Esti aici
Femeia.ro > Promo > Bioritmul pielii

Bioritmul pielii

Respectând ritmul natural al activităţii pielii, poţi obţine rezultate spectaculoase cu tratamentele tale obişnuite.

Există momente în care pielea primeşte mai bine un tratament şi momente când acelaşi tratament făcut într-alt interval orar este ca o apă de ploaie. Prin urmare, pentru a aduce beneficii maxime în ritualul de îngrijire a pielii, trebuie să ştii momentul în care pielea este gata pentru fiecare tratament.

5.00-7.00

Este intervalul în care organismul începe să se trezească, chiar dacă noi continuăm să dormim. După ce toată noaptea temperatura corpului a fost scăzută, acum începe uşor-uşor să crească, iar glandele suprarenale pornesc producţia de cortizol, hormonul stresului, care ne ţine vigilenţi. Este şi momentul când pielea se trezeşte şi trece de la procesul de reconstrucţie de peste noapte la cel de apărare. Este timpul pentru un duş şi spălarea feţei cu apă rece pentru revigorare.

7.00-8.00

În acest interval începe să lucreze în mod activ sistemul circulator, care aduce substanţe active la nivelul celulelor cutanate. Este momentul cel mai potrivit pentru aplicarea cremei de zi, dar și pentru hidratare. Imediat după trezire, bea un pahar cu apă. Va ajuta organismul și pielea deopotrivă.

8.00-10.00

Acum creşte presiunea sângelui şi vasele de sânge devin mai sensibile. Să bei cafeaua sau fumezi în acest interval aduce pagube mai mari frumuseţii decât în oric alt moment al zilei. Dar sunt cele mai bune ore pentru un masaj. Chiar dacă ţi se pare că seara masajul te va relaxa, pentru frumuseţea pielii acum este cel mai bun moment. Poţi aplica cremele de zi, pe cele de corp, dar mai ales pe cele anticelulitice. Machiajul va rezista mai mult timp dacă e făcut tot în acest interval, pentru că producția de sebum încă nu a început, iar aderarea fardurilor este optimă.

10.00-12.00

E vremea gustărilor, dar şi a împrospătării machiajului, pentru că glandele sebacee intră în activitate la capacitate maximă, ceea ce face ca tenul să lucească, mai ales pe frunte şi nas. E bine să ai la îndemână o pudră pulbere sau nişte foiţe absorbante pentru a elimina grăsimea.

13.00-17.00

Începând cu ora prânzului, pielea pierde treptat prospeţimea şi frumuseţea. Presiunea sângelui scade şi, odată cu ea, tonusul pielii. Aspectul este tern, iar ridurile devin mai vizibile. Acesta este motivul pentru care în acest interval pielea are nevoie disperată de odihnă. Somnul de frumuseţe nu e o poveste, ci o realitate. Câteva minute de moţăit, chiar şi pe scaunul de la birou, sau o plimbare de zece minute prin aer curat va împrospăta aspectul epidermei. Pielea este mai puțin reactivă, iar riscul de sângerare este redus, iar pragul durerii este mai scăzut. Acum poți merge la pedichiură sau epilare.

17.00-20.00

Este tot un interval bun pentru tratamente cosmetice, pentru că pielea își va activa din nou activitatea și va primi optim ingredientele din produsele cosmetice. Masajele faciale, tratamentele spa ori cele faciale sunt recomandate acum. Orele de sport sunt indicate tot acum, pentru că pielea va elimina ușor toxinele și transportul de oxigen e mai activ la nivel celular.

20.00-22.00

Organismul, inclusiv pielea, se pregătește pentru somn. E timpul pentru curăţarea feţei. Demachierea este obligatorie, însă un peeling e de mare ajutor acum (se face o dată sau de două ori pe săptămână). După curăţare, vine momentul aplicării cremei de noapte, dar nu mai târziu de ora 22, pentru că porii încep să se închidă, iar cea mai mare parte a ingredientelor hrănitoare şi a celor active vor rămâne pe piele. În intervalul 23.0-3.00, celulele se divid cu viteză mai mare și, din acest motiv, e bine să dormim pentru a lăsa organismul să-și facă treaba nestingherit. 1.00-3.00 este intervalul în care se secretă mult colagen și elastină, iar oxigenarea celulelor este intensă.

Pielea suportă ușor temperaturile constante, fie ridicate, fie scăzute, însă nu-i priește deloc trecerea bruscă de la o temperatură la alta.

10 zile după ciclul menstrual are loc reconstrucția pielii. Prin urmare, nu sunt recomandate tramentele exfoliante. Cu 10 zile înainte de ciclu însă, ele sunt bine-venite pentru a accelera înnoirea celulară.

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns