Esti aici
Femeia.ro > Promo > Adela Diaconu: Culegi ce semeni și atragi ce meriți

Adela Diaconu: Culegi ce semeni și atragi ce meriți

Vârsta e doar o cifră. La cei 40 de ani, abia împliniți, Adela Diaconu ne arată cât de important este să ai încredere în tine, putere și ambiție să construiești lucruri noi și frumoase pe plan profesional sau personal cu aceeași energie ca la 20 de ani.

Este o femeie care știe că a te reinventa înseamnă, de fapt, a-ți îmbogăți mereu mintea și sufletul. Un proiect tradițional, cum este „Gala Performanței & Excelenței“, care are deja 11 ani și readuce în atenția publicului valoarea și modelul social, și un proiect nou de televiziune împreună cu Asociația „Aici, pentru tine“, care implică și comunitatea, făcându-ne atenți la durerea și nevoile celor din jur, sunt lucrurile la care lucrează acum. Important este să ai idei, iar și mai important este să le pui în practică! Asta face Adela, asta putem face și noi.

Se vorbește despre reinventare. La 40 de ani, poți schimba ceva în cariera și viața personală, mai poți face lucruri noi?

Fiecare zi este o minune de la Dumnezeu și o poți transforma în favoarea ta la orice vârstă. Permanent trebuie să ne reinventam, iar odată ce ai ales speranța, totul este posibil. Schimbările și lucrurile noi vin ușor dacă le permitem, doar ideea greșită că ar fi greu ne oprește să fim extraordinari. După cum spunea și Socrate, întotdeauna este loc de mai bine, de schimbări și reinventări constante, pozitive și constructive. Așadar, depinde de fiecare dintre noi să facem din vârsta de pe buletin un moment de reinventare, să ne redescoperim și să ne bucurăm din plin de viață. Foarte important este să ieșim din zona de confort și să devenim cea mai bună versiune a noastră.

Există o limită, dată de vârstă, când ar trebui să ne oprim?

Nu există o limită, nu trebuie să ne oprim niciodată și mereu trebuie să găsim puterea să dăm restart. La o nouă viață, o nouă poveste, o călătorie pe care o putem scrie așa cum ne dorim. Tudor Arghezi a subliniat perfect că orice viață de om începe de mai multe ori. Depinde doar de noi cum o  scriem. Dragostea pentru frumos, artă, oameni, natură și alte lucruri simple, de care trebuie să ne bucurăm și pe care să le apreciem la adevărată lor valoare, nu are vârstă, limită și nici moarte.

Sistemul de relații are rolul său. Dincolo de parteneriate, cum reușești să îți faci prieteni, cum găsești oamenii care să te sprijine?

Așa cum dragoste cu de-a sila nu se poate, nicio prietenie clădită pe interes nu poate dăinui sau să ducă la ceva bun. Culegi ce semeni și atragi ce meriți. Oamenii buni se găsesc chiar în aceste vremuri tulburi și scriu povești frumoase împreună. Prietenia de preț este cea care s-a născut fără motiv. Cei care îți sunt alături și te sprijină în momente dificile, când ești jos și departe de lumina reflectoarelor, merită toată considerația și atenția. Nu cei care doar atunci când strălucești încearcă să îți fie „prieteni“.  Sunt o fire sociabilă, îmi place compania oamenilor, însă în cercul meu de prieteni sunt foarte puțini cărora le spun prieteni. Iar odată cu maturizarea, am observat că acest cerc se tot restrânge, pentru că aleg calitatea oamenilor și nu numărul lor. Prefer persoanele cu care împărtășesc interese comune, care trezesc în mine mereu sentimente frumoase și care mă motivează să fiu mereu un om bun. Prețuiesc oamenii corecți, empatici, care mi-au fost mereu aproape și care, la rândul lor, mă prețuiesc așa cum sunt eu, dincolo de viața mondenă.

„Mulțumește-te cu ce este, dar caută mereu ceva mai bun!“

Cum ți-a venit ideea unei gale și cât ai reușit să atragi atenția opiniei publice asupra valorilor?

