Esti aici
Femeia.ro > Promo > Adevărat și fals despre soare și protecție UV

Adevărat și fals despre soare și protecție UV

Vară, odihnă, relaxare și, desigur, mult soare. Abia aștepți să ajungi pe malul mării și să lenevești în șezlong, lăsând razele calde să te bronzeze. Atenție însă, ca astrul diurn să-ți fie benefic, nu abuza de el!

În doze mici, soarele face bine: menține buna dispoziție, favorizează producerea vitaminei D, curăță tenul. În schimb, expunerea prelungită aduce numai probleme: arsuri solare, îmbătrânirea prematură a pielii, insolație, pete brune, cancer de piele. Despre soare și protecția UV circulă multe informații, iar dacă le dai crezare celor neadevărate, pielea ta poate avea de suferit nu doar în vacanță, ci și mai târziu, dacă a fost serios agresată. Află dacă tot ce știi despre protecția pielii e corect sau nu!

În prima zi, e bine să stai la plajă doar zece minute

Adevărat. Expunerile brutale și intense dăunează pielii. Ca să eviți neplăcerile, este indicat ca în primele 2-3 zile să stai la soare doar 10-15 minute (20-25 de minute dacă ești brunetă și ai pielea mai închisă la culoare). În următoarele zile, mărește treptat timpul de expunere cu 10-15 minute pe zi. Însă în niciun caz însă dermatologii nu recomandă să stăm mai mult de două ore la plajă zilnic.

E indicat să eviți soarele între orele 11 și 16

Adevărat. Între orele 11 şi 16, concentraţia ultravioletelor și a radiațiilor infraroșii este cea mai mare, iar razele cad aproape vertical, pătrunzând până în straturile profunde ale pielii. În acest interval, riscul să suferi arsuri solare ori să faci insolație este maxim. Dimineaţa şi la orele după-amiezii, razele cad oblic, pătrunzând numai în stratul de la suprafaţă al pielii. Bronzul va fi cu siguranţă de durată, iar riscul să suferi o arsură solară e mult mai mic.

Pielea e protejată imediat ce aplici loțiunea cu filtru UV

Fals. E indicat să aplici crema fotoprotectoare cu minimum 30 de minute înainte să mergi la plajă. Atât îi trebuie filtrului să intre în piele şi să-ți asigure protecţia maximă. Ia neapărat crema cu tine pe plajă și întinde un nou strat generos la fiecare două ore! De asemenea, aplică după fiecare baie, chiar dacă foloseşti un produs rezistent la apă. Nu uita că stratul de loţiune de pe piele se ia în contact cu nisipul, cearşaful, șezlongul sau atunci când te ştergi cu prosopul.

Autobronzantele te apără de arsuri

Fals. Cremele, loțiunile, spray-urile autobronzante colorează artificial pielea printr-o reacție chimică, nu prin activarea producției de melanină, pigmentul ce dă culoare pielii şi înlesnește bronzul. Nuanța artificială dată de autobronzante nu te protejează de razele UV.

Alimentația bogată în caroten pregătește pielea pentru soare

Adevărat. Studiile au dovedit că alimentele bogate în betacaroten și vitamina E (ambele au acțiune antioxidantă) ajută pielea să țină piept acțiunii soarelui. Alimente bogate în caroten: morcovi, broccoli, caise, spanac, dovleac, varză chinezească, ardei. Surse de vitamina E: migdale, semințe crude, alune, spanac, broccoli, măsline verzi, avocado etc.

Soarele e bun pentru moral

Adevărat. Toți medicii sunt de acord cu acest lucru. Responsabilă de starea de bine este lumina percepută de retină, care, reglând secreția melatoninei (hormonul bunei dispoziții), ridică moralul, ne încarcă de energie și ne ajută să avem un somn odihnitor. Ba, mai mult, soarele activează producerea endorfinelor, hormoni cu acțiune antidepresivă.

Cu cât te expui mai mult la soare, cu atât te bronzezi mai tare

Fals. Pragul maxim de bronzare e atins cam în a zecea zi, în funcție de cât de mult ai stat la soare până atunci. După zece zile, e suficient să te expui zilnic aproximativ 30 de minute ca să-ți păstrezi mult râvnita culoare ciocolatie fără ca pielea să fie afectată.

Soarele și unele medicamente nu fac casă bună

Adevărat. Există multe așa-numite medicamente fotosensibilizante, care provoacă serioase reacții cutanate dacă te expui la soare: înroșirea pielii, pete brune, iritații, mâncărimi, arsuri. Acest fenomen este frecvent în cazul administrării antibioticelor, a unor calmante, diuretice, contraceptive. Dacă urmezi vreun tratament, cere sfatul medicului înainte să stai la soare!

Pielea e mai frumoasă vara

Adevărat. Soarele are efect antiseptic asupra pielii, acționând asemenea unui dezinfectant, favorizează regenerarea epidermei, eliminând celulele moarte, stimulează producerea elastinei și a colagenului. Așa se explică de ce pe timpul verii pielea e mai curată, catifelată și lipsită de nesuferitele coșuri.

Dacă afară e înnorat, ești ferită de arsuri

Fals. Dacă norii sunt la joasă înălțime, groși și negri, riscul să suferi o arsură solară este într-adevăr mic. În schimb, dacă norii sunt la înălțime și nu foarte groși, prin ei trec lesne razele UV. Află că razele UV te ard chiar dacă nu simți căldură pe piele. Senzația de căldură e dată de radiațiile infraroșii ale soarelui, care n-au nicio legătură cu ultravioletele.

Atenție, nu ești complet ferită de acțiunea razelor solare dacă stai sub umbrelă: unele țesături permit trecerea razelor și, în plus, nisipul reflectă până la 15% din UV. Așadar, nu uita să aplici loțiunea fotoprotectoare chiar dacă stai la umbră!

Dacă nu simți disconfort, nu-i nevoie să folosești loțiune după plajă

Fals. Loțiunile de îngrijire a pielii după plajă nu au fost create întâmplător, ci au o funcție importantă de hidratare și de refacere a epidermei după expunerea la ultraviolete, fixând în același timp bronzul.

În apă, pielea nu se arde

Fals. Ești ferită de ultraviolete doar dacă te cufunzi la mai mult de un metru în apă. Abia de la acea adâncime apa oprește razele solare. La suprafață, ea filtrează doar puțin din cantitatea UV, ca să nu mai vorbim de faptul că luciul apei reflectă razele, iar pielea este atinsă de o doză dublă de UV. Fără îndoială, poți suferi o arsură solară în timp ce înoți în mare sau piscină. Mai mult, picăturile de apă de pe piele acţionează ca mici lupe care concentrează razele, aşa că ar fi bine să nu laşi soarele să te usuce după ce faci baie, ci să te ştergi cu prosopul.

Îmbrăcămintea te apără de soare

Fals, dar și adevărat. Nu în totalitate şi nu orice tip de îmbrăcăminte. Gradul de protecție depinde de culoarea și grosimea ţesăturii (prin bluzele subțiri sau cu găurele, razele UV trec cu ușurință). Hainele deschise la culoare dau senzația de răcoare, deoarece ne protejează de radiațiile infraroşii care încălzesc trupul, dar lasă razele UV să pătrundă, acestea fiind dăunătoare pielii. În schimb, hainele de culoare închisă absorb razele UV, oferind o protecţie mai eficientă, dar sporesc senzaţia de căldură.

În exces, soarele îmbătrânește pielea prematur

Adevărat. În urmă cu câțiva ani, au fost publicate niște studii care au comparat vârsta fiziologică a unor părți ale corpului ce au fost protejate de soare de-a lungul timpului cu vârsta zonelor expuse în mod repetat și prelungit la soare. Concluzia? Între zonele comparate s-a constatat o diferență de 20 de ani. Incredibil, nu-i așa?

Cine are alunițe în exces trebuie să se protejeze și mai mult de soare

Adevărat. Fiecare arsură solară deteriorează ireversibil structura celulelor din piele și duce la transformarea alunițelor benigne în unele displazice sau chiar în melanom malign. Cu cât există mai multe alunițe pe piele, cu atât acest risc crește. Dacă ai multe alunițe, protejează-te suplimentar: poartă haine care să acopere zonele cu alunițe, folosește obligatoriu creme de fotoprotecție cu factor mare și evită orele de plajă când soarele arde intens!

Citește și:

Cum să alegi ochelarii de soare potriviți. Sănătatea ochilor tăi depinde de ei

Soare fără griji

Vitamina D, vitamina soarelui

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.25/25.06.2015

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns