
Incepand cu varsta de 6 luni, copiii incep sa fie interesati de diferite obiecte pe care le privesc insistent, le ating si se joaca cu ele. Astfel de obiecte pot fi si cartile, pe care micutii le apreciaza foarte tare mai ales daca parintii sau bunicii le cultiva acest interes.
Spune-i povesti
Cercetatorii americani au descoperit ca inca de la nastere creierul uman isi dezvolta abilitatea de a procesa sunetele, asa ca are nevoie de o serie de stimuli. De aceea pentru un copil este vital sa i se vorbeasca inca de timpuriu. Nu exista o modalitate mai buna de a imbogati cunostintele, limbajul si imaginatia copilului decat aceea de a-i spune povesti. Chiar si cea mai scurta poveste despre ursuletul lui il poate incuraja sa vorbeasca el insusi, in limbajul lui, despre jucaria preferata. Atat sunetul vocii parintilor, cat si ritmul povestirii creeaza o atmosfera placuta si relaxanta pentru copil.
Des, tare, clar
Cititi impreuna cu copiii aceleasi carti de mai multe ori, caci repetitia este mama invataturii. Cititi tare si clar, aratandu-le copiilor pozele si lasandu-i pe acestia sa analizeze atat vocea dumneavoastra, cat si imaginile cartii, recomanda frecvent cercetatorii.
Cu timpul, copilul va astepta cu nerabdare ora de citit. Avand mereu carti in preajma, el se va obisnui cu forma si continutul lor, acestea nu vor fi un mister. Acest fapt il va incuraja sa-si aleaga mai tarziu singur cartile pe care va dori sa i le cititi. In jurul varstei de 2 ani, copilul incepe sa puna intrebari si sa identifice obiecte. Pentru a sprijini acest interes, parintii vor folosi cartile nu doar pentru a citi, ci si pentru a-l incuraja pe copil sa inventeze el propriile sale povesti.
Pentru a-i stimula, copiii vor fi intrebati despre pozele cartilor preferate si chiar vor fi pusi sa povesteasca actiunea cartii. Dintr-o data, pentru cel mic, cartea nu mai este doar un obiect cu poze si scris marunt, ci este o lume vie, cu actiuni si personaje.
Nu exagera
Totusi, un lucru este clar, puterea de concentrare a unui copil este mult mai mica decat cea a unui adult, asa ca parintii nu trebuie sa fie mirati daca micutul pare interesat la inceput, dar se plictiseste dupa cateva minute. Este normal si ultimul lucru pe care trebuie sa-l faca adultii este sa-l forteze pe copil. Copiilor nu le place sa fie obligati, asa ca ar fi mai potrivit sa fie stimulat si sa primeasca diverse recompense, decat intreaga actiune sa fie transformata intr-o pedeapsa.