
Fertilizarea in vitro a aparut in anul 1978 in SUA, iar la noi in 1995, laTimisoara. Cu toate ca este o procedura destul de veche, inca mai naste anumite semne de intrebare. Iata mai jos cateva intrebari frecvente si raspunsuri in ceea ce priveste aceasta metoda de conceptie.
In ce consta fertilizarea in vitro?
Fertilizarea in vitro (FIV) reprezinta crearea unui embrion uman in afara corpului, iar apoi implantarea acestuia in corpul mamei purtatoare. Embrionul este alcatuit dintr-un spermatozoid si un ovul si trebuie introdus in corpul mamei in cel mult patru zile din momentul in care a fost creat in laborator. Procesul nu este dureros, se face cu anestezie si cu aparaturi de ultima generatie.
Cat costa?
In SUA pretul unei singure fertilizari este de 12.500 de dolari, iar la noi costa in jur de 2.000 euro. Pe langa asta, mai trebuie urmat si un tratament medicamentos cu pilule care costa intre 15 si 1300 lei flaconul, in functie de recomandarea medicului. Cu toate acestea, metoda poate da gres, iar procesul trebuie sa fie reluat, insa numai dupa trecerea unui ciclu menstrual.
A cata oara e cu noroc?
Fertilizarea in vitro promite de la inceput 30% sanse de reusita. Nu e un procent mic daca ne gandim ca o tanara de 20 de ani are lunar 25% sanse sa ramana insarcinata pe cale naturala. Pentru mai multe sanse de reusita sunt implantati mai multi embrioni, astfel unei femei de 35 de ani ii sunt implantati trei embrioni, iar numarul de embrioni creste pe masura ce avanseaza in varsta. Cele mai mici sanse de reusita sunt in cazul femeilor trecute de 44 de ani. La final se poate naste un bebelus, gemeni, tripleti sau mai multi (ca in cazul americancei Kate, din show-ul tv Jon&Kate plus 8).
Cu toate acestea, statisticile spun ca sunt 5% sanse pentru tripleti si mai putin de 1% sanse pentru cvadrupleti. Tousi, fertilizarea in vitro nu promite din start un copilas cuplurilor infertile. Sunt persoane care incearca ani de zile acest tratament si tot nu reusesc, din cauza naturii problemelor de infertilitate.
Ce se intampla daca FIV reuseste?
In general cuplurile incearca de cel mult trei ori, caci apoi se instaleaza epuizarea, tristetea ca tratamentul nu reuseste. Implicarea emotionala este mult mai mare decat cea financiara. Pot aparea conflicte in cuplu, femeia se simte vinovata de situatie, se plaseaza in inferioritate fata de alte femei care au copii, iar barbatul se implica prea putin. De asemenea, cuplul incepe sa evite cunostintele cu copii si este posibil sa apeleze la psihoterapie.
De ce fertilizarea in vitro este contestata de unele persoane?
Pe de alta parte, Biserica contesta fertilizarea in vitro din doua motive: unul ar fi ca doreste conceperea pe cale umana, iar altul dintr-o problema etica. Daca sperma sotului nu este buna, este folosita alta. Implantarea are succes, copilul se naste, creste si se poate intampla sa intalneasca alta persoana nascuta din acelasi spermatozoid ca si el. Ce se va intampla daca se vor indragosti, casatori si isi vor dori si ei la gandul lor copii? De asemenea, exista voci care spun ca in urma fertilizarii in vitro se nasc copii bolnavi, dar studiile arata ca acestia sunt la fel de sanatosi ca si cei conceputi pe cale naturala. Specialistii din Australia arata pe aceasta cale ca 95% din copii nascuti prin fertilizare in vitro nu au absolut nici o problema de sanatate.