
In primele zece zile dupa nastere ai parte de multe emotii, dar si de probleme noi, carora trebuie sa le gasesti solutii rapid. Una dintre ele este durerea resimtita la nivelul mameloanelor atunci cand alaptezi, caci pielea din jurul lor incepe sa crape si chiar sa sangereze. Te intrebi de ce se intampla asta? Ei bine, bebe este autorul! El fie nu prinde corect sfarcul cand incepe sa suga, fie are o pozitie incorecta la alaptare. Iata ce ar trebui sa faci:
Metode pentru a usura alaptarea nou nascutului
Alapteaza in continuare! Da, e drept ca doare putin la inceput, cam 15-20 de secunde, dar apoi trece, pentru ca zona din jurul mameloanelor contine terminatii nervoase, care, atunci cand bebe suge, dau semnalul catre creier sa elibereze oxitocina, hormonul fericirii, ce stimuleaza si productia de lapte. Iar cand laptele ajunge la destinatar, si durerile dispar ca prin minune!
Spala-ti sanii regulat inainte si dupa alaptarea nou nascutului pentru a preveni multiplicarea bacteriilor in piele si a reduce riscurile de infectie (acestea pot intra prin crapaturile de la nivelul sanilor).
Nu purta un sutien prea stramt deoarece acesta poate reduce fluxul laptelui, lucru ce-l va nemultumi pe bebe, care „se va razbuna” pe sanii tai! Acum, cand alaptezi, ai nevoie de un sutien cu cel putin un numar mai mare decat cel pe care il purtai in mod obisnuit. Asa ca, desi unul mai stramt te poate face sa arati mai bine pe moment, pe termen lung iti va provoca doar neplaceri.
Daca sanii ti s-au umflat si te dor, fa o baie sau un dus cald si maseaza-i cu blandete. Poti folosi pompa pentru san – unele mamici spun ca durerea e mai suportabila asa.
Alterneaza sanul cu care incepi la fiecare alaptare. Daca puiutul tau e mai pofticios si are tendinta sa muste, indeparteaza-l de la san pentru cateva clipe (poti sa-i distragi atentia jucandu-te cu el cu o zornaitoare sau fredonand melodia lui preferata).
Colecteaza dimineata surplusul de lapte si tine-l la rece. Hraneste-l pe micut cu acesta pe parcursul intregii zile pentru a da voie ranilor din jurul mameloanelor sa se refaca.
Sfatul mami: nu sterge mameloanele de lapte dupa ce juniorul termina de papat, ci lasa-le sa se usuce liber, circa 30 de minute