Esti aici
Femeia.ro > Promo > Comori din pădure

Comori din pădure

Poate că devenim nostalgice la gândul că a mai trecut o vară, dar fiecare toamnă ne aduce, pe lângă o stare sufletească aparte, frumusețea culorilor și bogăția naturii pe care numai acest anotimp le oferă necondiționat.

Vremea drumețiilor ne face cu ochiul, iar dacă vei fi norocoasă să întâlnești în cale tufe de fragi ori afine, oprește-te și umple-ți coșulețul cu aceste adevărate comori pentru sănătate!

Zmeură

Este un fruct cu multe calități: normalizează flora intestinală, stabilizează glicemia și stimulează pancreasul, reduce inflamația articulară și ajută la recăpătarea mobilității, este bogat în vitamina C și are un rol important în lupta împotriva obezității. Manganul, mine­ral prezent în micile fructe de pădure, crește rata metabolismului și stimulează arderea depozitelor de grăsime atunci când facem mișcare.

Mure

Sărace în calorii, murele conțin numeroase elemente esențiale pentru organism și sunt benefice în lupta împotriva radicalilor liberi. Au o cantitate semnificativă de antioxidanți ce ajută în combaterea cancerului de sân și a celui uterin, fiind indicate cu precădere femeilor. Iar fibrele din aceste fructe reduc inflamațiile la nivelul intestinelor și reglează cantitatea de zahăr din sânge. Nu în ultimul rând, datorită taninului din compoziție, murele sporesc viteza de coagulare a sângelui, fiind de folos în vindecarea rănilor și tăieturilor.

Afine

Un aliat de nădejde în îndepărtarea simptomelor de oboseală cronică, afinele de pădure sunt bogate în antioxidanți, fibre și vitamine (A, B, C și E), iar datorită taninului, au proprietăți astringente. Cele mai importante calități sunt reducerea nivelului de zahăr din vasele de sânge, diminuându-se astfel dependența de insulină, tratarea afecțiunilor oculare (de pildă, cataracta) și îmbunătățirea vederii, inclusiv a celei de noapte.

Coacăze negre

Cunoscute pentru proprietățile lor antiinflamatoare, coac`zele negre contribuie la reducerea grăsimii abdominale, scăderea numărului de trigliceride din sânge, prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip II. Consumate în fiecare zi, într-o cură de 2-3 luni, aceste fructe reglează activitatea hormonală, atenuează anemia, stimulează consolidarea oaselor, ajută la regenera­rea organismului, reduc oboseala și sunt excelente pentru combaterea durerilor musculare.

Coacăze roșii

Consumate pe stomacul gol, coacăzele roșii au efecte tonice. Iar dacă le savurezi după masă, aceste fructe au un rol important în digestie. Sunt bogate în minerale, laxative și accelerează eliminarea acidului uric, fiind de mare ajutor persoanelor care suferă de gută. Consumate într-o cură de 20 de zile, coacăzele roșii stimulează funcția hepatică.

Coarne

Poate mai puțin consumate față de celelalte fructe de pădure, coarnele conțin cantități importante de calciu, vitamina C și potasiu. Ele au calitatea de a stopa hemora­giile nazale, iar principala lor proprietate este combaterea deran­jamentelor stomacale. Din aceste fructe acrișoare se prepară un lichior delicios numit cornată.

Alune-de-pădure

Consumate crude, fructele alunului-de-pădure sunt recomandate în combaterea stărilor stresante și chiar a depresiilor. În plus, aceste fructe diminuează anemia și sunt folositoare persoanelor aflate în recuperare după o afecțiune, măresc capacitatea de concentrare, fiind utile în alimentația celor care depun efort fizic. Mențin sănătatea sistemului cardiovascular și scad riscul de infarct.

Cătină

Bobițele de un portocaliu cuceritor sunt considerate o bombă cu vitamine pentru organism, iar în combinație cu mierea, au un puternic efect energizant, ajută digestia și tranzitul intestinal. Acest amestec stimulează imunitatea, începutul toamnei fiind perioada perfectă pentru a începe o cură. Nu în ultimul rând, cătina are indicații terapeutice în afecțiuni ale ficatului, depresie, ulcer și gastrită, boli cardiovasculare, hipertensiune și anemie.

Măceșe

Considerate un adevărat depozit de vitamina C (conțin o cantitate de 50 de ori mai mare decât lămâile), măceșele sunt un antioxidant valoros și ajută la absorbția fierului și fixarea calciului în organism. Stabilizează circulația periferică, au efect antiîmbătrânire și antidiabetic, echilibrează nivelul glicemiei, sunt un excelent tonic, antianemic, vitaminizant și o sursă importantă de energie. O cură de măceșe ajută organismul să se adapteze la condițiile de stres și suprasolicitare și combate insomnia.

Castane comestibile

Sunt apreciate de mulți pentru gustul lor special, dar și pentru calitățile terapeutice. Castanele conțin substanțe nutritive, iar din acest motiv sunt recomandate copiilor, dar și persoanelor aflate în convalescență. Sunt ideale pentru cei care suferă de astenie ori surmenaj intelectual. Incluse în dieta zilnică, într-o cură de 1-2 luni, castanele în amestec cu miere se folosesc în tratamentul tromboflebitei și varicelor.

Citește și:

Fructele se mananca, nu se beau!

Clemetinele, fructele vesele

Fructele seci, porția zilnică de sănătate

Articol preluat din ediția de septembrie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns