
In faza activa, desfasurarea normala a travaliului poate sa intampine doua anomalii: prelungirea sau oprirea acestei faze datorita pozitionarii neobisnuite a fatului, a unei disfunctii uterine, a rupturii premature de membrane, a unei diferente considerabile intre marimea pelvisului mamei si a capului bebelusului sau a anesteziei peridurale efectuate inainte ca dilatatia sa ajunga la 5 cm.
Medicii vor incepe sa dirijeze travaliul prin montarea unei perfuzii, ascultarea batailor cordului fetal si realizarea cezarienei daca nasterea intarzie 12 ore.
Bebe nu vrea sa iasa: travaliu prelungit
Expulzia fatului, care are loc in al doilea stadiu al travaliului, ar trebui sa dureze in jur de 20 de minute in cazul mamelor care au mai nascut si aproape o ora in cazul mamicilor aflate la prima nastere. Daca uterul nu este deschis suficient, bebelusul este prea mare sau pozitionat anormal, contractiile sunt slabe sau mamica este coplesita de anxietate, expulzia este intarziata. In aceste cazuri, pentru a nu se ajunge la suferinta fetala sau complicatii ale mamei (hemoragie post-partum), medicii apeleaza la forceps, extractorul cu vacuum sau chiar cezariana.
Placenta se desprinde prematur: travaliu cu complicatii
Atunci cand mamica a suferit de preeclampsie (hipertensiune arteriala) pe durata sarcinii, se poate intampla ca in timpul travaliului placenta sa se detaseze prematur de uter (placenta abruptio).
Aceasta situatie poate sa conduca la o reducere considerabila de oxigen catre fat, la o sangerare in cavitatea uterina sau chiar la hemoragii externe. Daca se constata desprinderea placentei, inainte ca nasterea sa aiba loc, medicii vor face, de urgenta, cezariana.
Nu intra in panica in timpul travaliului, pastreaza-ti calmul si relaxeaza-te folosind tehnicile de respiratie invatate la cursurile prenatale!