Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce fel de tata este sotul tau?

Ce fel de tata este sotul tau?

 Citeste si alege ce tipologie i se potriveste: taticul dezinteresat, cel care se implica numai uneori sau protectorul, dar enervantul tatic omniprezent.

Indiferentul

Abia ai nascut si iti doresti sa impartasesti bucuria impreuna cu sotul tau. Cu toate acestea, el se comporta ca si cum nu ar fi devenit tata, pastrandu-si vechile obiceiuri. Pare sa nu-l intereseze noul membru al familiei, nu il ia in brate, nu reactioneaza la plansetele lui, intr-un cuvant, nu participa la ritualurile de ingrijire ale micutului si nici nu da semne ca ar avea vreun sentiment parintesc fata de el.

De ce? E posibil ca partenerul tau sa fi fost exclus, cu buna stiinta sau involuntar, din toate cele noua luni de sarcina ale tale. Fie ca era prea ocupat la serviciu, fie ca ai ales sa te descurci singura, el nu stie ca ti-a fost rau sau ca te-a durut spatele, nu a fost prezent la nicio ecografie si habar nu are ca a trebuit sa-ti cumperi pantofi cu doua marimi mai mari din cauza edemelor.

Ce sa faci: Viitorul lui ca tata e deja pus in pericol. Nu spun ca va fi un parinte rau, dar e clar ca trebuie atras in activitati care privesc micutul. Daca deja i-ai spus verde-n fata ca vrei sa se implice, dar nu vrea, inseamna ca nu intelege ce are de facut si are nevoie de ajutor. Apeleaza la mici trucuri pentru a-l aduce in preajma micutului si a-l face sa se simta util. De exemplu, cand ii faci puiului baie, uita deliberat prosopul si striga-ti sotul sa vina sa ti-l aduca.

Apoi, roaga-l pe el sa tina copilul si sa-l duca in camera. Lasa-i cateva momente singuri. Poti motiva ca vrei sa arunci apa de baie si sa speli cadita. Intr-o alta situatie, cand micutul se trezeste si incepe sa planga, roaga-ti sotul sa se ocupe putin de el, sa incerce sa-l aline pana cand ii pregatesti tu ceaiul anticolici. Iar cand il alaptezi, asaza-te pe canapea, langa sotul tau. Chiar daca se uita la un film, atrage-i atentia: ,,Uite ce degetele mici si ce nasuc adorabil are! Seamana cu al tau.” Totusi, nu exagera cu prezenta si alege-ti bine momentele pentru a nu face mai mult rau decat bine. Lasa-l in pace daca, de pilda, urmareste un meci al echipei favorite si e foarte implicat.

Oportunistul

Acest tatic participa doar ocazional la ingrijirea puiului si isi alege foarte bine situatiile, asa incat sa-i fie pe plac. Se sustrage cu dibacie de la orice activitate care nu-i face placere, dar apare brusc cand e vorba de distractie. In acest fel, aproape ca nu-i poti reprosa nimic.

De ce? E clar ca-i place postura de tatic, dar sunt momente in care isi da seama ca nu se poate descurca. Cu alte cuvinte, nu gaseste solutii pentru a gestiona o anumita situatie. Intrucat ii e jena sa recunoasca, prefera sa se eschiveze, disparand pe neobservate si lasandu-te pe tine sa descalcesti problema, ca esti mai priceputa – doar esti mama, nu?

Ce sa faci? Partenerul tau trebuie sa se adapteze oricarei situatii. Fiind tata, se va confrunta mereu cu diverse ipostaze in care va fi nevoit sa reactioneze pe loc. Modalitatea de iesire dintr-o incurcatura depinde mult de felul in care se pregateste. Iar antrenamentul trebuie sa inceapa devreme. Nu-l compara cu alti tati! Nu-i reprosa ca varul cutare schimba scutece, iar el nu-i in stare nici sa-i faca puiului baita.

Intr-o prima faza, lasa-l sa se ocupe de activitatile care-i fac placere: sa-l duca pe micut la plimbare, sa se joace cu el. Incetul cu incetul, explica-i cum se fac alte lucruri. Arata-i cum sa sustina bebelusul cu o mana, in timp ce-l sapuneste cu cealalta, cum sa-i strecoare scutecelul sub fundulet si sa-l aranjeze asa incat sa nu formeze nicio cuta si cum sa-i pregateasca biberonul atunci cand esti plecata. S-ar si putea intalni cu alti proaspeti tatici sa faca schimb de experienta. In definitiv, ingrijirea propriului copil iti ofera o mare satisfactie emotionala, si nu trebuie privita ca o corvoada.

Omniprezentul

Cand erai insarcinata, raspundea in locul tau la toate intrebarile pe care ti le adresa ginecologul in timpul consultatiei (da, se intampla). Apoi cauta pe internet tot felul de sfaturi si-ti organiza totul, de la programul de somn, la meniul de peste zi. Parea ca vrea sa stie si sa controleze fiecare detaliu, chiar daca, in timp ce te simteai protejata, orgoliul iti striga ca ai si tu creier: poti sa te descurci si singura!

De ce? Poate ca partenerul tau a avut un tata absent, iar el nu vrea sa repete modelul de familie. Sau poate ca pur si simplu e perfectionist, deci nu umbla cu jumatati de masura.

Ce sa faci: E posibil ca dupa nasterea copilului, partenerul tau sa se simta exclus. Reasigura-te de intelegerea faptului ca, desi a avea un copil este un lucru comun amandurora, anumite momente iti apartin numai tie. Ii esti recunoscatoare ca se preocupa de binele bebelusului, dar e cazul sa aiba incredere in tine si sa nu-ti mai supravegheze orice pas. Si, mai mult, sunt lucruri pe care fiecare parinte le face diferit, iar asta e bine, pentru ca micutul incepe sa perceapa deosebirea dintre mama si tata, dintre feminin si masculin.
 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns