
Important este de retinut ca, ignirata sau nedescoperita la timp, Chlamydia afecteaza iremediabil trompele uterine. Infundate, acestea nu mai pot permite fecundarea ovulului de catre spermatozoizi.
Din statistici reiese ca 40% dintre femeile infectate cu Chlamydia perzinta riscul de a dezvolta grave afectiuni ale trompelor. Daca ramai insarcinata, infestata fiind, inainte ca boala sa afecteze trompele uterine, poate cauza chiar o sarcina extrauterina.
Afecteaza si copiii
In timpul sarcinii, prezenta in organismul viitoarei mamici a acestei bacterii poate avea o influenta grava asupra dezvoltarii sarcinii si a sanatatii fatului. O gravida infestata cu Chlamydia in timpul sarcinii va transmite automat copilului sau la nastere acesta boala.
De regula, in primele zile de nastere ale micutului, nu pot fi depistate niciun fel de simptome. Cu toate acestea, in urmatoarele saptamani, infectia poate conduce catre complicatii severe precum pneumonie, conjunctivita, infectii la nivelul gatului sau otita.
Imediat dupa nastere, copilul ar trebui sa urmeze un tratament pe baza de picaturi care sa il protejeze impotriva unei eventuale infestari cu Chlamydia.
Atentie!
Chlamydia nu se transmite folosind aceeasi toaleta, piscina, cada, sauna, vesela cu o persoana infestata. Se transmite doar prin contact sexual neprotejat, nu si prin sarut cu o persoana purtatoare a acestei bacterii.
Vinovata de aceasta boala este o bacterie, Clamydia trachomatis, care se transmite prin contact sexual neprotejat. Incidenta aparitiei acestei afecituni este ridicata.
Prezenta mai mult decat subtila a eventualelor simptome face din clamidioza o boala perfida sau "tacuta", dupa cum o numesc specialistii. Se spune ca doar 40% dintre femei si aproximativ 60% dintre barbatii infectati pot depista anumite semne ale prezentei bacteriei.
Acestea constau la femei in dureri abdominale joase, mai ales in timpul contactului sexual, usturimi la mictiune, sangerari intre ciclurile menstruale, mancarimi in zona genitala.
La barbati, eventualele simptome includ o senzatie neplacuta in timpul urinatului, secretii genitale genitale sau urina tulbure.
Cum poate fi depistat?
Un simplu control genitale nu poate stabili prezenta bacteriei in organism. Tocmai de aceea, e bine ca de fiecare data cand mergi la ginecolog, sa ceri, o data cu analiza secretiei si testul Papanicolau, un test pentru clamidioza.
Multi medici nu cer si aceasta analiza. Testele de depistare a bacteriei includ analiza secretiei vaginale, examenul de urina sau analiza sangelui. Odata depistata, clamidioza se trateaza pe baza recomandarilor medicului, de regula cu antibiotice.
Trebuie sa stii ca tratamentul se urmeaza in cuplu, iar dupa terminarea lui este nevoie sa repeti analizele pentru a te asigura de eficienta lui.