Esti aici
Femeia.ro > Promo > Care e varsta ideala pentru a avea primul copil?

Care e varsta ideala pentru a avea primul copil?

Organismul unei femei intre 20-30 ani este ideal pentru a avea o sarcina normala, fara complicatii, iar studiile efectuate recent “imping” limita de varsta pana la 34 ani. Dar trecerea timpului complica lucrurile pentru ca ovulelele imbatranesc si fertilizeaza greu. Dupa 30 de ani, femeii ii mai raman doar 12% din cele aproximativ doua milioane de ovule disponibile initial. Dupa 40 de ani, procentul se diminueaza pana la 3%. Odata cu micsorarea rezervei de ovule si sansele instalarii unei sarcini se reduc.

Cum afecteaza varsta sarcina

O sarcina care are loc dupa varsta de 30 de ani aduce cu sine o serie de complicatii:

  • sansele ca bebelusul sa se nasca cu sindromul Down este crescut
  • apare riscul ca mama sa faca diabet
  • apare riscul instalarii hipertensiunii arteriale.

La varsta de 40 de ani o eventuala sarcina devine obositoare din cauza ca organismul nu mai este la fel de energic ca la 20 de ani. De asemenea, riscul ca fatul sa devolte malformatii este mai mare si este probabil sa apara complicatii la nastere. Cu toate acestea, o sarcina la 40 de ani are mai putine neplaceri deoarece placenta este mai mica si produce o cantitate mai mica de hormoni.

Primul copil: cand e cel mai potrivit moment?

Dar, dincolo de varsta, timpul, banii, spatial, maturitatea, disponibilitatea morala si afectiva sunt principalii factori ce influenteaza decizia unui cuplu de a avea un copil. Psihologul Eleonora Simon spune, citata de Evenimentul Zilei, ca factorul esential in stabilirea momentului potrivit este nevoia femeii şi a barbatului de a se implini ca indivizi prin rolul de parinte. “Este ideal ca aceasta nevoie sa fie favorizata şi intretinuta de stabilitatea cuplului şi sanatatea lui psihica”, spune aceastal. In opinia psihologului, este greşit sa cautam o vârsta ideala pentru largirea familiei. “Fiecare individ evolueaza altfel, fiecare cuplu este diferit. Exista şi situaiii in care unul dintre parteneri abandoneaza in momentul in care apare un copil, pentru ca pur şi simplu nu dispune de resursele psihice interioare pentru a fi tata sau mama”.
 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns