Esti aici
Femeia.ro > Promo > Activităţi şi jocuri de iarnă

Activităţi şi jocuri de iarnă

Copilul tău are nevoie de mişcare (în aer liber sau în casă), chiar şi în mijlocul iernii. Este esenţial pentru dezvoltarea lui emoţională, mai ales că îl va ajuta să nu mai fie morocănos şi să îşi menţină un program de somn.
Vestea bună este că nu-i aşa de greu cum pare să îţi menţii prichindelul activ, indiferent de vreme. Pune în practică sfaturile noastre şi o să vezi ce minuni pot face câteva idei simple.

Îmbrăcaţi-vă bine şi ieşiţi afară!

Unui copil, iarna îi oferă o mulţime de atracţii: ramuri acoperite de gheaţă, zăpadă care scârţâie sau ferestrele îngheţate ale caselor. Dacă puiul tău este îmbrăcat adecvat iar tu, mami, vei urma câteva reguli de bază pentru siguranţa lui, nu există niciun motiv pentru care copilul să nu poată ieşi afară să zburde, chiar şi în zilele în care ninge.

Jocuri în zăpadă

• Încercaţi să faceţi împreună îngeri de zăpadă (aşezaţi pe spate, în zăpadă, mişcaţi mâinile şi picioarele în lateral).
• Atunci când ninge, dă-i micuţului o coală de hârtie colorată şi încurajează-l să prindă şi să „examineze“ câţiva fulgi de nea.
• Aruncaţi bulgări de zăpadă pe un perete (cel de la casă sau bloc) sau pe o formaţiune asemănătoare. O altă idee este să organizezi un mini-concurs pentru a vedea cine aruncă cel mai departe.
• Scoateţi afară jucările de plajă (găletuşa şi lopăţica de nisip) şi adunaţi zăpadă.
• Micuţul te poate ajuta să faci o alee de trecere. Tu vei da zăpada cea mare, iar în urma ta prichindelul va „mătura“ pulberea rămasă.

Sfaturi de urmat

• Joaca afară este fascinantă pentru copil, iar tu trebuie doar să fii un pic mai precaută, pentru că este iarnă. Începe prin a alege cu grijă îmbrăcămintea şi nu uita ce se spune: „Nu există vreme rea, ci doar îmbrăcăminte neadecvată“.
• Îmbracă-l bine şi pe dedesubt şi deasupra, astfel încât să nu rămână dezbrăcat şi să tremure dacă îşi va da jos geaca. Nu uita să-i acoperi şi urechile şi guriţa. Iar o căciulă călduroasă este absolut necesară în zilele geroase, întrucât căldura corpului se pierde mai ales prin pielea capului.
• Dacă mănuşile sau hainele copilului se udă, trebuie să-l schimbi repede. Unele probleme cauzate de frig, cum ar fi şi hipotermia, apar mai frecvent atunci când pielea este udă. Fii atentă şi la alte semne care necesită intrarea în casă, la căldură: buzele sau vârfurile degetelor devin albicioase sau copilul începe să tremure.

Cum ne jucăm în casă

Desigur, iarna are şi zilele ei mai provocatoare (altfel n-ar fi iarnă), când vântul bate tare, iar temperatura coboară prea mult pentru vârsta preşcolarului tău. Însă chiar şi în casă puteţi rămâne activi. Trebuie doar să fii creativă! Iar cu puţin ajutor de la mami, cu siguranţă vei reuşi să captezi interesul prichindelului tău.

Comunică cu el. Copiii mici sunt, de obicei, mai atraşi de persoanele sociabile şi prietenoase. Aşadar, stabileşte un program de joacă pentru iarnă. În loc de a-ţi lăsa copilul să se joace la masă, colorând sau modelând plastilină, joacă-te cu cel mic costumându-vă în diferite personaje haioase, imitându-le, sau de-a v-aţi ascunselea prin casă (ori „cucu-bau“ dacă este foarte mic).
Mergeţi la mall sau într-un magazin mare. Spaţiile de joacă de acolo sunt fascinante pentru cel mic. Mai ales că are şi tovarăşi de joacă. Chiar dacă magazinul nu are astfel de spaţii, coridoarele mari şi vitrinele magazinelor, cu atâtea obiecte de văzut şi studiat, îl vor captiva pe micul curios.
Înscrie-ţi copilul la diferite cursuri: de dans, gimnastică sau ceva ce crezi că i-ar plăcea.
Creează un labirint! Mai exact, o cursă cu obstacole, pe care cel mic să o exploreze. Nu trebuie să fie foarte pretenţioasă: de pildă, câteva cuburi acoperite cu o pătură pot crea un tunel captivant pentru copil. Pune la celălalt capăt un obiect la care micul explorator trebuie să ajungă. Sau o altă idee: ia toate pernele şi aşază-le una peste cealaltă. Să vedem acum cine are cel mai curajos alpinist!
Muzică şi voie bună! Pune melodiile preferate ale celui mic şi dansaţi împreună, bătând din palme. Este o metodă perfectă de a-ţi încuraja copilul să facă diferite mişcări, pentru a fi activ şi a se menţine în formă pentru vara plină de peripeţii şi năzbâtii ce urmează!

 

Comments

comments

Lasă un răspuns