
Uneori lactatia ,”suirea laptelui” se instaleaza mai greu dar cu rabdare atat din partea mamei cat si a cadrelor medicale lucrurile se rezolva. Cel mai frecvent si motiv pentru mame sa opreasca alaptarea sau sa adauge alte alimente pe langa laptele de san, este credinta ca nu au destul lapte.
Ii ajunge sau nu laptele bebelusului?
Semne care o pot face pe o mama sa creada cu nu are destul lapte, desi copilul creste bine: copilul plange deseori, nu doarme pentru lungi perioade, nu este linistit la san si este dificil de hranit, isi suge degetele sau pumnii, este deosebit de mare sau de mic, vrea sa stea la san frecvent sau pentru un lung timp, mama (sau alta persoana) crede ca laptele ei arata „subtire, cand mama incearca sa se mulga nu vine lapte sau vine foarte putin, sanii nu se umplu sau sunt mai moi ca inainte, mama nu observa scurgeri de lapte sau alte semne ale reflexului ocitocinic, copilul ia un supliment daca i se ofera.
Aceste semne pot insemna ca un sugar nu primeste destul lapte dar ele nu sunt indicatii de incredere.
Semne ca laptele este suficient bebelusului
Daca exista iesiri – urina si scaune – atunci trebuie sa existe si intrari, adica lapte. Dupa ziua a doua, sase sau mai multe scutece udate in 24 ore cu urina decolorata, diluata. Daca se ofera apa pe langa laptele de san, cantitatea de urina poate fi corespunzatoare dar sporul ponderal este mic.
Trei pana la opt scaune in 24 ore. Pe masura ce copii trec de prima luna, scaunele tind sa devina mai putin frecvente.
Copilul este vioi, are un tonus muscular bun, are pielea sanatoasa si hainele ii raman mici.
O crestere in greutate constanta este un semn de aport suficient de lapte; totusi poate ca mama nu isi poate cantari deseori copilul ei. Daca exista indoieli cu privire la aportul de lapte pe care il primeste copilul, daca este posibil lapte, cantariti copilul in fiecare saptamana.