
Ţi s-a întâmplat, sunt sigură, măcar o dată să te întinzi pe un pat de fân. Şi ai simţit, sunt convinsă, cum toate relele se îndepărtează de tine.
Nu degeaba în vechime oamenii dormeau pe fân. Nu este la fel de comod ca pe saltelele de astăzi, dar e mult mai sănătos. Pentru că fânul e un complex terapeutic datorită calităţilor celor peste de 50-60 de plante care se găsesc în el. După cosit, în fân se află nu numai paiele, ci şi seminţe, tulpini, rădăcini ale unora dintre cele mai sănătoase flori de câmp, de la trifoiul-roşu la piciorul-cocoşului, de la salvia-de-câmp la ghizdei, de la cicoare la drobiţă sau pătlagină.
Băi uscate pentru sănătate
Pe la 1876, un tratat de medicină amintea pentru prima dată puterile tămăduitoare ale patului de fân. Bolnavul intra până la gât într-o cuvă plină cu fân pe care se împrăștia sare. Se așezau dedesubt cărbuni încinşi, iar sarea şi căldură făceau ca uleiurile volatile din florile de câmp să se împrăştie. Efectul era spectaculos. Se practică şi acum acest tip de terapie, denumit baie uscată cu flori de fân, având efect dublu: vaporii uleiurilor volatile intră în piele, iar pe de altă parte sunt inhalaţi. Cura ar trebui să ţină două săptămâni, în şedinţe a câte 30-60 de minute, şi este indicată pentru: detoxificarea organismului şi relaxare generală, tratarea reumatismelor, a afecţiunilor respiratorii, a insomniilor, a anxietății şi surmenajului. Ajută şi în paralizii.
Chiar dacă nu suferi de ceva anume, te acoperi cu fân cosit de maximum 2-3 zile şi stai aşa vreo oră. Procedura e de ajutor în celulită, stimulează imunitatea generală, descongestionează tractul respirator, contribuie la relaxare prin detensionare musculară.
Băi fierbinţi pentru nervi cuminţi
O terapie foarte eficientă, dar ea necesită un pic de răbdare la preparare. Pui 4-5 mâini de flori de fân la macerat în apă rece cât să le acopere. Laşi o jumătate de oră, filtrezi şi pui maceratul deoparte. La florile rămase, adaugi 3-4 mâini de flori proaspete, torni 5 litri de apă clocotită şi laşi pe foc 1-2 minute, apoi la infuzat 20 de minute. Când s-a răcorit, strecori şi combini extractul obţinut cu maceratul la rece, torni totul în apa de baie fierbinte, în care trebuie să stai măcar 20 de minute. Băile fierbinţi stimulează circulaţia sângelui. În plus, reglează activitatea sistemului nervos central. Şi reprezintă un remediu eficace contra infecţiilor renale şi a cistitei, reumatismului, guturaiului, gripei.
Dacă nu eşti chiar bolnavă, o astfel de baie este precum un burete care şterge celulita, dar şi stresul, anxietăţile, nevrozele.
Băi călduţe pentru drăguţe
De fapt, nu numai pentru fete, ci pentru oricine ăși dorește o piele frumoasă şi sănătoasă. Băile călduţe cu flori de fân au un efect excelent în bolile de piele. Gândeşte-te doar cât de binefăcătoare sunt pentru diferite sufeințe ale pielii plantele care intră în componența fânului: trifoiul-roşu combate fungii, piciorul-cocoşului este antibacterian, pătlagina înlesnește refacerea ţesuturilor, iar sânziana-galbenă este cicatrizantă. Băile călduţe – se pregătesc la fel precum cele fierbinţi, doar că apa de baie nu trebuie să fie mult mai caldă decât temperatura corpului – sunt recomandate în diverse eczeme şi infecţii bacteriene sau micotice, împotriva sclerodermiei. Se fac o dată pe săptămână, în cure de o lună şi jumătate.
Dacă nu eşti chiar bolnavă, poţi face totuși astfel de cure. Vei simţi că ai mintea mai clară, că eşti mai puternică, că te cuprinde o stare excepțională de bine.
Băile fierbinţi sunt interzise hipertensivilor, persoanelor cu ischemie cardiacă, epilepsie, tromboflebită, arterită obliterantă în forme grave, bolnavilor care au suferit accidente vasculare.
Băi locale la cap, mâini şi picioare
Se fac în lighean, pe care-l umpli cu flori de fân pe jumătate peste care torni apă caldă. Se folosesc în tratamentul alergiilor, acneei, psoriazisului, dermatozelor, durerilor reumatice acute, varicelor și chiar al degerăturilor. Curele cu băi locale (zilnic, 1-2 băi de 15-30 de minute) se țin timp de o săptămână. Apoi, încă 1-2 săptămâni, se face o baie la două zile (seara, după care te bagi în pat).
Inhalaţii de voie
Dacă tot ai pregătit fânul pentru baie, e bine să ştii că-l poți folosi şi pentru inhalaţii, în rinite, rinosinuzite, sinuzite, faringite. Dar şi pentru curăţarea feţei şi combaterea acneei. Inhalaţiile se fac foarte simplu. Ai nevoie de un lighean, trei mâini de fân, cinci litri de apă clocotită şi un prosop. Pui fânul în lighean, torni apa şi stai deasupra ei cu capul acoperit de prosop, astfel încât aburul să-ţi cuprindă toată faţa.
Comprese calmante
Durerile de articulaţii, de cap sau de dinţi pot fi calmate cu comprese înmuiate în decoct de fân (o mână de fân la 500 ml de apă), care se aplică pe locul dureros, se lasă până când se usucă, apoi se schimbă.
Cataplasme contra migrenei
Opăreşti o mână de flori de fân cu o cană de apă clocotită şi laşi un sfert de oră să fiarbă. Strecori, dai decoctul deoparte, iar florile le înveleşti într-un tifon curat. Aplici, cât suporţi de cald, pe ceafă. Dacă durerea nu cedează, încerci cataplasma rece, aplicată pe frunte şi tâmple.
Citește și:
Secretele vietii sanatoase. Solutii simple
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.32/13.08.2015
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com