Aceste premii au deja o tradiție de peste un deceniu, însă totul a pornit de la dorința de a aduce recunoaștere acelor personalități publice a căror performanță și a căror creactivitate au strălucit în domenii precum artele, campaniile sociale și umanitare, sportul, desi­gnul vestimentar, beauty, media. De-a lungul celor peste 12 ani de activitate de realizator și producător TV, am invitat în emisiunile mele personalități din toate domeniile. În 2010 a avut loc prima ediție a Galei, iar premiile reprezintă,
de fapt, recunoașterea de către telespectatori a acelor emisiuni și invitați excelenți, prin rating și vizualizări. Gala Performanței & Excelenței, cu o tradiție de 11 ani, premiază valorile din sport, televiziune, muzică, arte, design, antreprenoriat, beauty, campanii sociale, media și în toamna 2021. Printre cei premiați la Gale s-au aflat mereu și oameni care mișcă lucruri în România, dar care poate nu sunt atât de vizibili – oameni care desfășoară campanii sociale și ajută mii de persoane, oameni care fac proiecte de educație adresate copiilor defavorizați etc.

De la sport de performanță la jurnalism. Cum ai făcut alegerea?

După ce am practicat tenisul de performanță, am ales calea jurnalismului de televiziune, în care activez de peste un deceniu și în care am adus un alt concept și o altă viziune asupra ideii de emisiune de lifestyle. Am încercat mereu, ca jurnalist, să văd dincolo de viața publică și perfectă a vedetelor și a oamenilor momentului, am adus în prim-plan viețile și reușitele extraordinare ale unor oameni care au dat un plus de valoare meseriei lor și acestei țări prin cultură, educație, arte, sport. Teoretic, mass-media ar trebui să fie un mijloc de educație, de tip informal, însă astăzi acest rol aproape că lipsește și a fost înlocuit de unul al divertismentului. Astăzi, mare parte din valorile normale de comportament și modelele de gândire pe care le dobândeam din familie, școală și din comunitate le preluăm zilnic prin mijloacele de comunicare în masă, și adesea nu într-o formă adevărată.

Ești producătorul emisiunii „Aici, pentru tine“. Care este scopul ei?

Emisiunea abordează probleme sociale ale comunităţii, tematici legate de educaţie şi integrarea persoanelor defavorizate, aflate în risc de excluziune socială. Miza acestui
demers este de a schimba mentalități și de a arăta că semenii noștri aflați în nevoie pot fi resurse pentru comunitate, pot fi reintegrați în societate și pot fi utili, lucrând alături de cei din jur. Programul prezintă iniţiative şi invitaţi care fac excelenţă în sectorul lor de activitate, care văd piedicile şi neajunsurile acestui
domeniu nu ca pe eşecuri descurajante, ci ca pe resurse şi oportunităţi de dezvoltare.

Care a fost impactul acestei emisiuni?

Suntem la început de drum cu acest proiect social, pe 5 iulie a debutat pe micul ecran, dar ne bucurăm de un feedback bun pentru că oamenii vor să vadă fapte și nu vorbe, implicare socială, comunitatea binelui şi oameni de excepție care fac lucruri pozitive pentru cei din jur. Primim foarte multe mesaje, pe paginile de socializare, despre persoane marginalizate, copii sau adulți cu grave probleme sociale și medicale ce au nevoie de ajutor și care se află în situații de izolare socială, risc de sărăcie și excluziune socială. Chiar era nevoie de acest proiect!

Care este secretul omului neobosit, Adela Diaconu?

În Biblie există o propoziție după care încerc mereu să îmi ghidez viața: „Este mai multă fericire în a da decât în a primi“. Pe mine bunătatea și faptele bune mă ajută să cresc ca om, la fel și nevoia permanentă de cunoaștere, pentru că doresc să mă perfecționez în cât mai multe domenii. Această dorință la mine este similară unei stări pozitive. Da, să fii tu însuți, să îți urmezi visurile, să muncești pentru ele, nimic nu se clădește peste noapte, fără muncă, perseverență și ambiție. Atunci când faci din suflet ceva și nu doar pentru recunoaștere materială sau alte sentimente efemere, totul iese minunat. Oamenii de calitate, frumoși și buni sunt foarte mulți în toate domeniile de activitate. Trebuie doar să avem ochi pentru ei și să îi apreciem la adevărata lor valoare, iar noi, cei care îi putem mediatiza, să o facem atât cât putem și depinde de noi.

Text: Ivana Iancu 

Foto: Marius Bărăgan 

Vestimentație: Petronela Pădurariu

Make-up: Florina Mărcuţă 

Hair style: Claudia Cențiu

Comments

comments

Lasă un răspuns