
Alaptarea ii va permite copilului sa simta apropierea celei mai iubite persoane din viata lui, aceasta apropiere asigurandu-i confort si siguranta si facandu-l sa se simta iubit, ceea ce ii permite sa faca fata lumii cu totul noi care il inconjoara. Pentru tine va dezvolta instinctul matern iar contactul direct cu copilul te va determina sa devenii mai calma si mai linistita, adaptandu-te mai usor la conditia de mama.
De ce alaptarea la san este cea mai buna varianta?
- Profesionistii in domeniul sanatatii sunt de parere ca cea mai sanatoasa mancare pentru un bebelus este laptele matern.
- Laptele matern reprezinta o sursa de hrana completa, care contine toti nutrientii de care are nevoie bebelusul tau, inclusiv hormoni si anticorpi.
- Compozitia nutritionala a laptelui matern se adapteaza nevoilor copilului, pe masura ce acesta creste si se dezvolta.
- Alaptarea te ajuta si sa construiesti o relatie apropiata cu copilul tau.
- Interactiunea frecventa va ajuta sa stabiliti o relatie, iar suptul la san reprezinta o sursa de liniste si siguranta pentru bebelus.
Laptele matern ii dezvolta copilului sistemul imunitar
- Cu totii avem sisteme imunitare care ne protejeaza organismul de bacterii si virusuri.
- Sistemul imunitar este compus dintr-o retea de factori defensivi, inclusiv fizici, precum pielea si intestinele si factori defensivi in sange, precum leucocitele si anticorpii.
- Uterul este un mediu steril, unde copilul intra in contact cu foarte putine bacterii cu potential daunator.
- Aceasta inseamna ca bebelusul se naste cu un sistem imunitar nematurizat, avand o capacitate de protectie foarte mica, realizata cu ajutorul anticorpilor primiti prin intermediul placentei.
- Primul lapte pe care bebelusul il primeste de la tine – numit colostru – este absolut vital pentru sanatatea lui. Acesta contine celule sanguine, anticorpi si probiotice care intaresc sistemul imunitar al copilului tau.
- Colostrul actioneaza si ca laxativ, ajutandu-ti copilul sa aiba primul scaun dupa nastere. Acesta este cunoscut sub numele de meconium.
Ce se intampla dupa ce ii dau copilului colostru?
- Laptele va avea forma matura la aproximativ trei pana la cinci zile dupa nastere.
- Contine toate ingredientele care se regasesc in colostru, dar in cantitati mai mici.
- Laptele matern fortifica sistemul imunitar al bebelusului. Copiii hraniti la san au o incidenta mai mica de infectii respiratorii, diaree, infectii ale urechilor, meningita bacteriana, botulism, infectii ale tractului urinar si enterocolita necrotizanta (NEC).
Sursa: Aptamil