Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce trebuie sa stii despre nasterea prematura

Ce trebuie sa stii despre nasterea prematura

Campania „Sansa la viata, sansa la noi amintiri” isi propune, dincolo de strangerea de fonduri, sa informeze cat mai bine viitoarele mamici despre acest aspect frecvent al sarcinii.

Prematurul este, prin definitie, incomplet dezvoltat, asadar organele vitale nu ii pot asigura supravietuirea intr-un mediu atat de diferit de uterul matern. Cu cat nou-nascutul este mai mic, cu atat mai dificil este procesul de adaptare la viata extrauterina si mai mare riscul de sechele neurologice pe termen indelungat.

Plamanii sunt cei mai importanti, deoarece din cauza imposibilitatii dezvoltarii intrauterine, nici caile respiratorii nu sunt formate in totalitate. Asa apare sindromul de detresa respiratorie (RDS), cea mai frecventa afectiune la copiii nascuti prematur. RDS este de asemenea influentat si de un deficit biochimic de surfactant, care ajuta la scaderea efortului ventilator si contribuie la apararea de infectii. In general, patologia este mai severa la baieti, care inregistreaza forme mai grave de detresa respiratorie.

Functionarea deficitara a plamanilor impiedica si dezvoltarea propice a inimii, motiv pentru care poate aparea hipertensiunea pulmonara sau insuficienta cardiaca.

Ficatul, rinichii si tubul digestiv sunt de asemenea incomplet dezvoltati, prin urmare nu pot functiona la parametri normali. Consecintele variaza de la hemoragie la deficit de nutritie si imunitate scazuta.

Vasele de sange sunt fragile, creierul nu este suficient dezvoltat, iar pielea nu dispune de un strat protector. Ingrijirea in incubator, folosirea unui sistem de ventilatie artificiala si crearea unui mediu asemanator cu cel din uterul mamei favorizeaza o rata crescuta de supravietuire in randul prematurilor. „Toate acestea sunt motive pentru care ingrijirea si terapia prematurului si a nou-nascutului la termen bolnav nu e doar stiinta si meserie, ci, in mainile cuiva pasionat, devine o arta”, spune Ecaterina Olariu, medic neonatolog la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu.

Ca proaspata mamica ce a suferit o nastere prematura, trebuie sa te implici inca din primele zile de viata ale micutului in dezvoltarea propice a acestuia. Contactul cu nou-nascutul ii asigura acestuia dragostea si siguranta de care are nevoie, iar tu poti sa faci acest lucru prin mangaieri, atingeri, vorbire cu voce calda si blanda.

Asadar, nu ezita sa soliciti o vizita la terapia intensiva neonatala, pentru a-ti vedea puiul atunci cand starea lui o va permite. Este de preferat ca vizita sa se repete la fiecare trei ore, pentru a-i asigura alimentatia, chiar daca nu direct de la san. De aceea, trebuie sa colectezi laptele matern pentru a-i fi administrat prematurului de la primele mese.

O data ce starea copilului s-a stabilizat si acesta a fost externat, medicul neonatolog Ecaterina Olariu recomanda o atentie sporita din partea mamei asupra nevoilor zilnice ale puiului (alimentatie, somn, schimbarea scutecului, baie, joc, plimbare etc.), dar si a celor afective.

Familia trebuie sa creeze un mediu stabil pentru micut si sa se joace zilnic cu acesta. Copilul trebuie stimulat prin miscari usoare de masaj de-a lungul corpului si trebuie asezat pe burtica de mai multe ori pe zi. In plus, este recomandat ca deasupra patutului sa fie atarnata o jucarie colorata pe care copilul sa o poata atinge cu mana daca e asezat pe spate.

In ceea ce priveste alaptarea, familia trebuie sa stie ca laptele matern este alimentul ideal, iar alaptarea nu asigura doar o nutritie adecvata, protectie antiinfectioasa si antialergica, ci si o legatura emotionala intre mama si copil. Mai mult decat atat, se recomanda ca procesul de alaptare a prematurului sa aiba loc ori de cate ori acesta cere de mancare, iar orice modificare in alimentatie se face doar cu acordul medicului.

Nu in ultimul rand, parintii trebuie sa supravegheze indeaproape evolutia nou-nascutului si sa respecte indicatiile medicului curant. De asemenea, programarile la consultatii trebuie respectate pentru a putea descoperi din timp eventuale anomalii in dezvoltarea prematurului.

Primul pas in intemeierea unei familii este informarea. Tinerii care iau aceasta decizie trebuie sa discute cu un medic si sa ii expuna istoricul medical al lor pentru a fi sfatuiti in consecinta.

O cauza frecventa a nasterilor premature este un avort anterior, mai ales daca acesta a fost facut primei sarcini. Totodata, consumul de alcool, nicotina sau droguri favorizeaza prematuritatea, asadar conceperea copilului trebuie sa aiba loc intr-o perioada in care parintii sunt perfect sanatosi. Orice administrare de medicamente in timpul sarcinii trebuie discutata mai intai cu medicul care supravegheaza sarcina.

Sanatatea fatului este direct corelata cu sanatatea mamei, motiv pentru care o posibila infectie trebuie descoperita si tratata din timp. Infectiile virale si bacteriene duc frecvent la nastere prematura. Prin urmare, pentru a descoperi orice patologie a sarcinii, viitoarea mamica trebuie sa-si programeze consultatii la medicul obsetrician in primele trei luni de sarcina, astfel incat riscul sa fie eliminat.

Pentru evolutia unei sarcini normale, sunt necesare patru vizite medicale in ultimele patru luni de sarcina, iar daca sarcina este cu risc, atunci viitoarea mamica va merge la medicul obstetrician de doua ori pe luna sau chiar saptamanal. In plus, examenele repetate de urina trebuie efectuate frecvent, pentru a trata cum se cuvine o eventuala infectie urinara si a impiedica febra.

Gravidele trebuie sa-si monitorizeze cresterea in greutate si sa evite stresul si efortul fizic. De asemenea, cele cu Rh negativ trebuie sa faca determinari de anticorpi.

Sarcinile multiple si fertilizarea in vitro sunt alti factori favorizanti pentru prematuritate. Acest tip de sarcini necesita o monitorizare mai atenta, de aceea vizitele medicale vor fi mai frecvente.

Si viitorii tatici joaca un rol pe parcursul sarcinii, ei fiind responsabili cu fericirea si calmul familiei. Mediul in care bebelusul se va naste este la fel de important ca si alimentatia hranitoare dinainte si din timpul sarcinii pentru gravida.

Femeile insarcinate trebuie sa discute din timp cu medicul ginecolog personal despre cum se va desfasura nasterea si cum sa isi invinga frica de durere. Specialistul trebuie de asemenea sa o informeze pe viitoarea mamica despre metodele de nastere fara dureri.

In momentul aparitiei durerilor inainte de termen sau a hemoragiei, gravida se va prezenta la medicul specialist si va fi internata. Ea trebuie asistata la nastere de medicul obstetrician si neonatolog. Ingrijirea postnatala adecvata a prematurului va creste sansele de supravietuire.

Comments

comments

Lasă un răspuns