
Candidoza il afecteaza pe bebe? Sunt sigura ca aceasta este prima intrebare pe care ti-o pui, asa ca, desi nu era fruntasa pe lista mea de raspunsuri, te voi linisti spunandu-ti ca bebelusul din burtica ta nu este deloc afectat de candidoza vaginala.
Singura problema care ar putea sa apara in cazul in care ai candidoza este ca la nastere, puiul sa intre in contact cu ciuperca si sa faca si el candidoza, dar orala. Adica ar putea avea pe limbuta si in gat candida, care pe fondul de imunitate scazuta a micutului se va multiplica foarte repede si vor aparea depozite albicioase. Fireste, acest lucru se intampla doar daca tu nu-ti tratezi candidoza pana la momentul nasterii si nasterea va fi vaginala. Daca vei naste pin cezariana, puiul nu este in niciun fel afectat.
De ce apare candidoza?
In timpul sarcinii organismul tau secreta o cantitate mai mare de estrogeni, care determina anumite modificari la nivelul mucoasei vaginale, aceasta favorizand fixarea ciupercii si multiplicarea ei. De asemenea, daca ai urmat un tratament antibiotic, pe langa bacteria care trebuia indepartata, a fost distrusa si flora locala, care proteja impotriva candidei.
Cum recunosti candidoza
Atunci cand ciuperca se gaseste in cantitate mare la nivel vaginal, va aparea prurit, adica mancarime locala, disconfort, usturime, simti zona foarte sensibila, secretia va avea un aspect special (alba, cremoasa, adesea cu bulgarsi mai consistenti) si vei simti un pic de usturime cand faci pipi si durere in timpul contactului sexual.
Atunci cand apar simptomele, este clar ca ciuperca este in cantitate foarte mare, asa ca va trebui sa incepi un tratament prescris de medicul ginecolog.
La medic
Daca apar simptomele unei candidoze, este important sa mergi la medic. Acesta va recolta o proba din secretia vaginala si daca rezultatul este pozitiv, iti va prescrie un tratament local, foarte eficient, fie o crema, fie ovule.
Tratamentul local nu il influenteaza deloc negativ pe copilasul din burtica ta, asa ca-l poti urma fara nicio grija. Pentru a fi eficient, el trebuie administrat pentru 7 zile, chiar daca, de cele mai multe ori, patru zile ar fi suficiente. Nu este indicat sa urmezi un tratament contra candidozei fara sfatul medicului. Daca medicul iti prescrie tratament cu ovule, este bine sa le pui seara, inainte de a te baga in pat, pentru ca prin topire, devin lichide si poti avea neplaceri in timpul zilei. In plus, astfel este favorizat contactul prelungit intre medicament si mucoasa vaginala.
Pentru a preveni candidoza
- Poarta lenjerie doar din bumbac, care permite circulatia aerului;
- Evita chiloteii tanga si pe cei foarte stramti;
- Zona genitala trebuie sa nu fie umeda, umezeala favorizand multiplicarea ciupercilor;
- Daca ai fost la bazin, imediat ce ai iesit din apa fa-ti un dus si pune-ti lenjerie uscata;
- Spala-te cu apa calduta in zona genitala, folosind gel special;
- Evita sa stai in cada cu spuma sau sa te speli cu sapunuri foarte parfumate;
- Nu folosi spray-uri intime sau alte produse cosmetice care distrug flora locala;
- Sterge-te mereu dinspre anterior spre posterior de fiecare data cand mergi la toaleta. Preferabil ar fi sa te poti spala de fiecare data;
- Nu uita, igiena este esentiala in prevenirea candidozei vaginale.