Esti aici
Femeia.ro > Promo > Alimente care alunga racelile

Alimente care alunga racelile

Microbii reusesc sa ne imbolnaveasca micutii croindu-si drumul printr-un sistem imunitar slabit sau in curs de dezvoltare (asa cum este cazul bebelusilor de cateva luni). Ca sa reusim sa tinem cat mai departe microbii, putem sa ne folosim de o serie de alimente care intaresc rezistenta organismului copiilor. De asemenea, acestea se pot folosi si pentru ameliorarea simptomelor in cazul in care cei mici au racit deja.

Alimente bogate in vitamina C

Populara vitamina C, atat de mult folosita in cazul virozelor, este un fel de Superman al organismului cu rezistenta scazuta. Aceasta pentru ca microbii, virusurile nu pot supravietui intr-un mediu ce abunda in aceasta vitamina. Sursele de vitamina C sunt: ardeiul gras, conopida, fasolea verde, varza, sfecla, morcovii, rosiile, broccoli si cartofii.
La acestea, ca zarzavaturi, poti folosi cu incredere patrunjelul, telina si busuiocul. Pentru a-i da celui mic si fructe bogate in vitamina C, ii potI cumpara capsuni, grepfrut, pepene galben sI verde, zmeura, portocale, ananas, caise, prune, afine, struguri si banane.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina C:
➜ Sugar (0-6 luni) – 40 mg
➜ Sugar (7-12 luni) – 50 mg
➜ Copii de 1-3 ani – 15 mg
➜ Copii de 4-8 ani – 25 mg

Vitamina care combate infectiile

Vitamina A, ce ajuta la combaterea infectiilor virale prin sustinerea activitatii sistemului imunitar, se gaseste atat sub forma de origine animala (retinolul), cat si sub forma de origine vegetala (betacarotenul).
Alimentele ce contin aceasta vitamina sunt: morcovii, spanacul, salata verde, ardeiul gras rosu, sparanghelul sau varza de Bruxelles. Condimente bogate in vitamina A gasim la patrunjel, oregano sau telina, iar ca fructe, caisele, pepenele galben, prunele sau papaya. Ficatelul de vita, laptele si ouale sunt, de asemenea, importante surse de vitamina A.
Pentru ca vitamina A, atunci cand este consumata excesiv, poate avea efecte toxice asupra fatului, este recomandat ca femeile insarcinate sau care vor sa ramana insarcinate sa nu consume, pe zi, mai mult de 1500 micrograme de vitamina A.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina A:
➜ Sugar (0-6 luni) – 400 mcg
➜ Sugar (7-12 luni) – 500 mcg
➜ Copii de 1-3 ani – 300 mcg
➜ Copii de 4-8 ani – 400 mcg

Motorasul sistemului imunitar

Desi, cand auzim de vitamina D, primul gand ne duce la calciu, de curand s-au descoperit si alte efecte benefice ale acesteia, iar viziunea oamenilor asupra ei s-a schimbat. Astfel, pe langa ajutorul pe care il da in reglarea hormonala, in functionarea sistemului nervos, in tratarea bolilor inflamatorii, de inima sau degenerative, vitamina D activeaza celulele T, care pun in miscare sistemul imunitar. Sursele de unde putem sa ne luam vitamina D sunt suplimentele, expunerile la soare si, nu in ultimul rand, alimentele. In acest sens, sunt recomandate somonul, crevetii, codul, dar si laptele de vaca si ouale. Pentru a ne mentine cantitatea de vitamina D la un nivel corespunzator, este bine ca de cel putin trei ori pe saptamana sa ne expunem la soare minimum 15 minute.

Cantitatea zilnica recomandata de vitamina D:
➜ Sugar (0-6 luni) – 5 mcg
➜ Sugar (7-12 luni) – 5 mcg
➜ Copii de 1-3 ani – 5 mcg
➜ Copii de 4-8 ani – 5 mcg

Armata de zinc

Zincul ajuta sistemul imunitar sa se mentina puternic, formeaza anticorpii, soldateii organismului care ne protejeaza de virusuri si, mai mult decat atat, regleaza nivelul de vitamina A, despre care am vorbit putin mai devreme.
Intr-un raport medical american se arata ca o tableta de acetat de zinc, luata in mai putin de 24 de ore de la aparitia simptomelor de raceala, reduce durata si severitatea acestora. Pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestui mineral trebuie sa stii ca poate fi gasit in carnea de vita, fasole, nuci, lapte si branzeturi.

Cantitatea zilnica recomandata de zinc:
➜ Sugar (0-6 luni) – 2 mg
➜ Sugar (7-12 luni) – 3 mg
➜ Copii de 1-3 ani – 3 mg
➜ Copii de 4-8 ani – 5 mg

Probioticele – bacteriile bune

Probioticele sunt organisme vii care, pe langa functia principala de reglare a activitatii tractului intestinal, mai ajuta si la intarirea sistemului imunitar. Probioticele se gasesc in iaurt, branza proaspata de vaci, cas, lapte acru, chefir (lapte de capra cu cereale fermentate), varza acra sau muraturi.
➜ Sa consultam medicul
Unele studii recente sustin ca probioticele pot induce obezitatea. Asadar, apelatI la medic pentru a va recomanda ce probiotice, pentru ce si in ce cantitate sa-I dati copilasului si acum, in sezonul rece.
Omega 3 –grasimile sanatoase
Reducand, printre alte numeroase actiuni benefice, inflamatiile si facand acest lucru fara a avea efectele adverse pe care, de exemplu, aspirina si ibuprofenul le dau, acizii grasi Omega 3 sunt substante deosebit de importante in tratarea racelilor. Exista doua surse de Omega 3: pestele si plantele. Astfel, prichindeilor raciti le putem introduce in alimentatie atat somon sau hering, cat sI nuci, seminte de in sau soia.
➜ Cantitatea de peste recomandata
Pentru a nu avea parte de efectele nedorite ale consumului ridicat de peste, trebuie sa stii ca este necesar sa te limitezi la un consum de 300 g pe saptamana de astfel de carnita. De asemenea, pentru evitarea intoxicarii cu mercur, gravidutele sI copiii trebuie sa evite carnea de rechin sau macrou si sa manance, pe saptamana, doar 150 g de ton, creveti sau somon.

SFATUL SPECIALISTULUI
Din nefericire, folosirea neadecvata a nutrimentelor, indiferent de sezon, creeaza deficiente nutritionale. Studiile arata ca si in Romania copiii sunt inclinati sa „foloseasca” in mod excesiv dulciurile si grasimile, in raport cu legumele si fructele. O banala anemie care incepe inca din vara are consecinte serioase in sezonul rece, atunci cand sistemul imunitar este slabit si expus microbilor. Iata de ce nutritia este atat de importanta pentru sanatatea copiilor nostri.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns