
Prima luna de viata a bebelusului este si cea mai dificila: o piatra de hotar pentru orice mamica. Sa alaptezi nu este asa de simplu cum ai crezut, puiul are tot felul de simptome la care nu te astepti, iar tu trebuie sa faci fata cu brio provocarilor, dar si furtunii de hormoni de care are parte organismul dupa nastere. Te ajutam cu sfaturi utile, care sa iti faca viata de mamica mai usoara de la bun inceput!
Durerea (bebelusii care au trecut printr-un travaliu dificil se pot naste cu clavicula rupta), o infectie la nivelul urechii, probleme de respiratie (cand micutul nu-si poate coordona reflexele de supt, inghitire si respiratie), colicile, fluxul laptelui (daca este redus, nu primeste destul lapte, iar daca este prea mare, se ineaca) – sunt principalele cauze pentru care bebe de o luna refuza sanul. Chiar si aparatorile pentru mameloane ii pot provoca un disconfort unui bebe de ol luna, motiv pentru care este bine sa le eviti pana cand se stabilizeaza productia de lapte (cel putin doua saptamani dupa nastere). Daca refuzul apare dupa o perioada de alaptare fara probleme, ar putea fi de vina gustul laptelui.
Ce este de facut in cazul in care un bebe de o luna refuza sanul?
Inainte de a-l pune la san, incearca hranirea cu degetul timp de cateva minute (folosind o seringa, laptele muls in prealabil cu pompa este lasat sa curga usor pe degetul pe care il suge copilul). Daca bebe incepe sa suga bine, pune-l direct la san, de cate ori doreste. In cazul in care nu apuca sanul dupa hranirea cu degetul, scoate laptele cu pompa si continua sa-l hranesti cu o cana speciala pentru bebelusi. Evita biberonul, deoarece fluxul laptelui este mai puternic prin tetina decat la san si copilul va alege cu siguranta varianta mai comoda!
Alte tehnici pentru a-l incuraja pe bebe sa accepte alaptarea sunt:
ajustarea pozitiei la san (pozitia clasica abdomen-abdomen nu este potrivita pentru bebelusii cu reflux, care trebuie tinuti pe verticala);
contactul corp la corp (il relaxeaza pe micut si determina cresterea cantitatii de lapte chiar si atunci cand acesta nu suge);
alaptarea in timpul somnului (un bebelus somnoros este relaxat si cooperant);
alaptarea in timpul imbaierii si mulgerea inainte de alaptare (in cazul in care jetul de lapte este prea puternic).