
Sunt o consecinta a endometriozei (apare atunci cand endometrul, tesutul care in mod normal se gaseste in uter, este prezent si il alte organe, de exemplu in ovare, trompe uterine). La sfarsitul ciclului menstrual, endometrul se rupe si apare sangerarea, numita menstruatie.
Atunci cand tesutul endometrial se gaseste si in alte organe, se comporta in mod asemanator: se ingroasa si se dezintegreaza, creand zone hemoragice in fiecare luna, datorita fluctuatiilor hormonale.
Dar, el nu poate fi eliminat din organism si provoaca mici rani pe organele pe care se afla, ceea ce duce la aparitia chisturilor si a tesutului cicatricial. In aceste cazuri trebuie intervenit chirurgical, de obicei prin celioscopie. 50% dintre femeile vindecate de endometrioza reusesc sa ramana insarcinate.
Motivele pentru care endometrioza provoaca infertilitate sunt numeroase, printre ele aflandu-se: modificarlei hormonale (endocrine), tulburarile imunologice, distorsiuni arhitecturale anatomice ale organelor pelviene etc.
Sindromul ovarele polichistice
O femeie din zece sufera de aceasta afectiune, din cauza dezechilibrelor hormonale. Sindromul ovarelor polichistice poate fi depistat ecografic. Simptomele sunt anovulatia, cicluri neregulate sau absente, cresterea pilozitatii.
Boala poate exista intr-o forma lejera, moderata sau severa. De aceea, tratamentul este adaptat la fiecare pacienta. Pentru a se putea instala o sarcina, este important sa se restabileasca ovulatia (sa fie ciclul menstrual regulat) in pricipal prin stimulari hormonale.
De cele mai multe ori, prezenta chisturilor nu afecteaza capacitatea de procreere. Insa uneori, ele pot perturba ovulatia si provoaca un fel de infertilitate.
Chisturile ovariene sunt de doua feluri:
Chisturile functionale
Sunt cele mai frecvente (90%) si apar ca urmare a functionarii deficitare a ovarului (foliculul ovarian nu elibereaza ovocitul). Ele dispar de obicei spontan cu ajutorul pilulei contraceptive.
Chisturile organice
Pot aparea din cauze diverse si impiedica functionarea corecta a ovarelor. Dintre acestea fac parte: chistul folicular, endometrial sau cele care se intalnesc in sindromul ovarelor polichistice.
Chisturile organice se opereaza chirurgical. Netratate, ele se pot rupe si pot cauza dureri abdominale puternice si sangerari. Este obligatorie prezenta de urgenta la doctor.
Chisturile foliculare
Fac parte din familia chisturilor functionale. Perturbarile hormonale determina ingrosarea anormala a unui folicul care nu se rupe si nu elibereaza ovulul, formandu-se astfle un chist. Consecinta: nu exista ovulatie.
Din fericire, aceste chisturi dispar de obicei spontan dupa cateva cicluri menstruale. Daca nu dispare de la sine se apeleaza la un tratament hormonal (pilule contraceptive). Pentru a se vedea daca chistul a disparut se efectueaza o ecografie la doua-trei luni de la inceperea tratamentului.