printesei tale sa foloseasca piese vestimentare mai vechi, pe care nu le mai porti: o esarfa, un sirag de margele, o rochie, o pereche de pantofi (ideal, fara toc, sa nu se impiedice). Indeamn-o sa puna in scena o piesa de teatru. }ine-i isonul cu o palarie cu pene si niste manusi lungi, confiscate de la bunica. Sau cu un simplu guler de blana prins fistichiu.
La mare
- Grupa de varsta: 0–6 ani.
- Unde: la mare.
- Bagaj: costum de baie, schimburi pentru fiecare zi, jucaria preferata, creme solare cu factor de protectie mare, medicamente (paracetamol/ibuprofen potrivite varstei, antidiareice), sepcuta/palariuta de soare, pulovaras subtire, aparat de fotografiat.
Aerul marin si apa de mare sunt pur si simplu mana cereasca pentru sanatatea copilului tau. Teoretic, poti sa mergi cu copilul la mare de la orice varsta, desigur cu conditia sa respecti cu strictete regulile: nu expui copilul la soare decat in intervalul orar 7-9 dimineata si 17-19 seara si numai dupa ce l-ai uns bine cu creme cu bariera solara; nu lasi copilul afara daca bate vantul prea tare; il hidratezi cu apa (nu sucuri) din plin. Pentru copiii alaptati, lucrurile sunt mai simple, totusi e bine sa te abati de la regula si sa-i oferi si apa (fiarta si racita), pentru a preveni deshidratarea.
Pentru cei mai marisori, poti incerca mancarea instant de la borcanas, iar pentru juniori, e bine sa respecti aceeasi alimentatie ca si acasa, fara satisfacerea unor capricii, pe motiv ca sunteti in vacanta: o banala inghetata poate sa duca la diaree si sa-ti dea peste cap toate planurile. Alege o statiune nu prea aglomerata (agitatia oboseste copilul). Evita petrecerile prelungite pana spre zori, pentru ca micutii au nevoie de confortul si rutina de acasa.
Daca nu va permiteti sa mergeti la mare, fereste-te de stranduri: apa este murdara, plina de bacterii si clor – un dezastru pentru pielea sensibila a copiilor. Mai bine il duci la scalda intr-un rau de munte.
Micul cercetas
- Grupa de varsta: 2–6 ani.
- Unde: in padure, in parc.
- Bagaj: apa plata, sandviciuri, sepcuta/palariuta de soare, pulovaras subtire, bocanci, sosete lungi, pantaloni lungi, ochean, busola.
Cei mici adora sa petreaca timpul afara. Transforma o dupa-amiaza insorita intr-o lectie despre natura, fara ca strengarul sa aiba senzatia ca invata. Cu ajutorul busolei, stabileste un traseu, inspre nord, de exemplu, si arata-i pustiului ce se intampla cu natura in acest punct cardinal.
Muschiul copacilor creste in nord, pentru ca acolo e mai racoare, multa umbra si umezeala. Atingeti scoarta copacilor: veti simti ca e mai crapata, mai neregulata, mai umeda inspre acest punct. Apoi florile, iarba sunt mai scumpe la vedere in locurile umbrite de copaci.
Furnicile sau cartitele prefera pamantul umed, deci aveti toate sansele sa le intalniti musuroaiele in aceasta zona. Cand obositi, asterne un servet de masa pe o buturuga sau direct pe iarba si mancati la aer curat. Te vei mira cata pofta de mancare are micutul! Daca e weekend si poti ramane peste noapte in padure, gaseste un loc de campare. Dar asta presupune mai multe lucruri de carat: saltea, sac de dormit, apa, mancare, lanterna, carti de povesti, dar depinde si de disponibilitatea pustiului: asigura-te ca, daca i se face frica in toiul noptii, ai cu ce sa te intorci repede acasa.
Turist in orasul tau
- Grupa de varsta: 2–6 ani.
- Unde: in oras.
- Bagaj: apa plata, sandviciuri, sepcuta/palariuta de soare, pulovaras subtire, aparat de fotografiat.
Dedica o zi de sambata vizitarii orasului. Pretinde ca sunteti turisti si ia stradutele la pas. Nu te mai grabi, asa cum faci in fiecare dimineata in drum spre gradinita sau scoala, ci exploreaza, impreuna cu micutul tau, locurile interesante din oras. Sigur gasesti cladiri impozante, cu povesti dramatice (poti chiar improviza: de exemplu, fetita mea mi-a spus, cand am ajuns in fata Cetatii Medievale din Sighisoara, ca acolo locuieste Alba-ca-Zapada!), un turn cu ceas, un castel, cateva scarite abrupte sapate in piatra care duc spre cel mai tainic bastion.
Inventati istorii, faceti poze cu toate locurile minunate, opriti-va in piata, cumparati fructe si adulmecati miresmele imbatatoare ale zarzavaturilor. Asezati-va pe o bancuta in parc si savurati-va sandviciurile si, daca va mai raman cateva firimituri, hraniti si pasarelele: va vor rasplati cu un spectacol minunat de ciripeli si zbenguieli. Daca intuiesti ca micutului I se face somn, indreapta-te spre casa: plimbarea nu va mai fi
distractiva cu un copil smiorcait.