Esti aici
Femeia.ro > Promo > Cele mai frumoase flori, din grădină în farmacie

Cele mai frumoase flori, din grădină în farmacie

Ții minte basmul cu Zâna Florilor, care îi dădea eroului principal o petală (sau o tulpină) care să-i fie de ajutor mai târziu, la vreme de ananghie?

Imaginează-ți că unele dintre cele mai frumoase flori din grădina ta sunt… zâne. Se dau, că tot vorbeam de basm, de trei ori peste cap și se transformă în medicamente: infuzii, cataplasme, extracte, leacuri neașteptat de puternice împotriva unor boli, mai simple sau mai complicate.

Stânjenei de naștere ușoară

Ca niște flamuri violete, aromate și catifelate, stânjeneii păzesc grădina, dar și pe tine, sănătatea ta. Principala lor utilizare este în dermatologie: ulceraţii ale pielii, arsuri, bătături, micoze. Dar grație mai ales proprietăților analgezice, diuretice, antiseptice, străjerul grădinii (de fapt, doar rizomul lui) este folosit și în tratarea altor boli. Mare atenție însă, supradozarea duce la intoxicări puternice:

# Contracții false, travaliu dureros – sub formă de tinctură, ajută și previne spasmele abdominale. Lasă la macerat 50 g de rizom mărunţit în 250 ml de alcool de 70º 15 zile. Strecoară şi trage la sticluţe de culoare închisă. Se iau zece picături pe zi, dizolvate în puţină apă, cu două săptămâni înainte de data preconizată a naşterii. 

# Dueri de dinți – tai bucăţele o rădăcină de 8-10 cm, pe care le pui în 500 ml de apă clocotită, şi fierbi încă 15 minute, la foc redus. Faci gargară cu această fiertură până când te lasă durerea de dinţi.

# Oxiuri – prepari un decoct din 3 g de pulbere la o cană cu apă: fierbi cinci minute, filtrezi şi bei.

# Mătreață – pui planta cu totul în storcător, iar sucul obținut îl folosești pe post de balsam. Vei scăpa de mătreață în mai puțin de o lună.

Fața ta va fi la fel de catifelată și proaspătă precum petalele de stânjenel dimineața dacă te speli zilnic cu decoct din aceste flori.

Cataplasme cu flori de crin

Da, chiar și crinul alb, cel lângă care nu prea poți respira noaptea, este folosit ca medicament. Sub formă de cataplasme din flori zdrobite, e bun la rănile deschise. Are efect cicatrizant.

Margarete anticelulitice

Este floarea inocenței, primul martor al iubirilor juvenile. Pe la 12 ani, nu poți întreba direct: mă iubești? Și-atunci apelezi la petalele florii, rupându-le cu sufletul la gură: „Mă iubeşte, nu mă iubeşte…“ Află că margareta este folosită foarte des și în tratamentele naturale grație proprietăţilor ei cicatrizante, antiinflamatoare şi antiseptice.

# Răni deschise – frunze proaspete zdrobite, puse pe o bucată de tifon cu care pansezi leziunea. Compresele sunt eficiente şi în cazul inflamaţiilor sau al infecţiilor microbiene.

# Bronșite – prepari o infuzie dintr-o linguriţă cu petale mărunţite la o cană cu apă clocotită. Bei zilnic 1-2 căni.

# Celulită – amesteci petale de margaretă cu ulei de măsline în proporție 1:1. Laşi câteva ore, apoi amesteci din nou, până ce devine o pastă. Masezi cu ea zonele afectate de celulită în fiecare seară. Crema este eficientă și pentru tonificarea muşchilor feţei.

Frunze proaspete de bănuței

Au proprietăţi antiinflamatoare, calmante, dar şi tonic amare. În medicina populară românească, frunzele de bănuței sunt recomandate împotriva bronşitei cronice şi chiar a astmului bronşic. Mestecate aşa cum sunt. Se mai sune că sunt eficinte împotriva gingivitei şi a abceselor dentare.

Primulele te ajută să faci copii

Se spune că primula este floarea primei iubiri. Poate și pentru că celebrul ulei de primulă este recomandat în tratarea infertilității feminine. El conține prostaglandina E1, un dilatator natural al vaselor sangvine care îmbunătăţeşte calitatea mucusului cervical.

# Pneumonii, laringite – prepari o infuzie dintr-o linguriţă de plantă (flori şi rădăcină) la o cană cu apă clocotită. Se beau zilnic 2-3 căni.

# Depresie – 1-2 căni de infuzie pe zi sunt eficiente și în durerile de cap.

# Piele îmbătrânirea– aplicarea cu regularitate a uleiului de primulă pe piele încetinește îmbătrânirea pielii datorită capacităţii de restructurare a fibrelor de colagen.

Infuzia de mac alungă insomnia

Peste o linguriţă de petale bine mărunţite torni o cană cu apă clocotită, laşi cinci minute acoperit, apoi bei totul de-a lungul întregii zile. Combate insomnia şi stările de nervozitate, calmează crizele de astmă, dar şi crampele abdominale.

Garofiţele calmează tusea

Cu aroma lor inconfundabilă, cu alura lor delicată, garofițele de grădină sunt flori cu adevărat magice. Cel puțin așa spun cărțile vechi cu farmece de dragoste: când flacăra iubirii se stinge, ține garofițe în preajmă și ea va reizbucni, și mai puternică. Dar petalele gingașe conțin și substanțe vindecătoare, antiinfecțioase și detoxifiante.

# Dureri de cap – 50 de picături de extract alcoolic de garofiţă de trei ori pe zi.

# Gripă – două căni de infuzie (o linguriță de petale mărunțite la o cană cu apă clocotită) de garofiţă pe zi inhibă multiplicarea virusurilor, provoacă transpirația și, implicit, dezintoxicarea organismului.

# Tuse – gargară cu două linguriţe de extract alcoolic, diluate cu un sfert de pahar de apă. Calmează tusea, mai ales accesele nocturne.

Trandafirul previne cancerul

Este vorba despre trandafirul de dulceață, cel mai aromat, catifelat și sănătos trandafir din lume! Studii  mai vechi sau mai recente atestă însușirile medicinale de excepție ale trandafirului: antiviral, antibiotic, reglator al activității nervoase și endocrine, antitumoral uluitor de puternic.

# Răceală, hemoptizie (expectoraţie cu sânge), diaree – infuzie din două linguriţe de petale proaspete şi zdrobite (sau o linguriţă de petale uscate) la 200 ml de apă clocotită; laşi cana acoperită 15-20 de minute, strecori şi bei 2-3 căni/zi, după mesele principale. Poţi îndulci cu miere. 

# Acnee – tinctură din 10 g de petale proaspete puse în 100 ml de alcool de 60 de grade şi lăsate la macerat zece zile; agiţi zilnic de câteva ori, pentru omogenizare, strecori, apoi treci lichidul în sticluţe de culoare brună, ermetice. Te masezi de 2-3 ori pe săptămână.

# Pistrui – o soluţie din 300 ml de apă de roze, 25 g de flori de portocal, 150 ml de glicerină, 25 ml de alcool de 60 de grade şi 2,5 g de caolin. Faci tapotări ale feţei de 2-3 ori/zi.

Oţetul aromatic din trandafiri se prepară din 250 g de petale proaspete la 200 ml de alcool de 70 de grade amestecat cu 1.800 ml de oţet de calitate (eventual, de mere). Se lasă la macerat 8-10 zile, agitându-se zilnic. Se consumă câteva picături într-un pahar cu apă, pentru dureri de cap, angină, scăderea febrei în răceli, afecţiuni în gât (amigdalită, traheită, laringită) şi redarea vitalităţii persoanelor slăbite. Este foarte bun în caz de leşin.

Decoct de crăițe pentru ochi sănătoși

Pentru că are un conținut mare de carotenoide, decoctul de crăițe este folosit pentru ameliorarea acuității vizuale, fiind recomandat în miopie. În plus, preparatele din crăițe au acţiune antispastică şi hipotensivă, reglează circulaţia sangvină a retinei şi combat oboseala oculară.

Citește și:

Rețete vindecătoare cu mărar și pătrunjel

Sucul care trateaza insomnia

Vindecă tusea cu nalbă-mare!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.22/04.06.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns