Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ajutor din trusa verde

Ajutor din trusa verde

Te doare capul, ai pielea iritată de la soare sau nenumăratele nopţi albe îţi fac zile negre? Toate micile necazuri îşi găsesc alinare în trusa verde a naturii.

Cum apare primul semn de suferinţă, mergi ţintă la dulapul cu pastile şi cauţi din priviri medicamentul care ţi-a venit în ajutor de fiecare dată. Ce-ar fi să-ncerci câteva trucuri mult mai naturale şi lipsite de efecte secundare ca să alungi neplăcerile verii de-ndată ce-ţi dau târcoale?

Gel de aloe vera

Tratamentele cu aloe sunt un adevărat răsfăţ pentru piele. Nimic nu funcţionează mai bine şi repede când vine vorba de iritaţiile epidermei! Frunzele de aloe conţin substanţe ce reduc durerea şi inflamaţia, stimulând regenerarea. Iar pentru că nu are toată lumea planta acasă, la ghiveci, ca să-i folosească seva proaspătă (deşi e varianta cea mai bună), cumpără gel de aloe sută la sută natural de la un magazin specializat.

  • Vindecă leziunile minore, precum zgârieturile sau juliturile, şi calmează pielea după epilare. Dacă ai nenorocul să te pricopseşti cu arsuri solare sau iritaţii de la căldură, sunt şi ele imediat alinate cu ajutorul acestui produs-minune. Poate fi aplicat nu doar pe corp, ci şi pe ten.
  • Intern, tratează constipaţia, reduce greaţa, previne infecţiile urinare şi alte boli.

Bicarbonat de sodiu

Cu siguranţă îl ai în cămară şi-l foloseşti la prăjituri, însă bicarbonatul de sodiu are multe alte întrebuinţări pe lângă cele culinare.

  • Te scapă de mirosul neplăcut al transpiraţiei. Unele norocoase nu ştiu ce-nseamnă o astfel de corvoadă nici măcar în zilele caniculare, altele, cu gene mai puţin darnice sau afecţiuni care predispun la transpiraţie în exces, nu scapă de izul dezagreabil şi jenant indiferent ce deodorant ar folosi. După ce te speli la subraţ, aplică pe piele un strat de bicarbonat amestecat cu puţină apă și abia apoi pulverizează deodorantul obişnuit. Vei fi protejată de mirosurile neplăcute mai mult timp.
  • Calmează simptomele infecţiilor urinare. Mai frecvente vara, pot fi foarte neplăcute şi extrem de dureroase. De la primele semne, amestecă o linguriţă cu bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă şi bea (repetă de mai multe ori pe zi). Astfel, urina devine mai puţin acidă, iar bacteriile nu se mai înmulţesc în voie.
  • Vindecă înţepăturile de insecte. Pielea din locul afectat e iritată, te mănâncă sau chiar te ustură, senzaţii de care poţi scăpa dacă amesteci puţin bicarbonat cu apă, aplici pasta şi o laşi să se usuce, apoi îndepărtezi cu apă călduţă.

Ulei din arbore de ceai

Are un miros puternic şi efecte pe măsură. Antiseptic, antiviral, antifungic, antibacterian, cu proprietăţi dezinfectante mai ceva ca ale substanţelor farmaceutice, e de ajutor împotriva multor infecţii.

  • Dacă ai luat o ciupercă de la vreo piscină şi nu mai scapi de picio-rul de atlet, adaugă 10-15 picături de ulei din arbore de ceai în crema de călcâie sau în uleiul de corp (50 ml). Masează tălpile de două ori pe zi.
  • Acneea poate fi ştearsă de pe chip dacă îmbunătăţeşti loţiunea tonică sau crema de faţă cu 2-3 picături din acest ulei la fiecare aplicare.
  • În caz de inflamaţii genitale, spălăturile cu ceai de muşeţel în care ai adăugat câteva picături de ulei din arbore de ceai au efect calmant.

Lavandă

E sezonul parfumatei, delicatei şi frumos coloratei lavande. Poate că o creşti la ghiveci (nu-i pretenţioasă deloc!) sau îi ştii aroma din loţiunea de corp ori odorizantul de cameră pe care le foloseşti. Are proprietăţi aromatice vindecătoare pe care le poţi obţine mai ales din uleiul esenţial.

  • Ţii insectele departe dacă pulverizezi prin casă sau în dulapuri apă în care ai adăugat ulei volatil de levănţică. Dacă au apucat deja să te-nţepe, tot lavanda uşurează senzaţiile neplăcute (aplică pe piele uleiul neapărat diluat).
  • Dacă nu te odihneşti bine noaptea, pune câteva picături de ulei de lavandă pe pernă – te ajută să te relaxezi, alungă starea de nelinişte şi induce un somn profund şi odihnitor. Inhalaţiile combat durerile de cap. Masajul cu ulei de lavandă adăugat în uleiul de corp sau planta presărată în apa de baie te învăluie într-o plăcută stare de bine şi de linişte.

Miere

De salcâm, tei, levănţică, polifloră, orice miere este o desfătare pentru sănătate şi frumuseţe, fie că o foloseşti extern sau o consumi ca pe un desert gustos şi vindecător.

  • Aurul lichid dăruit de albine este foarte bun nu doar pentru piele, pe care o repară şi o menține elastică (după sesiunile de bronzat, aplică pe ten un strat subţire şi clăteşte după zece minute), ci şi contra insomniei (dacă iei o linguriță seara, cu o oră înainte de culcare) sau a problemelor digestive.
  • Chiar dacă toate sortimentele sunt bune, mierea de Manuka (se găseşte îndeosebi în Australia) are proprietăţi ce întrec de departe orice altă miere datorită efectelor antibiotice unice, echivalente cu ale substanţelor chimice, foarte eficiente în caz de infecţii cu streptococi, stafilococi, Helicobacter pylori şi alte bacterii periculoase. Câte o linguriţă înainte de mesele principale face minuni pentru sănătate.

Articol preluat din ediția de iulie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns