Esti aici
Femeia.ro > Promo > Ce vrea sa-ti “spuna” copilul prin desenele si picturile lui?

Ce vrea sa-ti “spuna” copilul prin desenele si picturile lui?

In desenele lui, copilul tau iti “povesteste” grafic, fara sa includa in mod necesar si cuvinte. Practic, desenul copilului este un veritabil limbaj. Primul studiu despre desenele copiilor dateaza de acum 60 de ani si, de atunci, interesul pentru desenele copiilor este din ce in ce mai mare.

Pictura si desenul: modalitati de comunicare

Intr-un ghid de bune practici, realizat de UNICEF, se subliniaza faptul ca scopul in lucrul cu desenul trebuie sa fie acela de a ajuta copilul sa devina constient de sine si de existenta sa in lume. “Desenele si picturile pot fi utilizate in multiple moduri si cu multiple obiective. Prin desen si pictura, copilul isi exprima sentimentele, trairile, nevoile, se exprima pe sine insasi si isi descopera astfel identitatea. Pictura, ca si desenul, este un joc, un dialog intre copil si adult, este un mijloc de comunicare. Desenul ramane intotdeauna un mod de a descrie povestea care nu poate fi spusa in cuvinte. In pus, culorile, hartia, creta il pot stimula pe copil sa povesteasca cele intamplate, sa scoata la iveala scene din viata sa, pe care nu le poate exprima in cuvinte. Povestea desenata de copil releva foarte clar trairile, sentimentele copilului.”, mentioneaza ghidul UNICEF.

Psihologii au identificat cateva scopuri ale desenului:

  • test al nivelului mental, evaluare a inteligentei;
  • mijloc de comunicare, testandu-se astfel nivelul de dezvoltare al limbajului si al comunicarii in general;
  • mijloc de explorare a afectivitatii copilului;
  • mijloc de cunoastere a propriului corp si a orientarii in spatiu.

Un singur desen al piticului tau nu poate arata totul. Interpretarea desenelor trebuie facuta de catre specialisti, deoarece aceasta munca necesita cunostinte aprofundate. Un singur desen nu este suficient pentru a pune un diagnostic, el trebuie situat in contextul socio-cultural al copilului si corelat cu o multime de alti factori. Un singur tablou este o stare, pentru a-l putea intelege pe copil trebuie sa-l urmaresti mult timp de acum incolo. Prin desen si pictura copilul se elibereaza, isi exprima atat senzatiile vechi cat si pe cele noi, se intelege si se transforma. Odata ce stapaneste acest limbaj, el este capabil sa formuleze orice, nimic nu mai ramane ascuns – inauntru si in exterior.
 

Comments

comments

Lasă un răspuns