
Trecerea la hrana solida este considerata de multi parinti o piatra de incercare. Abundenta informatiilor, de foarte multe ori contradictorii, un pediatru inconsecvent, de moda veche sau prea modernist, lipsa de incredere a mamicilor si faptul ca avem tendinta de a da crezare povestilor de prin parc pot duce de multe ori la un start defectuos in alimentatia unui bebelus.
Unde mai pui ca suntem in continuare adeptii ideii ca un copilas grasun este un copilas care plesneste de sanatate. Mare greseala!
Pentru a evita astfel de situatii, este important de stiut cand si cum trebuie alimentat un copil imediat ce trece de la stadiul de „alaptat exclusiv“ la cel de bebe care poate manca si altceva. De data aceasta discutam despre carne.
Cand este vremea sa-i facem cunostinta cu ea, de care are voie sa manance si ce restrictii trebuie impuse? Iata regulile de aur pe care orice mamica trebuie sa le aplice!
Regula numarul 1
Carnea se introduce intre 6-8 luni – indiferent ca am inceput diversificarea cu legume sau cu fructe, carnea trebuie introdusa doar dupa acestea. Mai intai de pasare (pui si curcan), apoi de vita. Daca aveti acces la carnea de pui de tara, este de preferat celei din magazine. Nu este imbibata cu hormoni si antibiotice, iar gustul este indiscutabil mai bun. In jurul varstei de 8 luni poate face cunostinta cu carnea de peste. Intotdeauna se va alege peste cu carne alba, de preferat de apa sarata (dorada, biban de mare) sau pastrav ori salau.
Regula numarul 2
Se pregateste doar fiarta sau la cuptor – un copil atat de mic nu are voie sa manance carne prajita. In timpul prepararii, este bine ca prima apa de la fierbere sa fie inlocuita, pentru a elimina excesul de grasimi sau toxine din piele. Pentru a grabi prepararea, daca vrei sa o faci la cuptor, ar fi mai bine ca inainte sa o dai in cateva clocote, pana se inmoaie putin.
Regula numarul 3
Se paseaza cu blenderul – una dintre preocuparile majore ale parintilor este ca digestia carnii se va face foarte greu la aceasta varsta. Tocmai de aceea, dupa ce se fierbe, carnita trebuie maruntita fie cu un blender, fie cu masina de tocat. Pasta obtinuta se poate amesteca apoi cu piure de morcovi, telina sau dovlecei. Preparatul nu trebuie condimentat cu sare, doar imbogatit cu cateva picaturi de ulei de masline (Atentie! Vei folosi intotdeauna doar un singur tip de grasimi: ulei de masline ori unt, aromat cu patrunjel verde.)
Regula numarul 4
Fara porc, miel, gasca sau rata – nu spunem ca ele trebuie excluse total din alimentatie, ci doar amanata putin introducerea lor. De altfel, carnea de porc, grasa si greu digerabila, ar trebui sa fie consumata destul de rar chiar si de catre un adult. La fel sta situatia si in cazul celei de miel, rata sau gasca. Desi sunt mult mai sarace in colesterol, ele se digera mai greu. In plus, carnea de miel este bogata in purine, substante care, o data transformate in acid uric, se pot aduna in exces la nivelul rinichilor, cauzand probleme. Asadar, nu le dati aceste tipuri de carne celor mici mai devreme de 3 anisori.
Regula numarul 5
Nu are voie mezeluri! – carnea procesata (mezelurile si alimentele de tip fast-food), dar si micii sunt foarte bogate in sare, conservanti si grasimi. Acestea strica echilibrul nutritional al unui copil, crescand riscul de obezitate sau boli metabolice.
Cat si cand
La inceput, cantitatea de carne pe care un bebe o poate consuma la o masa nu trebuie sa depaseasca dimensiunea unei nuci, urmand ca, pe masura ce creste, sa poata manca in jur de 50 g o data, in amestec cu legume. Tocmai pentru ca se digera putin mai greu, este bine ca masa de pranz sa contina carnita. Este vorba de masa urmatoare celei de fructe, urmand ca seara sa fie dedicata iaurtului, budincilor sau sufleurilor de legume, mai usoare.