
Toata lumea stie cat este de neplacut ca cineva sa mestece cu gura deschisa atunci cand este la masa. Motiv pentru care cei mici trebuie sa deprinda cat mai devreme obiceiul de a tine gura inchisa. In aceeasi categorie se incadreaza si atentionarea de a nu vorbi cu gura plina.
- Nu iti umple gura cu mancare – Cu cat are gura mai plina, cu atat ii este mai usor sa se inece. In plus, va inghiti alimentele nemestecate. Ar fi pacat sa inteleaga acest sfat abia dupa ce i se va intampla sa se inece cu mancare.
- Pune un servet in poala dupa ce te-ai asezat – Acest lucru ii va proteja imbracamintea impotriva petelor de mancare si ii va da totodata la indemana un mijloc pentru a se sterge la gura ori de cate ori este nevoie. Sfatuieste-l sa faca asta inainte de a bea din paharul cu apa spre exemplu. Eticheta unei cine la restaurant impune ca atunci cand mergi la toaleta in timpul mesei sa iti pui servetul in partea stanga a farfuriei. Dupa ce ai terminat de mancat, servetul se va aseza in partea dreapta. Acesta nu trebuie nici impachetat asa cum era la inceput, dar nici lasat mototolit.
- Nu vorbi urat despre mancarea servita – Invata-l pe cel mic sa nu faca diverse comentarii referitoare la aspectul sau gustul felurilor de mancare servite. Cineva a investit munca si timp in gatit, asa ca acest lucru trebuie apreciat. De asemenea, sfatuieste-l sa guste cate putin din fiecare fel. Astfel, va aduce o lauda tacita muncii bucatarului.
- Spune „Multumesc” – Atunci cand este servit, micutul tau ar trebui sa stie ca este politios sa multumesti. Din acelasi motiv ca si mai sus, multumirea este adresata bucatarului. Ar fi bine daca ar deprinde obiceiul sa isi arate aprecierea si la sfarsitul mesei printr-un „multumesc”.
- Mananca painea in bucatele mici – Daca in loc de felii de paine, la masa sunt servite chifle, nu trebuie sa se muste din ele. In plus, daca este vorba de intins unt, acestea trebuie cel putin injumatatite.
- Nu te scobi in dinti – Este absolut interzis scobitul in dinti in timpul mesei. Daca este intr-adevar o problema urgenta, invata-l sa ceara voie pentru a merge la toaleta. Acolo poate rezolva ceea ce il deranja.
- Nu manca in graba – A manca repede deriva si din faptul ca micutul isi indeasa in gura o lingura sau furculita plina cu mancare. Trebuie sa invete sa se bucure de fiecare inghititura si sa astepte aproximativ 5 secunde inainte de a duce o noua bucatica de mancare in gura.
Dupa cum stii deja, cei mici sunt mai receptivi la exemplul parintilor si la ceea ce vad decat la ceea ce li se spune sa faca. O predica despre comportamentul la masa va fi in acest caz mai putin eficienta, dar poti apela la ea in cazul in care puterea exemplului si vorba buna nu dau roade.
Bunele maniere nu se refera doar la cum sa manance frumos si curat, ci si la comportamentul lor fata de celelelate persoane de la masa. Trebuie sa incepi educatia in aceasta privinta inca din momentul in care micutul tau intelege ceea ce ii spui si incepe totodata sa manance fara ajutorul tau. Oricum, de-a lungul copilariei va fi nevoie sa ii amintesti din cand in cand ceea ce a invatat.
Atunci cand puiul tau se poarta frumos la masa, spune-i acest lucru si lauda-l. Daca insa greseste, nu adopta o pozitie negativa, ci atrage-i atentia despre ce si cum trebuie sa faca. Stii doar, vorba dulce mult aduce, iar daca in loc sa-i explici pe un ton obisnuit, vei ridica vocea, s-ar putea sa nu obtii niciun rezultat. Indiferent daca luati masa la restaurant sau acasa, iata ceea ce trebuie sa il inveti:
- Foloseste furculita – Acest lucru este valabil in majoritatea cazurilor, cu exceptia felurilor de mancare destinate lipsei de tacamuri. Aminteste-i ca in rest doar bebelusii folosesc degetelele. Este una dintre primele reguli pe care trebuie sa i le impregnezi in comportament. Cu cat va invata de la o varsta mai frageda, cu atat va dobandi mai usor dexteritate si indemanare in degete si maini. Nu-l certa atunci cand o sa faca mizerie, este normal ca la inceput sa nu se descurce asa bine.
- Nu te intinde peste masa pentru a ajunge la un anumit fel de mancare – Invata-l ca atunci vrea sau are nevoie de ceva sa ceara politicos. Este mult mai bine decat sa se intinda peste farfuriile celorlalti pentru a-si lua singur. Regula este ca platourile sa treaca din mana in mana in sensul invers acelor de ceasornic, insa este mai greu de respectat. E suficient ca micutul sa invete sa ceara intr-o maniera politicoasa ceea ce doreste.