
Organisme primare ce trăiesc în izvorul vieţii pe pământ – mări şi oceane –, algele conţin tot ce e mai bun şi hrănitor pentru corpul uman şi se descurcă singure, fără să fie nevoie să le îngrijească cineva.
Concentratul de substanţe valoroase conţinute – în primul rând, acizi graşi omega 3 şi 6, apoi polifenoli, flavonoide, antioxidanţi şi o întreagă gamă de vitamine şi minerale necesare organismului uman – transformă algele în hrana aproape perfectă, dar și în medicamente la-ndemână și fără efecte secundare, precum şi în cosmetice-minune.
Fără celulită și reumatisme
Consumul constant de alge, ca hrană ori sub formă de cure bianuale, favorizează procesele metabolice şi schimburile de substanţe în corp. În plus, stimulează activitatea glandelor endocrine (mai cu seamă tiroida, hipofiza şi pancreasul) şi reglează metabolismul proteinelor. Aşadar, algele te menţin tânără, fără celulită, reumatisme sau infecţii. Conţinutul bogat în potasiu şi iod al algelor ajută la remineralizare şi în curele de slăbire. Mai mult, clorofila are un considerabil efect antibacterian.
Decocturi, cataplasme şi băi
În farmacii, nu numai în cele specializate pe produse naturale, se găseşte de multă vreme celebra spirulină, cea mai mediatizată algă de la noi, iar de curând, se comerciali-zează chlorella, laminaria și alga brună, una mai bună decât alta. În funcţie de boală, stadiul ei şi constituţia ta, dar mai ales după ce ai cerut sfatul unui specialist, poţi folosi:
- decoct: pui o linguriţă cu algă brună (pulbere) la o ceaşcă de apă și laşi să fiarbă cinci minute; bei câte 3-4 ceşti pe zi, înainte sau între mese; e indicat în obezitate, celulită, gută.
- cataplasme: algele în amestec cu tărâţe se aplică direct pe locurile afectate; sunt indicate în celulită, tulburări circulatorii, obezitate, astenie, insuficienţe endocrine.
- băi generale: pui câteva linguriţe cu pulbere în apa de baie, de 2-3 ori pe săptămână; sunt indicate în boli infecţioase și inflamaţii acute, dermatoze (eczemă supurantă), decompensare cardiacă, hipotiroidism, afecţiuni psihice.
Articol preluat din ediția de iulie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Itina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: Thinkstock