
Potrivit teoriei attachment parenting, între copil şi părinţi, respectiv persoana care-l îngrijeşte şi cu care petrece cel mai mult timp, se formează o puternică legătură emoţională cu consecinţe pe tot parcursul vieţii.
Citeşte şi Sarcina, momentul in care se pun bazele relatiei dintre mami si bebe
„Părinţii sensibili şi disponibili din punct de vedere emoţional îşi ajută copilul să formeze un stil de ataşament care-i va fi de ajutor în dezvoltarea socio-emoţională. Pe de altă parte, părinţii mai puţin sensibili, care neglijează nevoile copilului şi care sunt indisponibili emoţional pot determina forme nesigure de ataşament, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru multe probleme de sănătate mintală (de exemplu, depresie, anxietate şi tulburări de alimentaţie). În cazuri rare şi extreme, copilul nu poate dezvolta niciun stil de ataşament ceea ce duce la tulburare reactivă de ataşament„, potrivit site-ului wikipedia.com
Iată, mai jos, care sunt principiile acestui concept, aşa cum au fost sintetizate şi prezentate în revista Mami.
Citeşte şi Zambetul nou-nascutilor actioneza neurologic asupra mamelor
Attachment parenting. Principii de bază
- Sarcina şi naşterea trebuie pregătite şi aşteptate cu o atitudine pozitivă. Gândurile negative şi consumul emoţional nu fac decât să afecteze viitoarea relaţie mamă-bebeluş.
- Copilul trebuie alăptat Ştim cu toţii că laptele este cea mai importantă sursă de hrană pentru cei mici. În plus, alăptatul îi induce copilului un sentiment de siguranţă, îl linişteşte şi creează o strânsă legătură între el şi mamă.
- Bebe nu va fi lăsat să plângă. Accesele de plâns sau crizele de furie sunt manifestări ale emoţiilor, modul de a comunica al celui mic. El nu va fi certat sau pedepsit pentru că încearcă să exprime o nemulţumire.
Citeste si De ce-i este frică bebelusului
- Contactul piele pe piele este foarte important. În primele săptămâni de viaţă, acesta este un mod minunat de a-l linişti pe bebeluş, pe care stimulii externi, extrem de puternici, îl agită şi-l neliniştesc.
- Bebeluşul trebuie să doarmă cu părinţii în cameră. Astfel, alăptatul este mult mai facil pentru mamă, şi-aşa epuizată, iar bebe nu se va mai simţi singur şi abandonat.
- Copilul trebuie să petreacă mult timp cu părinţii Teoreticienii vorbesc de maximum 20 de ore pe săptămână petrecute într-un sistem de îngrijire pentru cei mai mici de trei ani.
Tu ce părere ai de attachment parenting?