
Exista nenumarate situatii in care copiii nu pot exterioriza verbal sentimentele, gandurile care-i framanta si apeleaza la un alt tip de exprimare: cea afectiv-imagistica, a liniilor grafice, a culorilor si formelor, a pozitiilor si dimensiunilor personajelor desenate.
In acest fel problemele ascunse, reprimate sau negate, ingropate in inconstient, vor iesi la lumina intr-o maniera simbolica, reflectandu-se in creatiile micului artist. Personajele unei povesti inventate si redate grafic de un copil abunda in semnificatii, emotii, sentimente si ganduri, pe care cel mic le traieste in legatura directa cu evenimentele vietii lui – relatiile cu familia, cu educatoarea sau cu tovarasii de joaca.
Un ghid simplu pentru parinti
Testele de desen sunt multiple si pot fi aplicate numai de catre specialisti. Dar tu, mamico, poti sa-ti intelegi mai bine prichindelul cunoscand cateva secrete legate de lumea desenului. De exemplu, ti-ar prinde bine sa afli mai multe despre evolutia desenului, sa stii care sunt stadiile de dezvoltare ale acestuia, deoarece numai asa vei putea afla care este nivelul dezvoltarii lui psiho-afective. Tine cont ca un singur desen iti da prea putine informatii. Urmareste felul in care creeaza „maestrul” timp de cateva saptamani, poate chiar luni, fiindca numai asa vei reusi sa-i monitorizezi cu adevarat evolutia sau involutia.
Stadiile desenului si varstele copilului
12-15 luni. Primul stadiu: petele
Putini parinti lasa copilul sa picteze la aceasta varsta, deoarece nu au incredere in rezultate. Sa stii ca pentru puiul tau a picta este un alt fel de a-si descarca impulsurile, trairile, chiar daca rezultatele sunt doar niste pete.
18 luni-3 ani. Al doilea stadiu: mazgalelile
In acest stadiu copilul deseneaza linii in toate directiile fara sa ridice creionul de pe foaie. Si pentru ca pensula sau creionul reprezinta prelungirea fireasca a mainii, iar liniile desenate sunt in relatie directa cu „eul”, copiii vor desena diferit, in functie de starea lor de spirit. Copilul fericit va desena linii apasate pe o mare parte a foii, iar cel instabil va abandona repede creionul.
3-5 ani. Al treilea stadiu: mazgaleli „cu nume”
Mazgalelile incep sa prinda contur, copilul fiind capabil sa dea un titlu lucrarii. Tendinta acestui stadiu este aceea de a imita scrisul adultului.
3-6 ani. Al patrulea stadiu: „omuletul mormoloc”, omuletul universal
Acest omulet este reprezentat printr-un cerc ce reuneste si capul, si corpul in acelasi timp. E vazut din fata si, uneori, are doua brate si chiar doua picioare. Cu cat copilul creste, cu atat incep sa se inmulteasca detaliile. Pe la cinci-sase ani micul Picasso va desena cu siguranta capul si corpul sub forma a doua cercuri distincte.
Desen si limbaj
Desenul si pictura au un rol determinant in formarea scrisului. De multe ori dificultatile aparute in unul din stadiile de dezvoltare a desenului vor influenta direct si scrierea micutului. Pentru a-i descifra personalitatea, e important sa fii atenta la geometria desenelor lui. Urmareste in ce parte a foii deseneaza mai mult, ce fel de linii foloseste si care sunt culorile pe care le indrageste cel mai mult.
Semnele grafice si personalitatea
Linii subtiri, abia marcate, tendinta de a-si corecta mereu desenul, folosirea liniei pentru precizie – copil timorat, inhibat, fara incredere in el.
Linii puternic trasate, tendinta de a gauri coala – copil agresiv.
Linii de intensitate medie – copil echilibrat.
Desene murdare, confuze, ca o ciorna – copii cu posibile dificultati de scriere.
Taieturile si stersaturile – lipsa increderii in sine, teama de noi descoperiri.
Punctuletele – temperament meticulos.
Linii cu tendinte ascendente – copil vesel, bucuros, fericit.
Linii cu tendinte descendente – copil trist, neplacut.
Linii frante si neregulate – copil agitat, furios, aprins.
Ana Moga, psiholog psihoterapeut
Limbajul culorilor
Culorile pot spune foarte mult despre un desen.
Rosu – utilizarea lui exclusiva indica o tendinta spre agresivitate, o lipsa de control emotional.
Albastru – utilizat in exces, poate indica un control de sine prea marcant.
Verde – controlul relatiilor sociale.
Galben – utilizat singur, denota o dependenta a copilului de adult.
Maro – poate traduce proasta adaptare familiala si sociala, diverse conflicte ale copilului, regresie.
Violet – semn de neliniste, anxietate, mai ales cand este asociat cu albastrul.
Negru – tradeaza angoasa.