
Avortul spontan este o experienta sfasietoare nu doar pentru femeia care se pregateste sa devina mama, ci si pentru cei dragi din jurul ei.
Riscul de a pierde sarcina este foarte mare in primele zile de la implantarea ovulului fecundat. Statisticile arata ca un procent urias, de 50% dintre ovulele fecundate nu supravietuiesc, fiind eliminate printr-o menstruatie la vreme sau usor intarziata. Asa se face ca, de cele mai multe ori, o sarcina se sfarseste inainte ca femeia sa afle ca este purtatoarea ei. Totusi, care sunt cele mai comune cauze ale avorturilor spontane ce se petrec dupa cateva saptamani bune de la implantare?
Situarii care duc la avort spontan
Anomalie genetica a embrionului
Este una dintre cele mai intalnite situatii. Aproape 50% dintre embrionii avortati sunt purtatorii unor astfel de anomalii cromozomiale care nu sunt compatibile cu viata. Urmarea? Sarcina se opreste din evolutie, iar organismul sesizeaza problemele si elimina embrionul ca pe un deseu.
Afectiuni materne care influenteaza sarcina
Bolile autoimune precum Lupusul, cele care tin de coagularea sangelui (trombofilia), diabetul, disfunctiile tiroidiene, afectiunile renale pot duce la pierderea a mai mult de trei sarcini consecutive. Un set amanuntit de analize si vizita la un medic specialist hematolog sau endocrinolog pot face lumina in aceasta situatie.
Infectii uterine care au loc in prima parte a sarcinii
Afectiuni materne precum rubeola sau listerioza
Varsta inaintata a mamei
Cu cat gravida este mai in varsta, cu atat riscurile ca ea sa dezvolte o sarcina cu posibile anomalii genetice creste.
Forma nefireasca a uterului care nu permite pastrarea unei sarcini sau prezenta unui fibrom care impiedica o buna oxigenare a embrionului
Sfatul MAMI: In cele mai multe situatii, cauzele unui avort raman necunoscute. Daca duci o viata sanatoasa, fara excese, nu ai de ce sa te invinovatesti.