
Cele mai frecvente complicaţii ale diabetului sunt hipertensiunea arterială care afectează 74% din bolnavi, dislipidemiile (66%) şi obezitatea (46%) – procentele reprezentând media pentru diabet zaharat de tip I şi II, potrivit unui studiu Cegedim realizat în perioada august-septembrie 2012.
O altă complicaţie frecventă a bolii este neuropatia diabetică care afectează 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I şi II. Deşi se plasează pe locul patru în topul complicaţiilor, neuropatia diabetică are o prevalenţă foarte ridicată şi, faţă de afecţiunile anterioare, este singura complicaţie invalidantă, cu efecte ireversibile şi cu impact major asupra calităţii vieţii persoanei cu diabet zaharat.
"Din păcate, neuropatia diabetică este subdiagnosticată în România, deşi ea poate fi depistată prin metode simple şi necostisitoare. Este important ca medicii să se implice activ în diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Totodată, persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să fie informate atât despre mijloacele de prevenţie, cât şi despre primele semne ale acestei complicaţii", a declarat prof.univ.dr.Amorin Popa, preşedintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică.
Diabetul zaharat necontrolat reprezintă, de asemenea, una din principalele cauze de orbire sau insuficienţă renală. În plus, mulţi bolnavi cu diabet se confruntă cu probleme stomatologice, precum infecţii, carii dentare, boli parodontale sau chiar pierderi de dinţi.
Aflaţi din articolul de pe romanialibera.ro cum pot fi prevenite complicatiile diabetului.