Esti aici
Femeia.ro > Promo > Berea, rasfatul pentru sanatate

Berea, rasfatul pentru sanatate

Berea nu este o băutură a timpurilor moderne. Faimoasa licoare e savurată de mii de ani, cele mai vechi dovezi ale existenței ei datând de acum 3.500 de ani.

Tratatele de medicină din Antichitate arată că berea era considerată un adevărat leac: Antyllus le recomanda femeilor care alăptau să bea bere cu frunze de palmier uscate și pisate, Philumenus indica împotriva înțepăturilor de viespe un amestec de bere şi usturoi pisat, iar Marcellus Empiricus prescria consumul de bere fiartă cu sare pentru a potoli tusea chinuitoare.

Combinaţia ingredientelor de bază (cereale, hamei, apă şi drojdie) a avut un rezultat uimitor, care a adus berea pe locul al treilea în topul celor mai cunoscute băuturi din întreaga lume (după apă şi ceai). Orzul este folosit în procesul de fabricare al aproape tuturor sortimentelor. Această cereală este plină de proteine, lipide şi vitamine, în special B-uri, şi minerale. Hameiul, numit inima berii, este bogat în uleiuri esenţiale, răşini, antioxidanţi şi tocmai aceste calităţi dau tăria, aroma şi savoarea berii atât de apreciate. Drojdia este o importantă sursă de proteine, aminoacizi esen­ţiali, vitamine (B, D și E), săruri mine­rale precum potasiu, fier, calciu, magneziu şi fosfor.

Beneficii pentru sănătate

Consumată cu moderaţie (250 ml feme­ile şi 500 ml bărbaţii), berea este bună pentru sănătate – nu-i doar un mit, echipe întregi de cercetători din toate colţurile lumii certifică aceste calităţi. Astfel, cea mai apreciată este berea nefiltrată, datorită gamei complete de aminoacizi și substanţelor minerale, care mențin densitatea oaselor.
În plus, are un conţinut redus de zahăr, hidratează (are 93% apă), previne apariţia maladiei Alzheimer, reglează echilibrul hormonal – în hamei există compuşi asemănători estrogenului, care atenuează bufeurile şi alte simptome specifice menopauzei. Licoarea magică din orz şi hamei se transformă într-un balsam hrănitor pentru toate tipurile de păr, conferindu-i volum, strălucire şi întărind firele de la rădăcină. Iată cum îl prepari: fierbe un pahar cu bere pentru a se evapora alcoolul, iar după ce s-a răcit, adaugă ulei de cocos la temperatura camerei cât să obţii un amestec uşor de întins pe fir. De asemenea, berea are proprietăţi afrodiziace şi relaxante datorită conţinutului de hamei, care creşte libidoul.

Colăcel sau nu?

Conform studiului efectuat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, această băutură nu este o ameninţare pentru siluetă. În ciuda
zvonurilor că îngrașă, berea are doar 43 kcal/100 ml în varianta cu alcool și 17 kcal/100 ml cea nealcoolizată.
Prin urmare, berea conține mai puține calorii decât băuturi precum laptele, sucul de portocale sau de mere.
Rezultatele studiului au demons­trat că un consum moderat de bere nu afectează valorile normale pentru circumferinţa abdominală nici la femei, nici la bărbaţi, indiferent de vârstă, grad so­cial sau efort depus. Cercetarea infirmă astfel mitul conform căruia consumul de bere duce la apariţia
aşa-numitei burţi de bere. Totuși, un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare.

Reguli de degustare

Când ne este foarte sete şi gândul ne stă doar la bucuria de a ne răcori cu un pahar de bere rece, puţini dintre noi se gândesc la forma paharului. Dar, dacă îl alegi pe cel potrivit, plăcerea de a savura licoarea e mai mare.

  • Foloseşte un pahar tip lalea, cu diametrul superior mai îngust, ca să te bucuri de un strat consistent de spumă.
  • Toarnă berile pils într-un pahar alungit pentru a evidenţia culoarea deschisă şi perlarea dioxidului de carbon.
  • Savureaz-o dintr-un pahar de şampanie dacă te răsfeţi cu o bere cu un conţinut ridicat de bioxid de carbon.
  • Orice pahar ai folosi, este important să fie perfect curat, să nu conţină urme de grăsime sau detergent.

Curiozităţi

  • Pentru mulţi dintre noi, berea este băutura preparată din apă, malţ, hamei şi drojdie. Unii berari însă au dat frâu liber imaginaţiei şi au adăugat ingrediente neobişnuite. Astfel, în Africa se bea bere de manioc, o rădăcină asemănătoare cartofului, ori de sorg, o plantă adaptată la clima caldă.
  • La finele anului 2012, o companie producătoare de bere din Scoţia a lansat cel mai tare sortiment din lume. Se numeşte Armageddon şi conţine 65% alcool.

Top 5 băutori de bere din Europa

1. Cehia

2. Irlanda

3. Germania

4. Austria

5. Marea Britanie

România se află pe locul 19 în acest top al marilor consumatori.

Citește și:

Hai sa bem o bere

Totul despre binefacerile din drojdia de bere

Supa crema de cartofi cu bere si chimen

 

Articol preluat din ediția de iulie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns