
Marele urban invadat de multa informatie, un public tot mai interesat de aceasta informatie, si in felul acesta tindem catre un standard de civilizatie in ceea ce inseamna ingrjirea noastra a femeilor, a familiei si a copiilor nostrii.
De ceva vreme a inceput sa apara si in Romania, destul de timid ce-i drept, un curent de "educatie prenatala" care face ca tara noastra sa intre in randul tarilor civilizate si dezvoltate.
Dar ce este educatia prenatala?
Este un mijloc necesar de informare a femeii gravide si a viitorului tatic. Sarcina fiind o etapa deosebita si cu totul noua in viata unei femei, multe lucruri se modifica. Acele modificari au explicatiile lor, iar pentru a intelege modificarile e nevoie de informatie.
Sigur, sursele de informare sunt numeroase insa in cazul nu care informatiile nu vin din partea unor specialisti, ci din "auzite", riscul ca acea informatie sa ajunga distorsionata (eronata), este de cele mai multe ori, mare.
Educatia prenatala are rolul de a furniza informatia clara si reala direct de la specialistii in domeniu.
Un obiectiv important este de a reduce teama fata de nasterea naturala (prin informare), in felul acesta sa se duca la o scadere a numarului de nasteri cezariene, foarte raspandite din pacate in aceasta perioada in Romania.
In ce consta educatia prenatala?
In timp, formele acestea au devenit destul de variate, insa la momentul actual tara noastra incepe sa cunoasca doar elementele de baza ale educatiei prenatale:
Cursurile de Puericultura – Un curs care are la baza o lege "ascunsa"- Legea 210/1999, legea concediului paternal, un curs care vorbeste despre ingrijirea si cresterea bebelusului, sustinut de catre un medic pediatru.
Cursurile Lamaze – Probabil cel mai des intalnit cuvant la ora actuala, in randul femeilor insarcinate. Este un curs care vorbeste despre sarcina, nastere, sustinerea partenerei, exercitii de relaxare si respiratie pentru a diminua durerea in timpul travaliului. Este un curs mai general dar si complex in acelasi timp. Cursurile sunt sustinute de catre un Educator Prenatal Lamaze.
Gimnastica prenatala – Cea mai intalnita si solicitata forma de miscare prenatala la ora actuala. Contine un program special de exercitii adaptate perioadei de sarcina, in functie de trimestru. Programul este sustinut de catre un kinetoterapeut specializat.
Indiferent de forma de educatie prenatala se urmareste o implicare tot mai mare a viitorului tatic in acest proces de educatie prenatala, participarea activa acestuia.
Desi in alte tari exista mai multe cursuri prenatale, mai multe forme de miscare prenatale asa cum spuneam, Romania e "in fasa" in acest moment.
E bine ca s-a dat startul.